Tillbaka till Arkiv
Hyr hela hotellet!
2011-10-18
Casa Blanca är ett litet svenskägt hotell i Spanien med 20 bäddar.
Pool och trädgård ligger insynsskyddat, ett bra alternativ för en grupp naturister som vill ha semester på naturistvis. 15 min med bil till havet!

Hotellet ligger på Costa Cálida - den varma kusten - i provinsen Murcia. Valle de Sol, en liten ort, mellan Cartagena och Murcia. Alicante dit det finns lågprisflyg ligger inte långt borta.

Läs mer: CasaBlanca Hotel
Tyskt TV-inslag om nakenvandring.
Vi får möta Nicole Wunram och hennes närmaste krets. Denna gång vandras barfota! Inslaget sändes den 6 oktober och finns nu i ZDF:s mediatek, dock tas det bort en vecka efter sändningsdatum.

Se filmen här: ZDF
Spa-hotell även för naturister utan klöver
Clover Spa i Birmingham, det första naturisthotellet i Storbritannien, har nu varit igång ett antal månader. De som varit där tycker att det är ett mycket trevligt ställe, enligt vad som kan utläsas av de kommentarer som publicerats på nätet. Särskilt dyrt verkar det inte vara,på "klöverbadet", man får ett enkelt dubbelrum inklusive frukost för cirka 900 SEK.

Ett bra tips, även för oss vanliga naturister som inte precis badar i pengar, när vi reser till Birmingham med omnejd.

På badhotellets hemsida finns en informationsfolder att ladda ner:
www.cloverspa.co.uk/
Bar överkropp för kvinnor...
Ett kärt ämne även i Kanada!
För 20 år sedan väckte den då 19-åriga Gwen Jacobs uppseende då hon tog sig för att i universitetsstaden Guelph praktisera lite bara bröst i offentligheten. Hon blev arresterad och bötfälld. Efter ett antal turer i domstolarna blev hon till slut frikänd och återfick bötesbeloppet. Detta medförde att hon blev något av en ikon för de kanadensiska kvinnor som ivrar för likaberättigande vad avser kläder på överkroppen. I Kanada är det nämligen helt okej om en man solbadar med bar överkropp, men beträffande kvinnor så är det si och så med acceptansen, även om myndigheterna inte längre gör ingripanden.

För att uppmärksamma 20-årsminnet av Gwen Jacobs arrestering så har nu motsvarande demonstrationer genomförts. Inga polisingripanden rapporteras ha skett denna gång.

Källa: Toronto Sun
Källa: Guelph Mercury
Rökförbud skrämmer naturister
Wreck Beach är ett naturvårdsområde utanför Vancouver på Kanadas Stillahavskust. Här finns en mycket känd badplats för naturister. De naturvårdande myndigheterna vill nu införa ett allmänt rökförbud som ska gälla alla naturparker i regionen. Men förslaget faller inte i god jord hos det nakna badfolket på Wreck beach.

Naturisterna säger att på stranden kan man vara ett med naturen och det vill man fortsätta med. Om man nu inte får röka tobak så kommer det att bli totalt uppror.

Annars har ju förbud mot tobaksrökning viss tradition inom naturiströrelsen. Då vi startade i Sverige, i början av 1930-talet, sades uttryckligt att endast personer som kunde avstå från tobak och alkohol kunde komma ifråga som medlemmar. Och i INF:s stadgar står än idag att man vill motarbeta missbuket av tobak och alkohol.

Källa: News 1130
Webb-TV om naturismen och återväxten
I en video berättar Spiegel-TV om problem med återväxten inom den tyska naturismen.


Vi besöker en förening i Moritzburg i Sachsen, där är de äldre herrarna nu ensamma på spelplanen. Vi får också möta två företrädare för den tyska ungdomsorganisationen, de ser ljusare på situationen. De säger att naturismen har viktiga uppgifter även i dag, att förmedla en sund kroppsuppfattning och sprida uppfattningen att pojkar och flickor kan umgås utan att betrakta varandra som sexobjekt. På välkända naturistplatser, i filmen, ser vi Englischer Garten i München som varit en tummelplats för nakisfolk sedan 1978. Numera har textilarna tågat in, idag är det inte många som näckar där, påstås det.

