Naktuellt
Bara bröst i simhallen

Bara bröst för kvinnor i simhallar, det har skymtat av och till i media under senare år. Nu har Diskrimineringsombudsmannen (DO) kommit med ett uttalande som tolkas som att det skulle vara ”fritt fram för topless i badhus”.

Det aktuella fallet rör en person som definierar sig som intergender, alltså en som inte är vare sig man eller kvinna. Personalen ingrep och krävde påklädnad. DO menade att sådana personer måste få bada med bar överkropp. Och en konsekvens blir då, att även sådana som är kvinnor, måste få denna förmån.

Vid de aktioner som nätverket ”Bara Bröst” genomförde för en del år sedan blev resultatet i flera fall, bland annat i Malmö och i Umeå, att simhallarna sa, att det går an, vi kommer INTE att kasta ut er. Problemet var dock att INGA kvinnor ville eller vågade. Så nu återstår att se om ”nya DO” får bättre genomslag.

Ormgudinnan i Knossospalatset, 1600 f. Kr. Foto Wikimedia Commons/Chris73

När Bara Bröst vände sig till ”dåvarande DO” resulterade detta i ett jämmerligt uttalande: Kvinnor hade av hävd dolt sina bröst i simhallar, det var tradition. Och så skulle det förbli.

Tänk om DO även på andra områden följt traditionen: Kvinnor ska ha lägre lön, vara i hemmet, bära långa kjolar, inte få utöva vissa yrken etc. DO den gången var ute och cyklade, i fablernas värld. Då är det nya DO-uttalandet mycket bättre. Vi kan bara hoppas att det får bra gensvar.

Källa: Sydsvenskan

Naken man i trapphuset

Aftonbladet refererar ett rättsfall som utspelats i ett flerfamiljshus i en ort i Dalarna. En mor med dotter mötte en naken man, 66 år, i trapphuskorridoren. Det blev polisanmälan för ”sexuellt ofredande” och ett mål i tingsrätten.

Mannen berättade att han klätt av sig för att duscha. Men han beslutade att först hämta in tidningen från en postlåda som fanns fem-sex meter från hans dörr.

Mannen erkände och förklarade sig villig att betala eventuella böter. Dock vägrade han att betala skadestånd, han hade inte haft avsikt att blotta sig för någon. Mannen friades i tingsrätten då det inte hade visats, att han haft uppsåt att begå gärningen.

Källa: Aftonbladet
Naturstyrelsen: Okej att vara naken i skogen

Naturstyrelsen är en del av Miljødepartementet och administrerar skog och mark i Danmark, På hemsidan kan vi nu läsa, att nakenhet i de danska skogarna är helt okej. Nakenheten i sig är inget lagbrott. Men det krävs förstås ett anständigt uppträdande.

“… skovens gæster må gerne være nøgne, men de skal opføre sig anstændigt …

Nøgenhed i naturen er aldrig i sig selv ulovligt. …"


Danske Naturister är självfallet mycket glada över detta besked. Mette Duekilde, ordförande för Danske Naturister säger: … en en glædelig nyhed for friheden til at opleve naturen nøgen”.

Naturister.DK


Nakenvandring i Danmark Foto: DN

Danske Naturister har sedan 2010 taget initiativ till en rad nøgenvandreture och nøgenpicnics i skogsområden och i parker. Praxis har varit att inhämta tillåtelse från markägare och att meddela polisen om verksamheten. När polisen prövat om nakenheten i dessa fall kunde anses förolämpa andra eller vara förargelseväckande har det varit viktigt att verksamheten skett med tillåtelse av markägaren. Med Naturstyrelsens nya besked kommer det inte längre att vara nödvändigt att meddela polisen när vi är nakna i statens skogar.

Naturstyrelsens notis

Danske Naturisters redegørelse om lovgivning
Nakenvandringar

Nakengolf den 7 augusti

Danske Naturister presenterar ett unikt projekt: Nakengolf! Arrangemanget är planerat till 7 augusti på Mensalgaard golfklub som ligger i Odsherred på Själland. Skulle vädret inte spela med den dagen kommer ett nytt datum att utlysas. Golfklubben har en 9-hålsbana och en par-3 bana. Green-fee 200 DKK.

