Naktuellt
Nordisk Träff på Paradiset 2016

Enligt vad meddelas på Naturistportalen och i Tillsammans ska en ”Nordisk Träff” äga rum på Paradiset i Kyrkhult. Datum är 23- 26 juni, alltså Midsommarhelgen. Deltagaravgift 600 kr per person, campingavgift 500 kr.

På 1970-talet arrangerades regelbundet Nordiska Stämmor, där förbunden i Sverige, Danmark och Norge samarbetade. Norrmännen tog upp traditionen förra året och bjöd in till Nordisk Träff på Sjøhaug. Träffen ägde då rum under helgen efter Midsommarhelgen. Men besöksantalet blev lågt. Och alla de nuvarande förbunden i de Skandinaviska länderna stod med i inbjudan, NNF, SNF, DNU och Danske Naturister. I annonsen för Nordisk träff 2016 i Tillsammans är bara NNF, SNF och DNU medtagna. Danske Naturister saknas.

SNF:s kommunenkät
SNF skickade under våren 2015 ut ett frågeformulär till Sveriges kommuner angående nakenbad och campingar.

Nu redovisas att 217 kommuner (av totalt 290) svarat på enkäten. I dessa kommuner finns sammanlagt 26 skyltade nakenbad skriver Göran Fredriksson i Tillsammans nr 4. I SNF:s diagram redovisas dock bara 23 badplatser:

Enkätsvar - diagram (PDF)

– Enligt vår egen Naturistens Handbok finns det totalt 33 skyltade bad, och dessutom 17 etablerade nakenbad utan officiell skyltning.

Nu är det svårt att räkna badplatser eftersom kriterierna varierar. ”Skyltat bad” där ska det finnas en officiell skylt, uppsatt av kommunen eller annan markägare. Men ibland finns bra nakenbad utan någon skyltning. Ett exempel är Lyckesand vid Bödabukten på norra Öland. Här finns ett mycket fint nakenbad men det har tillkommit ”spontant” utan att Borgholms kommun behövt lägga två strån i kors. Tittar vi på kommunens hemsida så står där ingenting om något nakenbad i kommunen. Handbokens lista över nakenbaden kan hämtas här:

Ordnad efter län
Ordnad efter landskap


NNF:s Ungdomsgrupp

På Norsk Naturistforbunds årsmöte 2014 tillsattes en arbetsgrupp för ungdomsfrågor. Det har varit lite trögt i starten, men i senaste numret av Naturistnytt rapporterar Toril Hongve Helle, ”leder” för NNF, att arbetet nu kommit igång.

Även i Norge är det en skev åldersfördelning bland de organiserade naturisterna. Dock fanns inom Oslo Naturistforening, för tiotalet år sedan, en blomstrande ungdomsavdelning men den dog ut. – Att erbjuda verksamhet för yngre förmågor är, som alla förstår, en mycket viktig framtidsfråga inom alla naturistorganisationer.
Vinterbadning

Danske Naturisters webbsida berättar om vinterbadandet i Danmark. Det är ”utrolig populær” att bada även under den kalla årstiden.

Det finns särskilda isbad-föreningar som håller på med detta. Ofta har man en klubblokal med bastu vid vattnet. Om inte samlas man i kommunala badanläggningar på särskilda tider.

För nakenheten är det olika regler. På en del håll finns krav på badkläder. I andra fall är både bad och bastu uppdelad på herr och dam.

I DN:s artikel möter vi Olav A som ger oss en del råd:
- Bad aldrig alene
- Bad helst uden tøj på. Der er desværre klubber hvor dette ikke er tilladt bl.a. I Nordsjælland
- Vær social i omgangskredsen
- Pas på isflager. De kan være skarpe

Källa: Danske Naturister

DN har DM i nakensimning

Danske Naturister København ordnar danskt mästerskap i nakensimning, lördag 30 april 2016, kl 15-19. Evenemanget äger rum i Blovstrød Svømmehal. Det blir fyra grenar:
50 m bröst
50 m crawl
50 m ryggcrawl
4x50 m lagkapp (fri stil).

Herr och damklass i varje gren.

Arrangörerna manar DN:s lokalföreningar att ställa upp; särskilt i lagkappet vill man ha deltagande från så många föreningslag som möjligt. Ytterligare bestämmelser kommer i januari.

2015 genomfördes det första mästerskapet i nakensimning under god tillströmning av deltagare, publik och press.
Vinterträff på Ytterö

Datum är 22-24 januari. Strandhotellet i Yyteri utanför Björneborg, på Finlands Bottenhavskust, är mötesplats även detta år. Ett varierat program med inomhusbad, maskerad och mycket dans. Även ett naturistbröllop planeras.

