Naktuellt
Fotograf på nakenbadet misstänkt för misshandel

Den 25 juli rapporterade Göteborgs-Posten om en incident på nakenbadet vid Mellbystrand. En man kom till nakenbadet fullt påklädd och började filma med sin mobil. Nakenbadarna gillade inte detta och det blev bråk i dynerna. Filmaren knuffade ner en av badarna så våldsamt att denne blev skadad i handen.

Tidningen skriver:
Filmaren är nu misstänkt för misshandel, men att filma på stranden är inget brott.

– Att smygfotografera, eller smygfilma, är inte okej, men så länge det görs öppet så är det ingen olaglig handling, säger Björn Astell vid Laholmspolisen.

Källa: GöteborgsPosten

Kända nakenbad i Stockholm

Allt om Stockholm skriver 18 juli om ”okända nakenbad”. Det är en intervju med Malin Arlinder Ekberg som sitter i SNF:s styrelse och är ordförande i Naturistföreningen Eos i Stockholm.

Förutom om Ågestabadet i sjön Magelungen, det enda officiella nakenbadet i Stockholm, handlar det om Källtorpssjön som ligger i Nacka kommun. Och Ågestabadet ligger i Huddinge kommun, även om det ägs av Stockholms stad.

Ågestabadet torde var väl känt av denna webbtidskrifts läsare. Det är NF Eos som driver badet på uppdrag av Stockholms stad.

PG:s udde i Källtorpssjön är även det ett välkänt badställe, nakenbadare har funnits här sedan urminnes tid. Det ligger på nordvästra stranden, mitt emot Hellasgården. Kommer du från Hellasgården är det vänstervarv runt sjön som gäller. På norra sidan av sjön finns Hästhagsbadet. Kommer du från det hållet är det västerut, ett litet stycke, till PG:s udde.

Vilda klippor vid Källtorpssjön. ”Bergudden” till höger i bild

Även en ytterligare badmöjlighet vid Källtorpssjön nämns i artikeln. Det är en udde med skog och berg som finns sydöst om Hästhagsbadet. Ingen badstrand precis, men man kan hitta ställen där det går att både komma ner i vattnet, och välbehållen upp ur detta.

En alternativ väg till bergudden, om man kommer från Hellasgården, är högervarvet runt sjön, men den stigen är längre och inte lika väl preparerad.

Källa: Allt om Stockholm
Nøgenevent på Nytorv

Den 25 juli ordnade Danske Naturister en ”nakendemonstration” i Köpenhamn.

I uppropet stod att läsa:
Vi har brug for en revolution for at få frisindet tilbage.
Kæmp sammen med os for at det skal lykkes!
Kom og inviter dine venner med!


Det danske frisind er truet. Den almindelige nøgne krop er blevet tabu. Nøgenhed provokerer og opfattes stødende og uanstændig. Det er galt fat i Danmark! Hvis vi ikke elsker vore egne kroppe, og ikke tør dele vores skønhed med andre, hvor er vi så henne? Den nøgne krop er i sig selv uskyldig – alene vores tanker om den kan være uanstændige.

Danmark, som ellers er kendt for modernitet og frisind, er blevet en højborg for snerpethed og konservatisme.

Der er brug for at nedbryde tabuet om den nøgne krop og generobre retten til at opleve sig smuk som man er. Derfor denne event!

Demonstrationen ordnades i direkt samband med fotografen Mathilde Grafströms utställning “Female Beauty”. Dessa fotografier som avbildar nakna kvinnor fick inte visas vid ett tidigare tillfälle. Men nu är fotoutställningen på plats. Och i samband med demonstrationen ordnades en fototillfälle där kvinnliga besökare i grupp ställde upp framför kameran.

Danske Naturister på torget, Foto:DN

Källa: Danske Naturister
Källa: Pressen om noegenenevent...

Vandretur i Bidstrup skov

Den 11 september är ”Naturens Dag” i Danmark. Danske Naturister inbjuder till en ”oplevelsestur”. Arrangemanget är öppet för alla, kläder eller inte är valfritt. Temat är ”Skovens spisekammer” och DN har vidtalat en naturguide som är expert på svampar. Ingen anmälan behövs, att delta är kostnadsfritt.

Information på DN:s webb: Vandretur i Bidstrup skov
Fotoförbud på badstranden?

Boltenhagen ligger vid Östersjökusten, 20 km nordväst Wismar. Här tog man emot badturister redan 1803. Det är alltså fråga om en av de äldsta badorterna i Tyskland. Här har myndigheterna nu infört ett fotoförbud på badstränderna. Detta har väckt en del frågor.

