Naktuellt
Nakenträdgård bör man ha!

I Söndagsbilagan, Upsala Nya Tidning, skriver krönikören Frida Norén om bosättning och eget boende.

"Drömmen om en nakenträdgård" är rubriken.

Arkivbild

Fast man vill ju ha sjöglimt, lagom overallpromenad till dagis, sekelskiftscharm och hyfsat nyrenoverat också förstås. Viktigast av allt är en nakenträdgård. Att kunna stå med vippan i vädret och rensa ogräs utan att det väcker anstöt i ett allt för öppet landskap.

Just precis, tycker vi. En "nakenträdgård" är nått som alla borde ha. "Viktigast av allt", så är det!

Källa: Uppsala Nya Tidning
"Snart slut med naket badande i Varberg"

Varbergs Nyheter skriver:
– Att ockupera nästan hela den centrala strandsträckan med nudistbad hör inte hemma på 2000-talet. Det är dags att Varberg blir en modern sommarstad där alla är välkomna att sola och bada var de vill.

Enligt tidningen skall de ledande politikerna "nästa vecka" ta beslut om de ska gå vidare med utredningen. "I så fall blir de nya reglerna aktuella från och med sommaren 2016."

Dock, artikeln är daterad 1 april och här på redaktionen är vi helt säkra på att det är ett aprilskämt - ett mycket dåligt sådant.

Källa: HN.se

Fotnot
Söder om Varbergs Fästning finns ett nakenbad för damer och ett för herrar, de är dessa två inhägnade badplatser som avses i artikeln.

Det finns också ett familjebad men där ska man ägna sig åt klädbad. - Ute på Getterön, strax norr om Varberg, finns en del vilda klippor där folk tar sig friheten att nakenbada, både män, kvinnor och familjer - utan plank.
Ny tavla i riksdagen

Dagens Nyheter

2013 var det rabalder om en nakenmålning -luftens gudinna med bar överkropp -som hängde på väggen i den svenska riksdagens matsal. Dåvarande vice talman Susanne Eberstein (S) plockade ner en målning gjord av Georg Engelhard Schröder (1684-1750). Den hade hängt där sedan 1983. "En feministisk fråga" enligt Susanne Eberstein. som enligt dåvarande tidningsrapporter menade "att det var problematiskt med tavlans nakenhet under möten".

Nu i mars månad 2015 var det dags för ytterligare en barbröstad gudomlighet, denna gång jordens gudinna, att flytta hem till Nationalmuseum. Nu finns inga bara gudinnor kvar i riksdagshuset, uppges det. - Vi undrar förstås om det fortfarande finns manliga gudar med bar överkropp på riksdagshusets väggar. Eller är det nu helt gudlöst?
Vandring 13 juni

Albuen är en smal landtunga på västra spetsen av den danska ön Lolland. Danske naturister ordnar där en nakenvandring, cirka 10 kilometer, den 13 juni 2015. Det finns möjligheter att övernatta på Albuen Strand Camping som denna helg är en naturistcamping. På söndagen planeras en utflykt med båt till ön Enehøje.

Mer information finns på DN:s webb.
Danska mästerskap i nakensimning

24 april ordnande Danske Naturister i samarbete med simklubben Sigma danska mästerskap i nakensimning, i Blovstrød Svømmehal i Allerød. Enligt förutsättningarna ska både tävlande och åskådare näcka. Klasser för damer respektive herrar, 50 m crawl, 50 m bröst och stafett 4x50 m.

