Naktuellt
Skyltat naturistbad i Växjö

Kommunens hemsida meddelar:

Naturistbad vid Pene. Kommunens första officiella naturistbad kommer att inrättas vid Helgasjöns strand vid Pene.  Vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 22 april beslutades att öppna ett naturistbad vid Pene vid Kronobergshalvön (se kartan).

Sopkärl och torrdass finns på platsen. Växjö kommun kommer att genomföra en försiktig gallring av skuggande träd. Skyltar för att markera badplatsen kommer att sättas upp inom kort.

- Pene lämpar sig bra för den här typen av bad, avsides men ändå med närheten till stan, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Johansson.


Källa: Växjö kommuns hemsida

Not. Växjö kommuns hemsida, där denna text är hämtad, uppdaterades senast 2015-06-30 så vi hoppas att skyltarna nu är på plats. Har vi några läsare som besökt platsen och kan ge mer information om nakenbadet så skriv till redaktionen! Även bilder är förstås välkomna, även av skyltarna.

Det är fråga om det första skyltade nakenbadet någonsin i Kronobergs län. I länet fanns på 1960-talet Värends Naturistförening som hade en naturistplats på en ö i sjön Salen, vid Alvesta. I övrigt har de kronobergsnaturister som önskat sig skyltade bad fått söka sig till angränsande län.
Rolstorpasjön i Vaggeryds kommun

Vi har fått rapport om att det nu finns en skylt som visar vägen ner till nakenbadet vid Rolstorpasjön. Badplatsen ligger i sydöstra delen av Vaggeryds kommun, öster om Skillingaryd. Ungefär mitt på västra sidan av sjön ligger stranden där nakenbadet är längst i söder. Och nu finns det en träskylt "Naturistbad" vid infarten till nakenbadet.

Och, sägs det, när det nu finns en skylt är det fler besökare som hittar till nakenbadet, även "nya nakenbadare" kommer nu hit och då är det ju precis som det ska vara!

Vägbeskrivning:
Från E4, ca 20 km norr Värnamo, avfart 86, mot Hagshult, fortsätt förbi Hagshult cirka 5 km, sväng vänster in på en grusväg mot Munkabo, passera gården Stenbäcken, kör ungefär 500 m, och sväng höger in på parkeringen vid textilbadet. Gå sedan åt höger, cirka 200 m, förbi udden till nästa bukt. Toalett m m finns vid textilbadet.

Jönköpings-Posten publicerade 26 augusti en artikel om nakenbadet vid Rolstorpasjön där även skyltingen tas upp.

Det är alldeles utmärkt att folk får läsa om naturiststranden Vaggeryds kommun. Vi behöver verkligen sprida information om de nakenbad som finns!
>br> Jönköpings-posten
Tidningarna skriver om Truvebadet vid Vänern

GT rapporterar 12 augusti om "sexincidenter" på nakenbadet vid Truve i Lidköping. GT:s information är grundad på en artikel i Nya Lidköpings-Tidningen. På Truvebadet har det varit nakenbad i flera decennier men skyltarna kom på plats först 2004. Naturistföreningen Skaraborg har sitt träffställe på badet och tar en del av ansvaret för att hålla platsen i skick.

Att föreningen nu protesterar mot att det offentliga nakenbadet av en del besökare betraktas som en frizon, där offentliga sexuella övningar skulle vara tillåtna, är inget att förundras över. Alla naturister, organiserade som icke organiserade, måste hjälpa till att hålla buslivet borta från våra nakenbad.

Våra nakenbad är offentliga platser, det finns ingen skillnad på hur man ska uppträda, jämfört med andra platser där allmänheten har tillträde. Samma lagar gäller som på ett textilbad och i stadsparken.

Källa: Expressen - GT
Nix nakenbad i Båstad

Båstad är badortskommunen på Bjärehalvön på gränsen Skåne-Halland. Lång havsstrand i både norr och söder. Här borde finnas plats för ett nakenbad.

Anna Matre i Förslöv tycker det och i den andan lämnade hon in ett medborgarförslag till kommunen. Hon föreslog Ängelsbäcks strand som ligger i sydväst, vid Skälderviken.

Enligt en lokal sida på nätet som refererar till arbetsutskottet negativa yttrande räknar man med att kommunfullmäktige kommer att avslå förslaget på sitt sammanträde i maj. - Sedan dess har vi inte sett något ytterligare om nakenbadet i Båstads kommun så vi får anta att det inte blev något av.

