Naktuellt
Klädfri arombastu för ALLA

Det är Väggabadet i Karlshamn som erbjuder detta.

”Tisdagar 18.30, 19.15 & 20.00.
På tisdagar kör vi mixad arombastu i relaxavdelningen då både män och kvinnor är välkomna.  Tre sittningar med 45 minuters mellanrum.  Att använda badkläder är frivilligt. En sittning ingår i priset, de andra kan köpas till för 30 kr/st.”

På torsdagar är det också drag i bastun, men då ska ALLA (Väggabadet skriver ”ALLA” med versaler) ha badkläder på.
Så vi tycker att ”ALLA” ska gå dit på tisdagar …
Reportage från Vikbolandet

Östgötakorrespondenten publicerade i somras ett soligt reportage från Vikbolandets naturistcamping utanför Norrköping.

”Utåt sett är det en helt vanlig camping. Det finns dock en skillnad – besökarna på VNF, Vikbolandets Naturist och Familjecamping, är spritt språngande nakna.”

Det är Daniel Andersson som får komma till tals. Han trivdes med att sola naken och på semester i Frankrike råkade han hamna på en naturistcamping. Han blev inspirerad att fortsätta med naturistliv även hemma i Sverige.

– Det är friheten, att slippa bry sig. Ingen tycker att det är konstigt eftersom alla är nakna. På den här campingen är det en väldigt skön atmosfär till exempel.

Daniel kommer även in på den nidbild av naturismen som sprids, främst genom nätet:
– Man kanske inte säger till folk man träffar första gången att man brukar åka till nakencampingar. Om man söker på naturism på nätet kan man få en konstig bild av vad det innebär och jag vill inte bli förknippad med den bilden.

Även klädseln vid fester på campingen tas upp reportaget:
Vi har en del fester och tillställningar här men då är det påklätt, det ska inte förekomma sexuella anspelningar.

Vår kommentar: Själva grundbulten med naturismen är ju, att vare sig vi har kläder eller är utan, uppträder vi precis lika sjyst och belevat mot varandra.

Det är textilarna som lider av vanföreställningen att hyfset sitter i kläderna. Anledningen till alla dessa påklädda fester vi ser inom svensk naturism måste bero på att ”de som bestämmer” odlar sina rent textila föreställningar.

Källa: Här campar gästerna nakna!
Ivar, känd från TV, berättar om naturismen

I norsk TV rullar ANNO en ”realityserie”. På nätet finns nu en intervju med Ivar Mehren (49) som har kloka saker att säga om naturismen. Han bor hela sommaren på Sjøhaug Naturistsenter, som ligger vid Oslofjorden utanför staden Moss.

Vi citerar:
Många säger att de är med i naturistsammanhangen för att de där kan känna sig ”fria, hela och väl”, utan att bli beglodda och värderade uppifrån och ner.

Enligt Ivar har naturismen ett viktigt mål, att värna om det naturliga och inte om det konstgjorda. Naturiströrelsen kämpar mot kroppsförtrycket, att man alltid ska vara perfekt.

– Dersom vår herre og naturen hadde ment at vi skulle være nakne, så hadde vi blitt skapt slik.

TV2.Norge
Kurbad i Randers

I Water & Wellness i Randers, hölls ett så kallat kurbad – en helkväll med simhall, bastu och måltid – 29. januari 2016. 50 deltagare.

Det var tredje gången som denna badanläggning ordnade ett kurbad. Och det skedde i badets egen regi, utan att Danske Naturister var inblandade. Raders, Danmarks sjätte stad i storlek, ligger på nordöstra Jylland mellan Aarhus och Aalborg. Nästa kurbad börjar 1 april kl 17.
NATURISTIPÄIVÄT 2016

Det finländska naturistförbundets sommarmöte är i år utlyst till 5-7 augusti. Arrangör att föreningen Naturistiliitto, ”Naturenligt”.

Platsen är campingen Kristalliranta, ”Kristallstranden”, i Säkylä. Det är samma anläggning som gästades förra året. Då var det 180 deltagare, vilket är en mycket god uppslutning då det bara finns cirka 500 organiserade naturister i Finland.