I Tyskland gäller rent allmänt att den enskildes integritet skyddas även i foto-sammanhang. Och liksom i Sverige är det inte tillåtet att publicera smygtagna foton.

Anledningen till fotoförbudet i Boltenhagen uppges vara en flerspråkig broschyr för invandrare där det sägs att fotografering – liksom annat ohyfsat uppträdande – inte är tillåtet på badstränderna. Och på en annan badort har det varit ett intermezzo där en ung italienare visade närgånget intresse för nakenbadande kvinnor.

Nu är det dock så, att inga flyktingar eller andra invandrare finns i Boltenhagen eller i stadens omland. Och ”vanligt folk”, som ser skyltarna på badstränderna, funderar om det nu verkligen är fotoförbud på alla badstränder. Och jurister ifrågasätter om ett sådant kan vara lagligt.

Källa: Die Welt

Naken i labyrinten

Kohren-Sahlis är en liten ort i Sachsen, mellan Leipzig och Chemnitz. Där finns en ”Irrgarten”, en labyrint av häckar, där man kan gå vilse. En söndag i somras var det öppet för nakenvandring. Mer än 80 nakisar passade på tillfället och trotsade regnet, en del hade åkt långt för att delta. Labyrinten firade 10-års jubileum och inträdet denna nakendag var fritt. Istället kunde deltagarna ge pengar till ett barnsjukhus i Mecklenburg. Och nästa år blir det en ny nakendag, lovar ägaren till anläggningen.

Källa: MoPo24
Nakenrestaurangen stängd

Det nakna matstället Bunyadi fick omfattande publicitet i media världen över. Tiotusentals personer bokade in sig i förväg. Men det var ett i tiden mycket begränsat (reklam?) projekt och inte alls alla fick någon sittplats innan dörrarna stängdes. Sedan slutet av juli är Bunyadi bommat. Dock meddelas att företaget Lollipop ska öppna en liknande pop-up restaurang i Paris. Men bara under september-oktober.

Och i London ska man starta en nakenklubb – dock ”members only”.

Källa: Aftonbladet Resor

Fotnot
Redaktionen besökte en gång en naturistplats i Skottland. Där fanns ett anslag: Uniformed Members Only

Naken solterrass öppnar

I stora världens stora städer finns allting. I New York har vi läst på nätet om Topless Pulp Fiction-flickorna, som utöver barbröstat i parkerna även besöker helnakna solterrasser uppe på taken. Och nu ska ett sådant soltak öppna i London.

Det är fråga om ett smart reklamjippo. Det är företaget NOW TV – en konkurrent till Netflix – som står bakom den nya anläggningen, där det finns cocktailbar, solstolar, trampoliner och gungor. Och man måste registrera sig på nätet för att få tillgång till detta högt belägna paradis.

Expressen skriver: Man erbjuder kontraktslösa tv-tjänster och tanken är att det lössläppta och obundna i att kasta kläderna ska associera till företagets "frisläppta" tv-tjänster.

Källa: Expressen - Allt om resor
Källa: Aftonbladet Resor

Nakenbad i sydöstra England

Här är en webbartikel som handlar om de nakenstränder i grevskapet Essex, nordöst om London, och i grevskapet Kent, söder om Themsens mynning. Bra information för naturistturister i dessa trakter!

Stränder som redovisas är St Osyth – Clacton, Bradwell-on-Sea, Botany Bay – Margate (bilden), Abbott's Cliff – Folkestone, Leysdown – Isle of Sheppey och Sandwich Bay.

Källa: Essex Live
Naken restaurang på fredagar

Tyska naturistförbundets webb berättar att en nakenrestaurang nu har öppnat utanför Milano i orten Cerro Maggiore. Matstället heter Italoamericano, vilket torde betyda ”Italiensk-amerikanska restaurangen”. Amerikanska flaggor ingår i dekorationerna. Och det är bara på fredagar som det är klädfritt. Mobiltelefoner är strängeligen förbjudna. Ägaren, signor Romeo, säger att var och en som ertappas med fotografering kommer han egenhändigt att kasta ut. Samma gäller vid otillbörliga kontaktförsök.

Företagen i Cerro Maggiore har fått svår konkurrens då ett nytt inköpscentrum byggts i närbelägna Arese, och då behövs förstås nytänkande inom näringslivet.

Källa: SWP.de
Rapport från Ada Bojana

Det sandiga naturistparadiset Ada Bojana, längst söderut i forna Jugoslavien, på gränsen till Albanien, var en välkänd naturistort på 1970- och 1980-talen. 30 000 besökare årligen.

Nu är Montenegro ett självständigt land och förhandlingar pågår med EU.