Läs mera på DN:s webb: Nakengolf

Foto DN

Not. I Europa finns en golfbana inne på naturistanläggningen La Jenny som ligger på Frankrikes Atlantkust, men i övrigt är det skralt med möjligheter för klädfritt golfspel. Och La Jenny är en liten bana, det finns bara 6 hål (4 par-3, 2 par-4).
Nakenmilen – 105 deltagare!

Nakenmilen i Padasjoki den 17 juni samlade 105 deltagare. Det torde vara nytt deltagarrekord. Det är ett privat initiativ, ingen naturistförening är inblandad. Dock stödjer det finländska naturistförbundet löpningen och ordföranden Juha Jonsson har själv deltagit i loppet. Premiäråret 2003 var det fyra deltagare, det gäller löpning eller gång ca 10 kilometer. Och nästa år är tävlingsdatum 17 juni, bara att boka in dagen!


Flyktingförläggning vid nakenbadet

Volkersdorf är en liten ort norr om Dresden i ”Freistaat Sachsen”. Där har det blivit en del rubriker i media. Myndigheterna ska bygga ett flyktingboende. Problemet är att dikt an ligger en populär badsjö där det finns ett sedan länge använt område för nakenbad.

I populärpressen har skymtat att man nu vill att nakenbadarna tvingas klä på sig, flyktingarna tål inte att se nakna människor. Naturisterna värjer sig förstås mot ett sådant påbud. Som ofta i dessa sammanhang försvinner snabbt all vett och sans. Nättrollen kokar över av islamofobi och hatfyllda tirader om invandrare. Nu sägs att man tänker bygga ett siktskydd vid boendet så att nakenbadande kan fortgå utan insyn. Ock en del insiktsfulla påpekar att även andra byggnader på tomten, exempelvis en skola, hade måhända medfört precis samma problem.

Källa: Focus.de

Förbundsmästerskap i simning

Den 11-12 juni genomförde det tyska naturistförbundet sina årliga simmästerskap. Familien-Sport-Bund i Hildesheim var värd. Runt 120 aktiva simmare deltog. Förutom tävlandet i bassängen hann deltagarna med att träffas under kamratliga former, många kände varandra från tidigare arrangemang. De bästa simmarna är nu inriktade på deltagande i INF:s simgala. Den ska äga rum i oktober i Andalo i italienska Sydtyrolen.
Nakna cykeldagen i London

World Naked Bike Ride, en demonstration för ”mjuka värden i Världen. Trampet rullar vidare den11 juni cyklades det i London. Uppslutningen var inte lika stor som förra året, då över tusen nakna cyklister fanns ute på gatorna. Nu uppges att ”många hundra” hörsammat kallelsen.

BBC:s hemsida berättar - BBC

Foto Wikimedia Commons

Streak for tigers

Den 11 augusti kl 19 är det åter dags, kroppsmålad och med ansiktsmask försedd kan du ”streaka” inne på London Zoo.

Det är ett helt kontrollerat evenemang, du måste vara över 18 och registrera dig i förväg. Anmälningsavgiften är 20 GBP (250 SEK) och dessutom skall du bidra med att samla ihop 150 GBP (1 850 SEK) för att säkra tigrarnas framtid. Streakandet äger rum under 5-10 minuter inne på området, en runda på 350 meter. Anläggningen är stängd för alla utom deltagarna, deras vänner och familjemedlemmar över 18 år. Dessa åskådare betalar en särskild avgift, 15 GBP (185 SEK).

Pressfotografer kommer att plåta, den som vill dölja sin identitet kan bära den utdelade ansiktsmasken hela tiden …

Källa: ZSL.org


Naturismen handlar om frihet

Från Frankrike kommer här ett reportage som berättar att naturismen ökar, särskilt bland yngre människor.