Säkylä ligger vid Pyhäjärvi i sydvästra Finland, mellan Åbo och Björneborg.
Nakna dataspel

Här en tysk sida där man ska kunna ladda ner kompletteringar till dataspel/rollspel. Genom dessa ändringar framträder figurerna, eller någon av dessa, utan kläder. – Vi har inte kollat upp vare sig sanningshalten eller datasäkerhetsfrågorna men idén är ju intressant. ”Bara tanken” att få väck kläderna med en knapptryckning låter ju väldig elegant, eller hur?
Naturister i karnevalståget

I Tyskland, särskilt i västra delen av landet, är Karnevalen ett stort jippo. Firandet pågår en hel vecka och en av höjdpunkterna är det stora karnevalståget som drar genom staden. I Braunschwig var den lokala naturistförföreningen Familien Sport Verein med i tåget med en dekorerad vagn.
Åtgärder för att skydda nakanbadare på stränderna vid Östersjön

Turistorganisationen i Mecklenburg-Vorpommern har ett projekt på gång för att skydda nakenbadarna på stränderna för oönskad uppmärksamhet. I strömmen av flyktingar i Tyskland finns personer som inte förstår att bete sig på ett hyfsat sätt på badstränderna. Förra sommaren inträffade en del incidenter då unga asylanter gick runt på stränderna och fotograferade nakenbadarna.

Man vill förebygga sådant genom att informera om regler för gott uppförande och öka övervakningen på stränderna. ”Nakenbadandet har hos oss en lång tradition, är en del av badkulturen. För människor som kommer från andra kulturer är det inte så och det kan bli missförstånde som är tråkiga för båda parter. ”Informationsfoldrar" ska tryckas på engelska och arabiska. Att fota på stränderna är emot reglerna.

I Kühlungsborn kommer tio stränder att patrulleras, det är en fördubbling. Och polisen är beredd att hjälpa till: ”Varje person på stranden har rätt att slippa bli ofredad, den som bryter mot detta måste räkna med rättsliga åtgärder."
Nudefest 2016

Brittiska naturistförbundets sommarmöte äger rum på en camping i Somerset 5-11 juli. På BN:s webb finns information. Även helt vanliga webbmedia uppmärksammar saken. Här har vi en länk från den gamla romerska bad-staden Bath som ligger halvannan timmes bilresa från Thorney Lakes Camping and Caravan Park där Nudefest ska äga rum. Det blir aktiviteter alla dagar, yoga, pilbåge, airgunskjutning, indinandans, målning, levande musik, besök på museum och bryggeri.

Källa: NUDEFEST

Det går att kommentera webb-artikeln och som ofta i dessa sammanhang är synpunkterna avslöjande för textilarnas insnöade åsikter. En skribent förstår att sköldpaddan vänder sig bort från de underförstått fula och nakna personerna. Vederbörande tycker att djurrättsorganisationen PETA ska tillkallas då det är djurplågeri för akvarieinnevånarna att se sådana nakisar ...

En annan är lustig och skriver: I would go but I don't have thing to wear!
Biskopen var naturist som barn …

Mail Online gör ett stort väsen av att en nyutnämnd kvinnlig biskop som barn besökte naturistplatser i England tillsammans med sina föräldrar. Det handlar om ”The Archdeacon of Buckingham, the Venerable Karen Gorham” som nu blivit utnämnd till ”Bishop of Sherborne”. Hennes biskopsdöme ligger i Dorset, och omfattar även den kända naturiststranden Studland.

Karen Gorham har inte fortsatt med att praktisera naturism i vuxen ålder. Men webbtidskriften publicerar två naturistvänliga uttalanden:
– Kyrkan ofta hävdat att en naken kropp måste döljas, men ingen kristen behöver känna sig obekväm med att gå naken, när detta inte bryter mot lagbokens bestämmelser.