För den som behärskar finska språket finns länk till reklamplakatet här!
FKK Reiseführer 2016

En ny upplaga av den tyskspråkiga naturistguiden finns nu att köpa hos svenska nätbokhandlare. Boken behandlar platser i Europa. ISBN: 9783795603403. Adlibris 141 kr, Bokus 135 kr.


Jul i frihet för Stephen Gough?

En ny dom har fallit. För att ha brutit mot ASBO-bestämmelserna, som kategoriskt förbjuder honom personligen att vara naken i alla offentliga sammanhang, har Steve fått 200 dagars fängelse. Det var fyrtionde gången som den nu 57-årige nakenvandraren stod inför rätta.

Eftersom han redan suttit av 97 dagar i häktet före rättegången återstår endast hälften av det ådömda straffet. På grund av sitt goda uppträdande i fängelset skulle han kunna få strafftiden halverad. Detta innebär att han kan vara på fri fot före julhelgen. Och domaren tillfogade att det finns möjlighet att Stephen Gough kan få en omförhandling av den tidigare pålagda ASBO-domen. Den kan ändras och få en mildare formulering. Därmed som skulle Steve kunna fortsätta att leva ett normalt naturistliv, precis som du och jag kan göra, även i England.

Inget rekord i berg-och-dalbanan denna gång

2010 sattes ett världsrekord i nakenåkning i berg-och-dalbanan i badorten Southend på den engelska kusten vid Themsens mynning. Då åkte 102 personer med i rekordåket.

Nöjesparken heter Adventure Island (Äventyrens ö) och banan kallas Green Scream (Gröna skriket). Nu i höstas gjordes ett nytt rekordförsök. Dock utan framgång. Endast 57 nakisar deltog. Direktionen tröstar sig med att man i alla fall fortfarande innehar världsrekordet. Och att 10 000 GBP samlades in till förmån för ”Southend Hospital Charitable Foundation’s Keyhole Cancer Appeal”.

Källa: Metro UK
Miley Cyrus och hennes mässingsorkester ...

Sångerskan Miley Cyrus planerar en konsert där både hon själv, orkestern och publiken är spritt språngande.

Dessutom ska mjölkliknande vätska sprutas över det hela, detta för att göra extra reklam för låten Milky Milky Milk. Och en video ska spelas in.

Ja, den som följer världshändelserna vet ju att Miley, 22, är väl bekant för knapphet vad klädedräkten beträffar; naken har hon redan förevisat sig i sociala medier. Och, som vi naturister känner till, har man väl fått av sig paltorna så bär det emot att klä på sig igen …

The Flaming Lips, en rockorkester som också gillar ”naket”, vill gärna spela med Miley. Sångaren Wayne Coyne, 54, var den som spräckte nyheten om den nakna föreställningen i media. Nu är detta en bransch där nästan allt handlar om publicitet och spruckna sensationer. Anspelningar om nakenhet på scenen – och i publiken – låter ”jättetopp”! Eller är det en ”bar reklamflopp”?

Nudist Resort Caliente stäms på miljoner dollar

Caliente i Florida är en gammal naturistplats. INF:s världskongress har hållits här. Det var på den tiden då det amerikanska naturistförbundet AARN var med i federationen. Nu har AARN lämnat INF. Och Caliente är i sin tur inte längre ansluten till AARN. Problemet var att Caliente hade ”märkliga” arrangemang, partyn med eleganta underkläder (!) och annat som verkade lite väl uppknäppt.

Men nu är Caliente riktigt illa ute, ett antal fotomodeller har gått ihop och ordnat med en stämning. Detta för att naturistplatsen på sin webbsida använt foton av dem, utan tillstånd och utan att ge töserna ekonomisk ersättning.

Dessa glamourösa kvinnor är vana att få 50 000 USD per publicerad bild.

Inlagan till domstolen, som advokaterna satt ihop, omfattar 400 sidor och sammanlagt krävs Caliente på 1, 3 miljoner USD.

Källa: www.tbo.com
Källa: www.calienteresorts.com
En del tavlor är vackrare än andra …

I media har vi sett rapporter från en konstauktion i New York. Firman Christie's håvade in 170 miljoner USD för ”Nu Couché”, även kallad “Reclining Nude”. Det är det näst högsta summa som betalats för någon målning över huvud taget. Köpare var en kinesisk finansman.

Amedeo Modigliani (1884-1920) föddes i Livorno i Italien, studerade måleri i Venedig och kom 1906 till Paris. Hans naketstudier är berömda, och ofta avbildade, men han skapade också många geniala porträtt. Den nu försålda tavlan målades 1917-18 och avbildar en vilande naken kvinna. När tidningarna skulle rapportera om saken uppstod problem. Det blev ”blurr” eller ”svarta balkar”. Konstigt inställning till konsten, eller hur?

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se