Källa: Die Spiegel
Sommarens naturistträff i Finland
Den 29-31 juli genomfördes Naturistipäivät, årets naturistsamling i Finland. Platsen var campinganläggningen Aulanko utanför Tavastehus. Suomen Naturistiliitto, det finländska INF-anslutna förbundet, var arrangör i samarbete med med de två föreningarna Luonnonmukaiset och Suomen Naturistiklubi/Finlands Naturistklubb.

Till de årliga naturistsamlingarna i Finland är alla naturister välkomna, inte bara föreningsmedlemmar. Det viktigaste är att man upplever nakenheten som ett normalt och naturligt tillstånd. - Dock krävs föranmälan av alla som vill delta.

Ett finskt TV-inslag med bilder från lägret finns här. Vi får bland annat möta Juha Jonsson som är ordförande i det finländska naturistförbundet.

Källa: Katsomo
Nakenbad på norska
En norsk webbsida har gjort en undersökning av nakenbadade. Man har låtit en manlig försöksperson doppa sig i älven Glomma, det längsta sammanhängande vattendraget i Skandinavien - Klarälven-Göta älv är visserligen längre, där finns dock den ganska stora sjön Vänern emellan.

Källa: RB.no

Nåväl, precis som vi naturister väl vet, visade det sig att det finns en del fördelar med nakenbadet. Webbavisan räknar upp tre sådana, vi på redaktionen instämmer helt:
+ Deilig og befriende for kropp og sjel.
+ Gir litt spenning i hverdagen.
+ Godt med et lite avbrekk fra hverdagens stress og mas.

Det finns även några minusposter, dessa verkar dock mycket konstruerade. De får stå helt för norskarnas räkning. Vi på redaktionen instämmer INTE!
Hör här:
- Kan føre til sykdom. Vår kommentar: Blaha!
- Gir mulige muskelkramper og gutter badetiss. Vår kommentar: Finns bra och nästan osvikliga botemedel mot sådant! Se för övrigt vår illustration nedan - åkommorna drabbar även textilare. Så det så!
- Kan motta dømmende blikk. Kommentar: Som vi nakenbadare brukar tänka om eventuella åskådare som skrattar åt oss: Kan dom bli glada för så lite så bjuder vi gärna på det...
Och till den drömmande iakttagaren vill vi säga: Sluta dröm! Nakenbada du också!


Nytt naturistområde
Somerset West ligger vid havet 40-talet kilometer utanför Kapstaden i sydöstlig riktning, där ska nu öppna ett naturistanläggning med spa-faciliteter. Ortsinnevånarnas reaktioner uppges variera mellan total chock och stillsamt flin. Platsen är inbäddad i grönska men det finns en del gluggar som måste åtgärdas för att försvåra för utomstående tittare, uppges det.

Naturister har länge badat i Sandy Bay nära Llandudno, en sydvästlig förort till Kapstaden. Men Anton Voster, som äger den nya anläggningen och som själv är naturist, menar att det finns ett stort behov av en riktig naturistanläggning. Han har slagit sig ihop med Samantha och Mark Taylor, det brittiska par som driver Vassaliki Naturist Club på den grekiska ön Kefalonia. Det finns bland annat en gemensam webbsida: http://www.vasnat.com

Invigningen på Vasnat är utsatt till den 10 december 2011. Då det är omvända årstider på södra halvklotet är december där en månad i början av sommaren.

Källa: Pretoria News
Video om Sjøhaug
Här en bildberättelse om den största norska naturistplatsen som ligger utanför staden Moss vid Oslofjorden, inte långt från gränsen till Sverige.

Nudebook
New York, New York
Här är en ny "Tavleau Vivant" från Sarah Smalls senaste föreställning som exekverades 23 och 24 maj 2011 i Skylight One Hanson i Brooklyn. 120 modeller och musiker på scenen!