I en skrift som hon skrev för en del år sedan säger hon:
"Att koppla ihop nakenhet och sex kan synas oundvikligt, med det behöver inte vara så …"

Källa: Daily Mail
Naturister trotsar kyla och fördomar

Die Welt är en stor tysk dagstidning. I sin resebilaga skriver man om Irland under rubriken ”Varken kyla, storm eller förbud stör de nakna”.

Artikeln börjar: ”Egentligen är FKK i Irland alls inte tillåtet. Men varken lagar, samhällets avståndstagande eller vintervädret hindrar innevånarna på Gröna ön att låta kläderna falla.”

”Utöver gröna kullar, kylslaget regn, dunkla hav och mörkt öl har nu Irland en ytterligare tradition för att dra till sig turister: Fri kroppskultur.”

INF:s världskongress som hölls i Irland härom året och dit kom representanter för INF-länderna världen över. Utöver örikets vilda natur, med 23, helt och hållet inofficiella, stränder där nakenbad praktiseras, finns dock inte särskilt mycket organiserad naturism i Irländska republiken. I huvudstaden Dublin, och i Tipperary som ligger inne i landet, arrangerar naturistföreningar bastu och simhallsbad. Det är det enda.

Men turistmyndigheten vill gärna se att fler turister kommer till landet. Det var turistorganisationen som föreslog INA, det irländska naturistförbundet, att ansöka om att få arrangera INF:s världskongress.

I övrigt är lagarna och allmänhetens inställning hinder för utvecklingen. Det finns ingen laglig möjlighet för lokala myndigheter att skylta ett område som nakenbad. Och bland folk i allmänhet finns djupt rotade föreställningar om att offentlig nakenhet är något absolut förbjudet.

Men sådan svårigheter är till för att övervinnas. De som ivrar för naturismen i Irland har en del att göra, men vi önskar dem all lycka och framgång i sitt viktiga värv.

Källa: Welt.de
Officiellt nakenbad i långbänk

Traveller 24

2014 blev det bestämt att 500 meter på Mpenjati Beach i KwaZulu-Natal, 170 km sydväst Durban, skulle bli skyltat nakenbad. Men fortfarande har det inte blivit något slutligt beslut om detta. Naturisterna, som i 20 år använt stranden, badade förstås där i alla fall under året 2015. Nu pågår badsäsongen 2016 i södra Afrika och ännu finns inga officiella skyltar.

Men naturisterna fortsätter att bada!
Five spots to hike in the nude

Den här artikeln har en del år på nacken men vi tror att den i allt väsentligt är aktuell. SANFRED, naturistförbundet i Sydafrika, uppges ha 8 000 medlemmar (2013) och det låter ju inte så oävet. Landet har 53 miljoner innevånare.

Tidningen räknar upp fem ställen där man kan naturista och nakenvandra.

Striptease trail, Garden Route
Tsitsikamma National Park ligger mitt på sydkusten öster om Kapstaden. Den aktuella leden är 5 km och måste bokas i förväg. Det innebär att du och din partner kan vara absolut säkra på att inte möta någon, då vandringen så att säga sker på privat område. Det finns 11 varma källor att bada i och namnet ”Stiptease” kommer av att man föreslår att bad sker med varierande grad av avklädning för att sluta med ”Kaalgat”, ett ord på afrikaans som på engelska översätts med ”bare arse” eller ”stark naked”.

Harmony Nature Farm, North West
Farmen ligger i nordvästra delen av landet, en timmes bilresa från Johannesburg eller Pretoria. Det finns vandringsleder (svårighetsgrad medium) och en del ofarliga djur att titta på zebror, apor, schakaler, antiloper. Camping eller övernattning på ”vandrarhem” finns ordnad.

Kiepersolkloof, North West
Det här uppges vara Sydafrikas äldsta ”naturist-resort”. Även här erbjuds medelsvåra vandringar och möten med djurlivet. För övernattning finns stugor och även möjlighet att campera ute i naturen.