Naturisten återkommer med rapport från evenemanget.
Solbakken - Vikinga-vecka och gratis för ensamstående

Familjeveckan på Solbakken 19-26 juli har i år temat "Vikingar". Det blir som vanligt många aktiviteter. Solbakken ligger mitt på Själland, en timmes bilresa från Köpenhamn. I början av juli bjuder Naturistforeningen Sjælland in "enlige familjer" - hit räknas i Danmark ensamstående med eller utan barn - till en veckas gratisvistelse på campingen 5-10 juli. Man behöver ta med tält och förplägnad för veckan. "Vi glæder os til at se rigtig mange familier til en herlig uge"

Se Solbakkens webbsida för mer information!
Nakenmilen

12 juni är datum för Nakenmilen i Padasjoki. Det gäller att springa eller gå cirka 10 kilometer, alla kan vara med! Förra året deltog åtminstone två svenskar, hur många blir det i år?

Här en video från 2014: YouTube

Nakenmilen 2015
Orden till naturistförbundets ordförande

Kurt Fischer kommer att lämna ordförandeskapet i DFK, det tyska naturistförbundet, vid förbundsdagarna i Berlin 1-3 maj 2015. Då kommer han säkert att få många hyllningstal och lovord för sina insatser inom DFK.

Från tyska staten har han redan fått ta emot en fin utmärkelse. "Das Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland". Denna orden delas ut för olika samhällsinsatser, även för arbete i de frivilliga organisationerna.

Källa: DFK.org
Fransk naturisthistora

Frankrike är ett mycket viktigt naturistland. Varje år praktiserar 1,5 miljoner fransmän naturism. Hundratusentals naturist-turister kommer varje år till Frankrike. Och infrastrukturen, naturistanläggningar och badstränder, är mycket väl utvecklad.

En amerikansk historiker, Stephen L. Harp, har nu skrivit en bok om naturismen i Frankrike. Boken heter Au Naturel, språket är engelska och den finns även som ebok. Författaren är professor i historia och franska vid universitetet i Akron, Ohio.

Han menar att naturismen haft betydelse för hur vi idag ser på uppträdande mot personer av motsatt kön, och våra uppfattningar om kropp, moral och sexualitet. En viktig del av accepterandet av naturismen i samhället ligger i det faktum att "rörelsen" varit noga med att ha regler för sexuella yttringar, även inom familjen, och hävdat en strikt "neutralitet" i alla kontakter mellan män och kvinnor.
Kvinnor i naturismen

Det brittiska naturistförbundet satsar 2015 på kvinnorna inom naturismen. Trots att kvinnor ofta är mycket positiva till naturismen, och kan berätta om hur deras liv förändrats genom naturismen, är det så att männen i naturistorganisationerna tar en oproportionerligt större plats. BN som ändå har en ganska bra könsfördelning, 60/40 procent, vill ändra på detta.

Några delprojekt
  • Berätta din historia! BN vill ha korta berättelser, 200 ord, för publicering.
  • Mentorer som tar emot nya kvinnor som söker sig till organisationen. Även samtal i förväg före ett första besök är en möjlighet.
  • ‘Women’s special interest group’ på BN:s medlemswebb.
  • "Ta med en vän"; kvinnor uppmanas att ta med en kvinnlig bekant till BN:s olika arrangemang.

Källa: British Naturism
Abbey House Gardens

Trädgården ligger i Malmesbury i Wiltshire. Under de senaste fem åren har man under sommaren haft "Clothing Optional" en del dagar. I år är det bara en dag, den 24 maj, kl 11-17.

Barbara och Ian Pollard heter paret som driver detta paradis. Men nu är trädgården utbjuden till försäljning, och paret skall, enligt tidningsuppgifter, separera.
Alpe Adria 2015

INF:s årliga familjeträff, med idrottstävlingar och andra arrangemang, ordnas i år på Valamar-Solaris. Anläggningen ligger 12 kilometer norr om Porec. Datum är 4-7 juni. Årets träff är den 43:e i ordningen. 400 besökare väntas.
Finländare bussas in för demonstrationer

På Karelska Näset, utanför Sankt Petersburg, ligger Dynerna. Det är en "vild" badplats vid Finska Viken där naturister hållit till sedan Sovjettiden, nakenbadandet började redan på 1960-talet.