Källa: Båstadssidan

Men det är bra att frågan tagits upp och det är bara för oss att jobba på. Det behövs minst ett nakenbad i varje kommun, så är det bara!

Och dessutom får vi i webbtidningen ett tips om ett inofficiellt nakenbad i krokarna. Vi citerar:

- Jag tycker inte behöver vara så tabu att nakenbada, det ska vara okej att vara naken, säger hon.

Enligt Anna Matre finns det idag ett inofficiellt naturistbad vid Skåneledens vindskydd nära Lervikshamn. Hon poängterar dock att det inte är ett särskilt bra alternativ eftersom det är relativt öppet där, Skåneleden passerar med sina vandrare och fågelskådare samt att det inte heller finns någon sandstrand på platsen.

”Det är inget trevligt alternativ, inte för de som vill sola och bada nakna eller för de som ofrivilligt vandrar rätt in i nakenhet”, skriver hon i sitt medborgarförslag.

Störande fluktartyper på Kallbadhuset

Kvällsposten skrev 15 juli om "storbråket kring nakenbadet i Skåne". Den här gången var det fråga om Kallbadhuset i Helsingborg. Där finns olika avdelningar för damer och herrar. Det som fick journalisten Caroline Wickmark att ryta till var män, som simmat ut från herrarnas avdelning för att från havssidan ägna sig åt ohyfsat stirrande på de nakenbadande damerna.

Fenomenet är känt även från vanliga gemensamma nakenbad. Herrar som uppträder på ett sätt som väcker förargelse. Usch och fy för sådana typer!

Och i det här fallet, när det finns skilda avdelningar, måste vi kräva att de som besöker en sådan inrättning har så mycket folkvett, att de inte ofredar andra besökare. Kvinnorna har betalat entré för att bada dambad - och detta ostört.

Källa: Kvällsposten
Facebooks KONST-iga nakenskräck

Folkoperan får inte marknadsföra sin opera La Traviata på Facebook. Det är fråga om ett klassiskt verk ( ) som klätts i moderna kläder, så att säga. I Folkoperans hudnära iscensättning av La Traviata undersöker vi normer, stereotyper och sexualitet." står det i beskrivningen.

- Filmen ligger i vårt eget flöde, men när vi har försökt marknadsföra den fick vi besked att Facebook har stoppat den. Nu lutar det åt att vi måste blurra vissa delar i filmen. Facebook är ett amerikanskt företag och de har sina regler, konst- och kulturvärlden lever i en annan värld än vad Facebook gör, säger Elenor Wolgers.

Folkoperans FB-sida
Danske Naturister på vandring

Danske Naturister har flera vandringar varje år. Här är ett tidningsreportage från en vandring i Tranum Klitplantage som arrangerades av DN Nord.

Den kvinnliga journalisten som var med på färden berättar hur hon kände det när kläderna togs av. Instinktivt ville hon korsa armarna för att dölja brösten, men strax insåg hon att ingen kikade på henne.

- I varje fall inte mer än jag kikade på dem, skriver hon.

Kim och Fiona Bindesbøll Andersen som båda är med på vandringen blir intervjuade.

Det sägs en del om "reservat-naturismen" som även i Danmark har många anhängare inom organiserad naturism. I Danmark kan man vara naken på badstranden, varför då inte ute i markerna? DN har även haft nakna utflykter i en park i Ålborg.

Nu vandrar man i en ganska öde trakt, där det inte blir så många möten med andra personer. Och dessutom, på DN:s vandringar är det inget tvång att klä av sig, det går nog bra ändå!

Dagens stränga kroppsideal, du ska se bra ut annars måste du dölja dig så långt det nu bara är möjligt. Men naturisterna vet boten mot detta!

Även danskarna drabbas av den textilvåg som sveper över världen. Enligt vad som uppges är det hela 85 procent av danska kvinnor som aldrig eller sällan badar toppfritt.

För Kim är det viktigaste att bredda mångfalden, att var och en ska få vara som den vill. En homosexuell man, som är med på vandringen, erinrar om kampen för homosexuellas lika rättigheter. Även då menade man, att homo-folket skulle ta hänsyn och inte provocera med att visa sina känslor. Fiona säger att någon måste ta första steget, när det gäller att vidga vyerna, flytta gränserna.