Sun Eden, Gauteng
Det här sägs vara Sydafrikas mest utvecklade naturist-resort. 40 kilometer öster om Pretoria. Här finns även privatägda gårdar, flera av dem har egna gäststugor att erbjuda. 35 hektar där det finns inte mindre än 100 olika fågelarter. Vandringsleder ensamma tillflykter (”hides”) står till besökarnas förfogande.

Umhlanga Lagoon, KZN
KwaZulu-Natal ligger i sydöstra delen av landet. Umhlanga ligger strax norr om den stora hamnstaden Durban. Det är en strand som inte har officiell status som nakenbad. Men naturister nyttjar platsen och det går att strandvandra halvannan timme, uppges det. Det låter ju ganska lockande! – Sydafrika ligger på södra halvklotet, när det är vinter och slask i Svedala skiner solen i södra Afrika och himlen är vackert blå ...

Källa: News 24
Naturiststränder?

I Indien liksom i övriga Asien är stränder för nakenbad mycket sällsynta. Och nakenbad sägs vara helt olagligt.

På nätet finns en del tips men det är alltid väldigt vaga beskrivningar. Och tittar man på andra webbsidor så är nakenbad ”strictly forbidden”.
Vagator Beach

Goa-området, ungefär mitt på västra kusten, var tidigare en portugisisk koloni, därav följer att en del europeiska seder vunnit insteg. När man talar om nakenbad i Indien kommer alltid Goa upp på bordet. Denna strand ligger i norra hörnet av Bardez Taluka, på andra sidan av Chapora River. Det är två stränder, Big Vagator och Small Vagator. Den stora stranden är mycket populär bland utländska turister som kommer för att se de röda klipporna och solnedgången över havet . Det finns barer, restauranger, övernattning på platsen.

Big Vagator Beach Foto: Wikipedia

Small Vagator kan bara nås via fotvandring från den stora stranden. ”Ozra Beach” - Stranden uppges ligger 24 km från Panaji som är Goa-distiktets huvudstad. – Men någon vägbeskrivning har vi inte hittat och vi antar att det är södra delen av Vagator Beach som det är fråga om.
Wasaga Beach vid Lake Huron

I Canada finns inte många skyltade eller eljest väl etablerade nakenbad. Wasaga Beach ligger vid södra stranden av Georgian Bay som utgör östra delen av Lake Huron. Mångmiljonstaden Toronto ligger ca 100 km söderut vid Lake Ontario.

Naturisterna tycker att Wasaga borde bli ett officiellt nakenbad och nu gäller det att få myndigheterna med på båten.
Naturisterna portade från poolen!

Huntington Beach ligger i Orange County söder om Los Angeles. Sedan 2007 har naturisterna hyrt stadens Gym och Pool för att spela volleyboll och simma. Stadens myndigheter vägrade från oktober 2015 att hyra ut både sim- och sporthall. Man hänvisade till en bestämmelse som förbjöd nakenhet i kommunens lokaler. Anledningen var att tillsynspersonalen känt sig besvärad av att möta oklädda människor på sin arbetsplats.

Naturisterna protesterar nu mot detta kommunala beslut. De håller fram att deras sammankomster är privata och endast för medlemmar. Myndigheterna menar att det alltid varit förbjudet att vara klädfri i kommunens lokaler, men att man tidigare sett genom fingrarna med detta. I fortsättningen görs inget undantag.
Upprop mot nakenförbud i Oregon

I USA finns flera naturistorganisationer. The Naturist Action Committee (NAC) är en grupp inom The Naturist Society, TNS, som har sitt huvudkontor i Oshkosh, Wisconsin . Den delstatliga myndigheten The Oregon Department of Forestry, ODF, vill nu införa ett förbud mot nakenhet i ”Områden avsedda för rekreation”. Det är platser där camping är tillåten och områden avsedda för dagsbesök. Men myndigheterna kan när som helst ändra gränserna för rekreationsområdena. På så sätt kan sjöar, där man idag kan näcka, bli belagda med nakenbadsförbud. Och skogsmyndigheten torgför ett nytt argument mot naturismen, nakenheten sägs skapa konflikt mellan besökarna i delstatens skogar.