Ada Bojana hamnade på undantag under omvälvningarna i Jugoslavien och naturisterna reste till andra ställen. Enligt en artikel som publicerats av INF:s Federation Focus (som kan laddas ner via INF:s webb eller på Naturistportalen) så är Ada Bojana nu återupprättad som naturistplats. Och naturistresenärerna kommer åter i stora skaror.

Ada Bojana är en ö och där finns en två kilometer lång sandstrand för naturister. Längs hela den jugoslaviska kusten, nu Slovenien och Kroatien, är det det klippor och små anlagda badstränder som badfolket får hålla till godo med. Ön ligger i Bojanaflodens delta ut mot havet. Vind- och kitesurfing är populärt liksom volleyboll och andra naturistsporter.


Lupin Lodge Resort

Lupin ligger en timmes bilresa söder om San Francisco, högt uppe i bergen mellan havet och Silicon Valley. Det är ett gammalt naturistområde som nu passerat ytterligare en milstolpe i sin historia. Det har varit både jordbävning och problem med vattenförsörjningen. Ägaren Glen Stout avled i början av 2016 och hans hustru har nu tagit över anläggningen.

Det rapporteras att nya medlemmar strömmar till, även av yngre årgångar. Ungdomarna erbjuds billig inkvartering i ett stort gemensamhetstält, och en del av området är upplåtet för musiklyssning. Det finns en uppvärmd pool och det går att spela volleyboll och ”water volleyboll”.

2010 hade Lupin en dispyt med AANR, det stora naturistförbundet i USA. Anledningen var att man hyrt ut anläggningen till ett privat sällskap som ägnade sig åt lössläppta övningar. AANR tog bort Lupin Lodge Resort från sin lista över naturistanläggningar.

Enligt denna artikel verkar dock Lupin vara ett helt vanligt naturistställe, inte märkvärdigare än andra naturistanläggningar i USA.

Young Natursts America
Textilare på nakenbaden!

Från Canada kommer uppgifter att påklädda badare gör sig breda på nakenstränderna. Nakenbadarna gillar inte detta och försöker hejda utvecklingen med uppmaningar och handtextade skyltar. Stephane Deschenes, den välkände kanadensiske naturisten som i våras lämnade INF:s styrelse, säger till webbtidningen att det är ett problem att så många kommer till stränderna endast för att glo på nakenbadarna.

I Kanada finns bara två stränder som officiellt är ”Clothing Optional”, Hanlan's Point i Toronto och Wreck Beach utanför Vancouver. Men 80 respektive 60 procent av besökarna på dessa ställen tycks föredra badkläder, och det låter ju inte så trevligt, sett ur nakenbadarnas perspektiv.

Wreck Beach

Källa: NationalPost
Kämpande naturister

Hong Kong var tidigare en del av det brittiska samväldet. Nu ingår Hong Kong i folkrepubliken Kina, men har ännu så länge fått behålla en viss självständighet. Naturismen är satt på undantag, det gäller för övrigt nästan alla asiatiska länder.

Men, visst, naturister finns även i Hong Kong. Dock är myndigheterna helt negativa till allt vad naturism heter.

The Hong Kong Body Art Association, har 400 medlemmar, ordnar teckning/målning med naken modell, naken yoga, nakenvandring, båtutflykter och naturistresor.

2006 föreslog gruppen att en avsides strand skulle bli nakenbad men myndigheterna sade blankt nej.

I gruppens nakenvandringar är det dock endast manliga deltagare. Man håller till i vilda berg och kvinnorna vill inte riskera skråmor och andra blessyrer. Två à tre timmar varje gång. Möten med andra vandrare är inget problem. Dock är offentlig nakenhet förbjuden och folk har blivit arresterade för nakenbad. Naturistresor till andra världsdelar tycks än så länge vara enda möjligheten att få vara som man är.
Nakenbadare och ryttare

Delstaten Tasmanien ligger så långt bort från Sverige som det är möjligt, på antipoden som man säger. Alltså på andra sidan klotet. Men nakenbadarnas problem är ungefär likadana.

I en lag från 1935 är nakenbad förbjudet, om inte lokal myndighet har bestämt annorlunda. Och ännu finns ingen officiell strand för nakenbad. Naturisterna på ön vill ändra på detta, de föreslår att 400 m på Bakers Beach, en strand som är 7 km lång, skyltas som nakenbad.

Men, än så länge lyssnar myndigheterna mer på en ridklubb, som menar att de måste ha stranden för sin ridverksamhet med barn.

Källa: The Advocate

Hemsida för Tasmanian Nudist Group

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se