Källa: Artikeln i sin helhet
DN:s kampanj för toppfritt

Free the nipple

Danske Naturister stödjer den världsomspännande FreeTheNipple-rörelsen, men man har också startat en egen kampanj på nätet. Avsikten är att visa fram att bröst måste betraktas som andra kroppsdelar, att kvinnliga och manliga bröst måste kunna ses med samma ögon.

DN har ordnat en webbsida där vi kan sända in bröstbilder, såväl kvinnliga som manliga. Helt utan censur och Photoshop!

Alla kan vare med!
Sänd din bild och eventuella kommentarer till:
freethenipple@naturister.dk

Kampanjen finns också på Facebook och Twitter
Nakenfilmare på nätet går fri!

I Naturisten har vi tidigare berättat om ett rättsfall där en illasinnad badgäst hade videofilmat några nakenbadare. Han menade att de hade stört hans dotter som också var på stranden. Två filmer lade han ut på nätet, en fick rubriken "Liderbasserne". En av nakenbadarna tog saken till domstolen som dömde filmaren till 20 dagsböter på 250 DKK.

Men filmaren överklagade och nu har Østre Landsret frikänt honom. Det tidigare utslaget är upphävt. Det skulle alltså vara helt i sin ordning att filma nakenbadare, och lägga ut filmerna på nätet under kränkande namn.

Våra danska vänner undrar om detta kan vara riktigt rätt, och om det här utslaget blir vägledande för rättsskipningen har vi nog att se fram emot en mindre trevlig utveckling på nätet, vad avser kränkande tillmälen och bilder.
Internationella naturistloppet i Rosenfelde

Den 1 augusti 2015 var det åter dags för den nakna löptävlingen vid Östersjön. FKK-campingen Ostsee var som vanligt värd för arrangemanget. I år var det 200 deltagare. Förutom från Tyskland var det löpare från Danmark, Sverige, Schweiz, Nederländerna, USA och Dominikanska republiken. Flera olika banor fanns, från 500 meter, för de yngsta deltagarna, upp till 10 kilometer.

Deltagarna erlägger en startavgift och pengarna går till välgörande ändamål. Brandkåren i närbelägna Grube och det tyska sjöräddningssällskapet var även denna gång mottagare av gåvomedlen.

Arrangemanget ingår i Me(h)r erleben, ett veckoarrangemang som samlade 500 deltagare, och där man har ett varierande program för dagarna. I första hand handlar det om att aktivera deltagarna, idrott på bredden, enligt arrangören Franz Dirscherl som uttalat sig för Lübecker Nachrichten.

Källa: IN-online
Populär led för nakenvandring

Tysklands första vandringsväg för nakisfolk öppnade för fem år sedan i Harz. Här är en "lokalupplaga" på nätet som rapporterar att leden åtnjuter stigande popularitet. Ofta är det cirka 50 nakisar ute på spåret varje dag.

Sträckan som är skyltad "Hartzer Naturistenstieg" är 13 kilometer. Halvvägs finns en badsjö.

Som vi berättat om i Naturisten är skyltbilden lånad från Börjes teckning av några nakenvandrare, här i vår nättidskrift. En tysk naturistpublikation använde Börjes figurer och antagligen är det därifrån som vandringsleden hämtat sin skyltbild.

Texten lyder i översättning: "Om du inte vill se nakna vandrare får du inte gå vidare".

Källa: BILD.de
Trebbin - ingen väg för nakenvandring ...

I Brandenburg, sydväst om Berlin, ligger Trebbin, en liten stad med 10 000 invånare. En naturist, Ulfert Hanschur, väckte för en del år sedan tanken på att öppna en vandringsled för naturister, det skulle bli den tredje i Tyskland. Stadens myndigheter var positiva. Borgmästaren var entusiastisk och kulturnämnden i Trebbin röstade för nakenvandring. Det har ordnats två provvandringar som hade bra anslutning. Men det var en del problem med dragningen av leden. Det fanns vilda djur i hägn som kunde bli störda. Några markägare protesterade. Det avgörande blev en TV-sändning i MDR med rubriken "Det nakna vansinnet", där kritikerna fick husera utan att bli ifrågasatta. Hysterin grep omkring sig, det verkade som folk trodde att "nakengalningarna" skulle få löpa fritt genom staden. Även den väntade ökningen av turister till orten sattes i fråga.