Konsekvenserna för den som bryter mot nakehetsförbudet blir kännbara, en månads fängelse eller 1 250 USD i böter.

NAC uppmanade alla naturister att protestera mot lagförslaget. Fram till 8 februari kunde man göra detta per epost.

Nu när detta datum är passerat får vi tillsvidare avvakta utvecklingen av den nya lagstiftningen. NAC har tidigare haft en del framgångar i sin kamp mot myndigheterna men det finns även misslyckanden att notera.
Naturiststranden Zipolite

Den mexikanska delstaten Oaxaca ligger vid Stillahavskusten i sydligaste delen av landet. Stranden Zipolite har länge varit känd som Cloting Optional men nu uppges att textilarna blivit fler. Naturistförbundet i Mexico vill ändra på detta och göra Zipolite till en internationellt välkänd naturistplats. I januari 2016 kallades till det Sjätte Latinamerikanska Nudistmötet. Deltagare ifrån Mexico, Brasilien, Argentina, Uruguay, Chile, Ecuador och Spanien. Avsikten var att göra stranden känd bland naturisterna. Vi har ingen rapport om utfallet av mötet, men vi önskar våra vänner i Mexico och övriga Latinamerika all framgång i arbetet för att sprida naturismen och säkra stränder för nakenbad.

Zipolite. Foto: AlejandroLinaresGarcia Wikipedia

Det mexikanska naturistförbundet grundades 2011 och uppges ha 50 medlemmar.

Källor:
Mexico News Daily
EFE.com
Rekordförsök ”Skinny Dipping”

Det är ju sommar ”Down Under” och då brukar man försöka bräcka nakenbadarrekordet. Här en filmsntt från Australien förra året.

Film (Facebook)
Kvinnor protesterar mot gifter i naturen

I Queensland finns stora arealer avsatta som naturparker. Lokala och regionala myndigheter vill bekämpa ogräs med att spruta glyphosate. Detta växtgiftpreparat har WHO 2015 klassat som troligen cancerframkallande. Kemikalierna tas upp av vattnet och sprids därmed vidare till alla organismer, även människor. Ett kvinnligt nätverk protesterar mot besprutningen. De har publicerat en bild där de är nakna i naturen och med ”I am water” målat på sina kroppar.

Källa: ECHO.net
Naturister räddar seglare

På annandag jul 2015 startade kappseglingen Sydney Hobart. Många åskådarbåtar var ute på vattnet. En motorbåt fick problem och styrde in mot land. Platsen var Lady Bay Beach, en strand med många nakenbadare.

Båten tog in vatten och en kvinna med ett barn behövde komma iland. Och badfolket vadade ut till båten för att bistå. Räddningen gick utan problem, kvinnan och barnet togs omhand. Snart anlände Sjöräddningen och tog hand om bärgningen.

Ingen stor världsnyhet att rapportera, kunde man tycka. Om det nu inte varit så att de som kom ut till båten var utan badkläder. Och då blev det ju plötsligt mycket spännande ...

På webben är det ofta möjligt att kommentera artiklarna. Så även i detta fall. Vi vill citera ett inlägg som ”David” skrev 28 december 2015.
"Som livslång nudist är jag alltid lika förvånad över folks märkliga inställning till nudismen. Alla är nakna under kläderna, många föredrar att vara nakna i avskildheten hemmavid, ett fåtal föredrar ständig nakenhet framför påkläddhet, men nästan alltid, när det ges ett tillfälle att offentligt avhandla nakenheten, fokuseras på manliga genitalier och kommentatorn flinar och flabbar som småungarna på dagis. Det är beklagligt att så många är så dumma och så barnsliga."

Källa: Newser.com

Not. Sydney to Hobart Race går mellan Sydney och Hobart, huvudstaden på Tasmanien, och har seglats varje år sedan 1945. Starten går annandag jul. Cirka 630 distanser, eller 1 170 km för att tala landspråk. Sydney Hobart betraktas som en av världens tuffaste segeltävlingar.

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se