En ung kvinna berättar att hon tidigare trott att naturismen var nåt sexigt jippo. Nu vet hon att naturismen bara är ett friare och gladare sätt att umgås med andra människor – utan hindrande kläder. Naturism är synonymt med frihet, säger en talesperson för APNEL, ”en organisation för naturism och frihet”.

Det franska naturistförbundet har noterat en ökad tillströmning av nya medlemmar. Och det är i första hand unga barnfamiljer som kommer till naturismen.

Källa: The Local
Inget nakenbad i Cádiz

Hamnstaden och badorten Cádiz ligger på atlantkusten i sydväst. Spanska naturistförbundet, FEN, har fört en mångårig rättsprocess mot stadens myndigheter. Enligt spansk lag är nakenbad tillåtet på alla stränder. Men myndigheterna i Cádiz har satt sig på tvären och införde 2009 ett lokalt förbud mot nakenbad. Högsta domstolen har nu slutligt avvisat FEN:s överklagande. I sin inlaga hävdade naturistförbundet att nudism kan betraktas som en grundläggande rättighet till fri ideologi, något som garanteras i konstitutionen i Spanien. Domstolen avvisade argumentet, och säger i sin dom att de lokala myndigheterna i Cadiz har makt att förvalta användningen av sina tjänster, utrustning, infrastruktur och allmänna utrymmen.

Förordningen gäller stränder som gränsar till den gamla staden, men nudister kan använda en strand utanför stadens gränser.
WNBR Los Angeles

World Naked Bike Ride, den nakna cykeldagen, genomfördes i soliga Kaliforniens huvudstad den 11 juni. 450 deltagare räknades in och det är fler än vid motsvarande evenemang förra året.

Nakenbadproblem på Hawaii

Polo Beach i Mokuleia på North Shore i Hawaii är sedan länge känt som "clothing optional". Nu är det en del folk som bor i närheten som kräver att myndigheterna ska gripa in. De vill helt enkelt att alla badare ska ha kläder på sig. De menar att lagarna ålägger alla att vara anständigt klädda, även på badstranden.

Och, som vanligt i sådana här sammanhang, hänvisas till att det förekommit offentligt sex på stranden och naturisterna bär skulden för detta.

Naturisterna å sin sida menar att Högsta Domstolen år 2000 slog fast att vanlig enkel nakenhet inte var osedlig i sig. Även i de lokala föreskrifterna för badstränderna sägs numera ingenting om att nakenhet skulle vara förbjuden. En naturist som uttalar sig i media berättar att man alltid visar hänsyn och skyler sig när barnfamiljer råkar gå förbi. De närboende tänker ta upp ärendet vid nästa möte med North Shore Neighborhood Board.

Källa: hawaiinewsnow.comTopless i New Hampshire

Förra året var det en del kvinnor som ”protestbadade” på Hampton Beach med bar överkropp för att stödja ”Free the Nipple-kampanjen”. En del ”mörkmän” blev alldeles förtvivlade när de fick veta att barbröstat, även för kvinnor, var helt legalt i delstaten. De arbetade snabbt fram ett lagförslag som skulle göra det möjligt för kommunala instanser att tvinga kvinnorna att ta på sig på överkroppen. Det nya förslaget prövades av myndigheterna nu i maj månad. Och lagstiftarna vill INTE ha den nya lagen. De menar att den skulle strida mot yttrandefriheten som är fastlagd i USA:s författning.

Venice Beach, California

De allra flesta av USA:s delstater har numera inget stadgat förbud mot bara bröst för kvinnor. Men lokala myndigheter kan sätta käppar i hjulet. På världsbekanta Venice Beach utanför Los Angeles har toppfriheten länge lyst med sin frånvaro. 2011 ordnades en demonstration där kvinnorna uppträdde med små påklistrade ”kakor” på brösten. Hösten 2015 blev det till slut ett beslut i jämställd riktning. Så numera är även Venice Beach, i ”soliga Kalifornien”, ett ställe där både kvinnor och män kan bada toppfritt.