Sarah Small har hållit på med sådan här tablåteater sedan 2009, under hösten 2011 och under 2012 blir det ytterligare föreställningar på hemmaplanen, därefter förestår Global Tour 2013. Tills dess får vi nöja oss med videoversionerna, det finns nu en hel del av den varan på nätet.

Vimeo.com
Livstidsstraff i stäng isolering
Den kände nakenvandraren Steve Gough, numera 52, har två gånger gått hela vägen från södra England till nordliga Skottland. Sedan sex år försmäktar han nu i skotska fängelser. Hans brott är att han vägrar att bära kläder. De så kallade rättsvårdande myndigheterna i Skottland menar att hans nakenhet skulle kunna väcka förargelse, därför arresteras han varje gång när han efter avtjänat straff ska lämna fängelset och buras in på nytt.

Till råga på allt utsätts Steve Gough för omänsklig behandling i fängelset. Han får leva i total isolering, får inte ha kontakt med några andra fångar. Han har även vägrats sjukvård mot bakgrund av att han valt att vara utan kläder.

Sex år i isolering, sådana straff utdöms annars för mycket grova brott. Steve Gough har inte gjort något som motiverar denna synnerligen drastiska straffutmätning. Och hans fängsliga förvar har hittills kostat skattebetalarna en summa som motsvarar bortåt 6 miljoner kronor.

Bland naturister i Storbritannien gör man nu överväganden om det finns något sätt att kan avsluta den här mycket tragiska historien. Bakgrunden är att Skottland har egen rättsskipning, skild från Storbritannien i övrigt. Det föreslås att de skotska myndigheterna utvisar Steve Gough till England. Naturister erbjuder sig att möta honom vid gränsen eller till och med hämta vid fängelsets port. I England är myndigheterna inte lika patetiska som i Skottland, här finns lite mer livsrum för den renhjärtade nakenvandraren som är född i England och som tjänat i brittiska marinen.

På den andra nakenvandringen i Storbritannien 2005 hade "the naked rambler" sällskap av Melanie Roberts. Hon har nu uttalat sitt stöd i media för Steve Gough. Hon tycker att han har rätt att leva sitt liv på det sätt han nu önskar. Det är de skotska myndigheterna som ska skämmas, säger hon, inte han. De arresterar honom vid fängelset utan att någon kunnat bli förargad, bara för att de tror att någon kan ta illa vid sig.

Källa: The Scottish Sun


Bild från 2005 då Melaine och Steve vandrade tillsammans.
Nakna veganer på marsch
Från Manchester i västra England meddelas att nakna vegetarianer startat ett kollektiv för naturenlig matlagning. Det finns en webbsida som berättar om detta. Där kan vi även få bilder från matlagningsbestyren och en del recept oss till livs.
http://nakedvegancooking.com/

Sidan gör även reklam för två offentliga evenemang för att propagera för "sund kroppsuppfattning i den moderna konsumtionskulturen". Konstnärer, naturister och "aktivister" är inbjudna att samarbeta. Det hela genomförs i två steg:
(1) Naken konstutverkstad, här ska det vara en workshop, där publiken ska klä av sig så mycket som känns komfortabelt och bli avbildad i olika grupperingar - kroppslandskap", "tebjudning" och liknande.
(2) Utställning och te-party. Utställningsmotto: Teman om icke sexuell nakenhet, feminism och positiv kroppsuppfattning. Här visas de bilder som konstnärsverksaden veckan innan producerat, det blir ett naket te-party, naken poesi, performance-artister och levande musik.

Evenemagen i ägde rum 21 respektive 26 september så för vårt vidkommande är de nu överspelade. Dock meddelas att både verkstaden och utställningen skall filmas för en dokumentär i Channel 4 om "unga naturister", så det kanske dyker upp videosnuttar eller rentav hela program vad det lider. Beträffande foto och film sades för övrigt att ingen skulle bli avbildad utan sitt uttryckliga medgivande.Nu finns bilder från konstnärsverkstaden och från utställningen på http://nakedvegancooking.com/

Här en engelsk webbtidning som skriver om evenemanget:
Men Media
Cape Cod - torskudden
Nationalparken Cape Cod National Seashore ligger vid havet i Massachusetts på USA:s östkust. Området är attraktivt för naturintresserade och för badfolk. Även naturister söker sig till de fina stränderna. I första hand handlar det då om avsides belägna strandavsnitt vid städerna Provincetown och Truro.