Och nu var det plötsligt tvärstopp. Projektet lades på is och är nu helt avsomnat.

Källa: Morgenpost
Nakenvandraren Stephen Gough frisläppt 14 augusti 2015

Steve har nu suttit av sitt senaste fängelsestraff. Han var denna gång INTE dömd för att ha uppträtt oklädd på offentlig plats. Istället gällde åtalet att han brutit mot ett särskilt föreläggande som ålagts honom av en domstol, ett personligt förbud att vara naken i offentligheten. Steve är den enda person i England och Wales (dessa två delar av Storbritannien har gemensam lagbok) som fått sig pålagt ett sådant förbud.

Det finns inget "nakenförbud" i lagboken. Du och jag kan bege oss till England och naturista så mycket vi vill (så länge ingen tar anstöt och anmäler oss för polisen). Det är samma lagar som finns i alla civiliserade länder. Men Steve, han har alltså ett personligt förbud.

Nu finns The Naked Rambler, som han kallas i pressen, i vänners sällskap och under trygga omständigheter. Ett nytaget foto.

Men, frågan är förstås hur länge denna frihet varar.

I naturistkretsar finns de som menar att man måste hitta nya juridiska vägar att hantera den envise nakenvandraren. Att ge honom ett personligt förbud är inte rättssäkert. Samma lagar måste gälla för alla. En möjlighet, som en av hans advokater föreslår, är att nästa gång (risken är stor att det blir en sådan) åtala för ofredande. Finns det verkligen folk som är villiga att så upp i domstolen och på heder och samvete påstå att de blir kränkta av en avsigkommen nakenvandrare i fri natur? Sedan blir det då en sak för juryn att klara ut om Stephen Gough verkligen är en så stor fara för allmänheten, att han måste hållas inspärrad på livstid.
Stora nakendoppet

The Great British Skinny Dip, det stora brittiska nakendoppet, 2-4 september 2016, ska bli en stora händelse. Brittiska naturistförbundet hoppas på stor uppmärksamhet i media.

Avsikten är att mobilisera alla nakenbadare och naturligtvis finns förhoppningen att en del av deltagarna kommer att bli intresserade av föreningsverksamheten och bli medlemmar i någon naturistorganisation. Själva nakenbadandet kommer att äga rum på en mängd olika platser, på naturistområden, inomhusbad, stränder vid hav, sjöar och floder.

Källa: British Naturism
Drönare drabbar naturiststranden

Badande naturister är ju sedan länge vana vid att "spanare" stör friden på badstranden. Ohyfsade personer som är där bara för att titta. Nu lever vi ju i teknikens tidsålder, det var bara att vänta sig, att fridstörarna skulle ta tekniken till sin hjälp, när det gäller att få inblick och utblick.

Från Studland Beach i södra England rapporteras nu att nakenbadarna där känt sig övervakade, och påflugna, av en drönare som på låg höjd gjort flygräder över stranden. Badarna fruktar att flygetyget är utrustat med kamera och att de nu blivit fotograferade från luften.

Naturisterna har klagat hos ansvarig myndighet, National Trust, som har ansvaret för strandområdet där Studland ligger. De svarar att var och en som flyger med drönare i detta området måste vara registrerad hos Civil Aviation Authority och ha ett speciellt flygfototillstånd, samt giltig försäkring (om drönaren förorsakar skador). Naturisterna uppmanas till skärpt vaksamhet och att rapportera eventuella flygrörelser till myndigheterna.

Källa: Daily Mail
LA World Naked Bike Ride 2015

I södra Kalifornien ökar intresset för naturismen explosionsartat, rapporteras det. Och 27 juni genomfördes ett WNBR-lopp med över 400 cyklister.

När det är så många deltagare kräver polisen att det ska finnas en organisation bakom. Här fanns frivilliga som såg till att det blev ordning i leden och att evenemanget genomfördes enligt planerna. Man hade även ordnat med fri färg för kroppsmålning, toaletter, en matbil med drycker och tilltugg samt även en försäkring, vilket var ett krav från polisen. Två rundor fanns att välja mellan, 5 och 15 miles (8 respektive 24 km).

Årets cykeldemonstration blev ett trevligt evenemang som uppskattades av deltagarna - och även av många glada och hurrande åskådare!
Haulover Beach 24 år

Haulover Beach i Miami, Florida, är en av världens mest kända nakenstränder. Det var 1991 som det började. Några entusiaster satte igång!