Källa: Naturistholiday.com


Kroppsmålning i New York City

Den 9 juli hålls NYC Bodypainting Day 2016. Det är det tredje evenemanget av detta slag. Platsen är Dag Hammarskjold Plaza. Arrangörerna skriver: Last year’s event was a great success! Over 100 people were painted by a diverse group of talented artists.

Det är ett gatuarrangemang. Eftersom det räknas som konstnärlig aktivitet accepteras helnakenheten, något som annars inte tillåts på allmän plats, inte ens i frisinnade världsmetropolen New York City. Och arrangörerna poängterar att det INTE är något sexuellt jippo. Modeller finns av alla slag och fasoner. De som målar får betala 120 USD men då ingår färg och förtäring.

Från förra årets kroppsmålning. Foto: YNA

Källa: YoungNaturistAmerica
Naturistutflykt per fiskebåt

Fisket utanför Sydafrikas kust går dåligt för närvarande. Fångsterna är så små att fiskarna går back.

Vad göra åt detta. Enligt denna webbartikel finns två förslag:
(1) Börja med säljakt, istället för fiske. Detta kräver dock lagändringar, sälarna är fridlysta.
(2) Badutflykter med rika turister ut på havet. Där ute fritt fram för nakenbad – bland sälar och delfiner. Man tror att det finns många resenärer som gärna skulle spendera pengar på sådana natur-enliga badäventyr i Oceanen.

Källa: BDLive
Nakenlopp i oktober

Från Thailand, som detta år blivit medlem i Internationella Naturistfederationen, meddelas att ett nakenlopp i jungeln planeras 23-24 oktober detta år. Distanser 2,5 respektive 5 kilometer.

Var någonstans? Ja, det meddelas endast till dem som anmäler sig. Så tänker man att hålla fritt från paparazzi-fotografer och andra ovidkommande personer.

Danske Naturister skriver om detta: Naturister.dk

Källa: MyNewsDesk
Naken restaurang – men inte för feta

På nätet läser vi att en naken restaurang ska öppna i Japan. Detta ska ske ”nästa månad” och det borde innebära nu i sommar. Enligt denna webbartikel så har man krav på lättviktiga gäster. Hovmästaren ska ”väga in” gästerna och 15 kilo mer än genomsnittet är en övre gräns. Och inga bokade pengar ges tillbaka om man är för tungviktig, det gäller att ha koll på övervikten i förväg. Stället ska heta "The Amrita" – Sanskrit för ”odödlighet”. Åldersgränsen 18-60 år medför att vi gamlingar får stappla utanför. Även tatuerade personer är inte välkomna. Och de som platsar får betala dyrt för nöjet. Att se showen med manliga dansare kostar motsvarande 6 000 SEK, maten 1 000 till 2 000 SEK. Här blir man både vägd och barskrapad, så att säga.

Källa: omni.se
Tummen ner för ett officiellt nakenbad

Delstaten Queensland ligger i nordöstra hörnet av den Australiska kontinenten. Badorter och andra turistmetropoler har det väl förspänt, långa sandstränder och varmt klimat. Men det finns inget enda officiellt nakenbad i Queensland, till skillnad från andra delstater i det Australiska statsförbundet.

Naturisterna vill förstås ändra på detta. Alexandria Beach vid Noosa, 12 svenska mil norr om Brisbane, borde bli ett pilotprojekt.

Detta år har två petitioner lämnats in till delstatsmyndigheten. En med 527 namnunderskrifter, och en, som legat ute online, med 946 namn. De som skrivit på listorna vill se en ”clothing optional beach” i The Sunshine State, som Queensland kallar sig när det gäller att locka turister. De kräver frihet att ordna stränder som har bra möjligheter till rekreation, och naket sol och bad, utan att badfolket behöver frukta att myndigheterna griper in och bötfäller.

Men den ansvarige polisministern i delstaten är helt obeveklig. Inga lagändringar kommer att företagas. En av naturisterna säger till webbtidningen: Queensland ligger 40 år efter de andra delstaterna i Australien när det gäller att legalisera stränder för nakenbad.

Mer om Alexandria Beach

Källa: Australian Network News

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se