Naturisterna har försökt få acceptans för textilfritt badande, åtminstone på en liten avgränsad del av stranden, men nationalparksmyndigheten fortsätter envetet att spana efter textilfria individer och bötfäller dem som påträffas med belopp från 75 USD och uppåt.

USA:s nationalparker är annars en fristad för naturintresserade naturister. Här gäller federala lagar och inte respektive delstats lagstiftning. Men Cape Cod är en av två nationalparker där parkmyndigheten på eget bevåg infört ett förbud för naturism. Den andra är Kaloko-Honokohau National Historical Park i Hawaii.

Kurragömmaleken vid havsstranden i Massachusetts, har pågått sedan 1970-talet. Problemen började när New York Times i början av detta fria årtionde skrev om nakenbadningen vid Cape Cod. Detta fick till följd att tusentals glada nakisar kom till området. Myndigheterna menade att parkeringsplatserna blev överfulla, att landskapet förhärjades och nedskräpningen ökade. Därför infördes det lokala förbudet och naturisterna blev villebråd för nitiska myndighetspersoner.

Källa: Wicked Local
Naturistfilm i Stockholm...
Den kommande amerikanska naturistfilmen Act Naturally har vi berättat om tidigare här i Naturisten. Nu nås vi av information om att ett avsnitt ska spelas in i Stockholm. Men det är Stockholm i norra delen av den amerikanska deltaten New Jersey som avses. Naturistanläggningen Rock Lodge Nudist Club finns på orten och det är där filmteamet ska arbeta.

Källa: Straus News

Filmen handlar om tvenne systrar som ärver ett naturistområde. Mer om filmen finns här!
Mer om Rock Lodge.
Nakenheten på naturistplatser
Valalta är en stor och välkänd naturistanläggning i Kroatien, där har man idag en "textilruta" på stranden för barn och ungdomar under 16 år. Dock berättas att det är si och så med efterlevandet. Särskilt yngre personer tycks inte gilla läget - de är ju trots allt på en naturistplats - utan behåller sommarmodet påtaget överallt på området. Nu får vi veta att 2012 blir det nya friska tag.

Från och med nästa säsong gäller att kläder accepteras endast för barn under 12 år och enbart på markerade avsnitt av stranden. Om detta informeras på uppsatta skyltar och på informationsblad som delas ut till gästerna.
Videos från Nude Rugby
Nu finns video-dokumentation på nätet från det nakna rugbyspektaklet i Nya Zeeland. Materialet är ganska omfattande, de längre inspelningarna som uppges visa "full match" är på cirka 30 minuter vardera. Så var och en som gillar nakenrugby kan här få sitt lystmäte tillgodosett...

Vad vi kan utröna var det fråga om tre uppgörelser på planen.
I den första matchen, den 22 juli, mötte Nude Blacks "Fiji invitational team". Här deltog en kvinnlig spelare i hammalaget och det finns även några kortare videos med intervjuer med lagkaptenen och den kvinnliga spelaren. Det förekom även en blind domare som leddes runt på planen.

Det finns flera olika videodokumentationer:
Video 1 | Video 2 | Video 3 | Video 4

En andra match spelades den 10 september, Nude Blacks mot ett kvinnligt lag som kallade sig "Spanish Senoritas". Det hela rubricerades som Strip-Rugby, flickorna hade tävlingsdräkter med strippade lite lätt under spelets gång.

Se video | Se bildspel

Nu senast, den 24 september, finns en ytterligare uppgörelse dokumenterad:
Nude Blacks mot Vampiri Romanii, alltså vampyrerna från Rumänien. Här förekom en kvinnlig "streakare" som störde matchen och som avhystes. Se video

Snutt från 3:e matchen med "streakaren": Se video

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se