- Innan vi startade var det inte mycket till strand här, berättar en av dem som var med den gången. Allt som finns idag har vi ordnat.

Organisationen South Florida Free Beaches samlade in pengar, satte upp duschar och ordnade med marktäckande mattor för att handikappade med rullstol skulle kunna komma ut i vattnet.

Nu har man miljontals besökare varje år och inkomsterna från parkeringsplatsen överstiger en miljon dollar.

Men det viktigaste är att sörja för en god social ordning på stranden. Alla ska känna sig helt säkra. Organisationen har representanter nere på stranden för att övervaka att ingenting olagligt försiggår.

Källa: Miami Herald
Bara protester i 60 städer

Den 23 augusti 2015 går till historien som en toppen-toppfri dag, i New York och i 60-talet städer i USA och övriga världen. Målet är att kvinnor ska ha samma rätt som män att ha bar överkropp, vid solbad och andra tillfällen när det passar sig.

I New York paraderade 300 halvnakna kvinnor - och en del män. En av arrangörerna för paraden säger: "Freeing nipples and bodies frees minds as well, restoring self-image and self-esteem".

I New York finns denna likställda rättighet sedan 1992 men det är sämre ställt på andra håll i USA, och ute i stora vida världen.

Kvinnlig rösträtt infördes i USA 26 augusti 1920, alltså för 95 år sedan. Och varje år har man detta datum en speciell minnesdag, Women's Equality Day, för att manifestera att kvinnor är - skall vara -jämställda männen.

Källa: Daily Mail
Turistjippo med bara bröst

Den spännande nyheten finns i media världen över, även svenska Aftonbladet har hakat på: På Times Square i New York finns barbröstade och kroppsmålade "fotoflickor" som erbjuder besökare att ta selfie-foton av dem. Mot en smula ekonomisk ersättning, förstås.

- Jag har roligt och jag tjänar pengar, säger Lucky, 21, till tidningen Time (enligt Aftonbladet).

Dock, myndigheterna är inte lika trakterade över foto-jippot och utreder nu hur det ska hanteras.

Här är det en representant från Young Naturists of America som gör gemensam sak med de barbröstade fototjejerna

Källa: Aftonbladet
ESPN the Magazine

Den stora amerikanska sporttidskriften har varje år en Body-utgåva. Här får vi se lite bilder från nakensportens vackra värld. De avbildade atleterna har även fått uttala sig. Släggkasterskan Amanda Bingson säger: "För att vara ärlig, jag gillar precis allting med min kropp."

Och det är en devis som ALLA borde instämma i.

Källa: ESPN
Källa: Daily Mail
Pashut Festival

Naturistnyheter från Israel ser vi inte så ofta. Landet har dock ett litet naturistförbund som är anslutet till INF, det finns enstaka inofficiella naturiststränder.

Och så en NATURISTFESTIVAL i Negevöknen, Pashut, som hålls två gånger årligen, i maj och september. Felicity och Jordan från Young Naturists of America var där i maj 2015-och på YNA:s hemsida finns en lång rapport med många bilder.

"Den största naturistfestivalen i Mellanöstern". Dock är det inte mycket konkurrens, Israel är det enda land i hela Asien som har organiserad naturism - om man räknar bort Thailand där det finns några få naturistställen och en nystartad organisation.

Pashut äger rum ute i ödemarken, på Desert Ashram, en "spirituellt" inriktad lägergård med många djur:

www.desertashram.co.il/en/homepage

Ordet "pa shut" betyder "enkelt" eller "avskalad". Det fanns en del rum och sovsalar men Felicity och Jordan bodde i tält. 600 deltagare, de flesta i åldersläget 20-40. Utöver israelerna fanns en del ryssar. Yoga och meditation är viktiga inslag under festivalen. Workshops. Gyttjebad, två simbassänger. Vegetarisk mathållning, det är förbjudet att medföra varje form av icke-vegetarisk mat.

Endast par, inga singel-personer, har möjlighet att registrera sig för att delta under de fyra dagarna som festivalen pågår. Hebreiska var det språk som talades, även workshops var uteslutande på det språket.

Felicity noterade att många kvinnor avstod från helnaket trots ökenvärmen. Anledningen till detta kunde hon inte klara ut.

En del deltagare hade barn med men det fanns inga arrangemang för det uppväxande släktet.

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se