Nu är det olika former av exploatering som pågår. Myndigheterna har sagt att nakenbadet skall stängas och detta i maj månad. Istället ska en stor textilbadort byggas på platsen.

De lokala naturisterna, som badat här i många decennier, vill dock inte ge upp kampen. Man planerar stora demonstrationer mot myndigheternas beslut. Och man vill ha hjälp från Finland, naturister från grannlandet ska bussas in och delta i protesterna. Det ska bli spännande att se hur det går med detta projekt.

Många naturister finns förvisso i Finland, familjenaturister som badar sauna tillsammans, men förhållandevis få är organiserade i föreningar. Karelska Näset hörde fram till 1944 till Finland, det finns finländare som har rötter i området. Men, idag är det nog så, att Putins vapenskrammel och hot mot grannländerna avskräcker eventuella resenärer, det gäller även naturister.
Personlig marknadsföring?

Från Argentina kommer en rapport om 30-åriga Paula, en företagsam modell". I Buenos Aires -namnet på huvudstaden är spanska och betyder "god luft" - gick hon enligt rapporten omkring glatt och sprillandes hela dagen. Och med fotografen i hälarna.

Tja, med kläder eller utan? Vad är egentligen problemet?

Källa: Mirror
Nakenbad utan (be)slut...

I slutat av oktober 2014 tog Hibiscus Coast Municipality ett beslut om att Mpenjati Naturist Beach skulle öppnas efter påskhelgen 2015. Det skulle bli det första officiella nakenbadet i Sydafrika och det blev ganska mycket publicitet.

Men, en del motståndare mobiliserade och försökte stoppa nakenbadet. Man menade att platsen skulle invarderas av omoraliska personer som där skulle bete sig på diverse olämpliga sätt...

Naturisterna ställde då upp strikta regler för hur man skulle uppträda på detta nakenbad. Även dessa regler fick uppmärksamhet världen över.

Myndigheterna fick kalla fötter och senarelade det slutliga beslutet.

Naturisterna väntade inte utan satte igång med att inviga nakenbadet. Och där är vi nu. Något slutligt beslut finns inte ännu. Och vi får se hur saken utvecklas.

Källa: MSN
Källa: The Times
Källa: IOL
Skinny Dip -nytt världsrekord

8 mars, sattes nytt rekord i nakenbadning, 790 nakna badar fanns i vattnet på South Beach i Fremantle, hamnstaden vid Perth i sydvästra Australien. Det gamla rekordet, satt i Nya Zeeland, var 744 personer.

En kvinnlig journalist som var med i böljorna berättar:
“It was a very freeing experience. For the people that have body issues, doing something like that was really liberating. There was a lot of people who are on that journey."

Arrangörerna hade hoppats på 1000 deltagare, den målsättningen lyckades man inte med. I alla fall, bättre än förra året då man räknade in 672 badare. Då saknades 80 personer för att slå rekordet, nu var marginalen +46.

En video finns på Facebook.
National Gallery - endast för vuxna

National Gallery of Australia är ett "nationalmuseum" i Canberra, huvudstaden i Australiska federationen. Stuart Ringholt är en bildkonstnär som även tidigare ordnat konstvisningar för oklädda. Vi har skrivit om hans insatser på Tasmanien.

I april 2015 arrangerade han två nakna besök i National Gallery. Reportaget handlar om det första tillfället. Då kom 50 personer. Visningen ägde rum efter ordinarie stängning, det fanns inga andra besökare i museet.

De deltagare som kommer till tals i reportaget vittnar om att de fick en helt ny syn, både på konsten och på tillvaron i övrigt. En mer helgjuten upplevelse!

Ringholt säger: När kläderna är avtagna kan kan man inte se vem som äger mest pengar. Vi har blivit kvitt alla kulturella skillnader som kläder signalerar. Alla är likställda, alla ser ganska lika ut.

En kvinnlig deltagare: "We loved it ... we did a naked cartwheel together, in the National Gallery of Australia."

Källa: ABC.net

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se