Naktuellt
Byggplaner vid Återvallsträsket
Svenska Friluftsföreningen har Sveriges äldsta naturistområde vid Återvallsträsket, en insjö på Ingarö. Stränderna är endast sparsamt bebyggda och skyddade av strandskydd. Värmdö kommun vill bygga på ett område vid sjöns östra strand, mittemot naturistplatsen. Om bygget ska bli av måste strandskyddet upphävas. Men Svenska friluftsföreningen protesterar:

-?Vi har svårt att förstå att man kan bevilja en sådan här detaljplan på så jungfrulig mark. Jag har följt frågan i många år, men man har aldrig presenterat några argument varför man skulle behöva bygga där, säger Per Kågeson, ordförande i Svenska Friluftsföreningen och professor i miljösystem-analys vid KTH.

Svenska Friluftsföreningen, som äger sex hektar mark i anslutning till Återvallsträsk, vänder sig nu till regeringen för att få beslutet upphävt.

På punkt efter punkt sågar föreningen kommunens och länsstyrelsens argument för att bygget ska bli av.

Källa: NVP.se
Kallbadhuset på Saltholmen
Saltholmens kallbadhus i Göteborg har avdelningar för damer respektive herrar. Men det finns även en gemensam avdelning där det badas på naturistvis. Ingen dum idé, eller hur?

Dock är det en del medlemmar i föreningen Kallbadhusets vänner som inte gillar denna ordning. Några få personer har satt sig i sinnet att stänga den mixade avdelningen. Den påstås vara en plats för diverse sexuella aktiviteter. Men de andra medlemmarna, och föreningsstyrelsen, avvisar dessa anklagelser. Istället menar man att de här ständiga klagomålen och brevväxlingen med kommunen skadar föreningen och Kallbadhusets verksamhet. På årsmötet fanns en punkt på dagordningen om varning och uteslutning av medlemmar, men punkten ströks redan i början av mötet. Den avgående styrelsen fick ansvarsfrihet och enligt mötesreferaten skall den nya styrelsen nu se framåt och arbeta för kallbadhusets fortbestånd. Det finns ett mycket aktuellt ärende som gäller badhusets öppethållande på vintern. Enligt det gamla kontraktet, som föreningen nu vill omförhandla, ska badhuset vara stängt under vintern. Det är ett starkt önskemål från medlemmarna att ha badhuset öppet året runt, något som man tidigare haft, trots kontraktets skrivning.

Källa: Expressen
Demonstranter stödjer Stephen Gough
20 januari ordnades en demonstration utanför the Royal Courts of Justice för att stödja den fängslade nakenvandraren Stephen Gough. Det var cirka 30 personer som näckade.

Demonstrationen ägde rum på måndagen och på tisdagen sände BBC en dokumentär om nakenvandraren och hur han behandlas av de rättsvårdande myndigheterna. Han har fängslats mer än 20 gånger under den senaste tioårsperioden. Nu har han ett fängelsestraff på 16 månader.

En av de som visade sin sympati för nakenvandraren säger till webbtidskriften:
"It's a freedom of expression and should not be persecuted in the same way that people who express themselves in the way they dress should not be persecuted."

Källa: Exeter Express
Party i Sottland
British Naturism, naturistförbundet i Storbritannien, och BN:s regionala förbund, Scottisch And North East Region, inbjuder till "Naturist Weekend" 25-27 april i Skottland. Festligheterna äger rum på Glenmorag Hotel i Dunoon, en liten ort vid havet utanför Glasgow.

Det blir musik, mat och dryck. Och kanske en båtutflykt på River Clyde.
Sexupplysning i kalenderform
Makedonien var tidigare en delstat i Jugoslavien. Det ligger mellan Bulgarien-Grekland-Albanien. Landet har ingen havskust och vad vi vet finns inga naturistplatser eller badstränder.

Ändå finns nu på Twitter, för andra året i följd, en välgörenhetskalender med naturistbilder. Det handlar om sexuell upplysning och likställighet mellan könen. Budskapet illustreras med nakenbilder och interiörer med nakna aktörer. Både män och kvinnor finns på bilderna, förra året var det enbart kvinnor.

Källa: Global Voice
Sydney Skinny
Söndag 23 februari var det dags för årets nakenbad i Sydney Harbour National Park. "Sydney Skinny" anses vara världens första och största gemensamma nakendopp. Den här gången räknade arrangörerna in nästan 1 000 badare som simmade 300 eller 900 meter.

Arrangemanget syftar till större självacceptans och en positiv syn på den egna kroppen. Initiativtagaren Nigel Marsh säger: "...en chans att vara helt och hållet autentisk, att peka finger åt alla dessa löjliga airbrush-bilder med kroppslig perfektion som vi ser i tidskrifterna". Överskottet går till "Australia's National Parks and Wildlife Projects".
Vinterdopp vid sommarsolståndet
Tasmanien är Australiens ö-delstat i sydöst. Just nu är det sensommar på dessa sydliga breddgrader, men snart kommer höst och vinter. Lagom till sommarsolståndet 22 juni, när vintern är som mörkast, planeras ett naket midvinterdopp. A NUDE Solstice Swim som det kallas. Arrangemanget ingår i Dark Mofo-festivalen som hålls 12 juni till 5 juli.

Hobart är huvudstaden på Tasmanien och en stor hamnstad på sydöstra kusten, Launceston ligger vid floden Tamar nära nordkusten. Den 22 juni ska solen gå upp i Launceston 7.38 och 4 minuter senare i Hobart, och det är de badtider som gäller för samordnat bad i soluppgången. Nakenbadet hålls för att hälsa den återvändande solen, och det är väl ett skäl så gott som något! Vår bild är hämtad från reklamen för förra årets festival i Hobart, då kom totalt 128 000 besökare under tio dagar.
Januariträff i Tauranga
Tauranga ligger vid Bay of Plenty på Nordöns östra kust. Nu i slutet januari hade den lokala naturistföreningen kallat till en weekend på stranden. Start med "Happy Hour and BBQ" på fredagen, lördagen bjöd på strålande sommarväder, nästan alla deltagare tillbringade dagen ute på Papamoa Beach.

På söndagen samlades man till en festmåltid och sedan bjöd en närboende på "hot swim", alltså en bassäng med mer tempererat vatten än oceanen kunde erbjuda. På måndagen besöktes Bay of Plenty Sun Club, ca 50 km längre österut.
Fortsatt protest i San Francisco
Det har nu gått ett år sedan myndigheterna i "Frisco", med 6 röster mot 5, införde nya lagar som förbjöd nakenhet i staden. Men nakisfolket fortsätter att protestera. På årsdagen 1 februari var det ett dussin oklädda som dök upp på Jane Warner Plaza, samma ställe som använts vid tidigare demonstrationer. Polisen anlände omedelbart och haffade åtminstone fyra demonstranter. Gypsy Taube höll ett tal där hon hävdade att acceptansen för nakenhet hade ökat under det år som förbudet varit i kraft. Ett exempel på detta var det gatubröllopp som hon hade för någon månad sedan då polisen tillät brudpar och några av gästerna att dansa nakna på gatan under hela 30 minuter.

Källa: KTVU.com
Strand för nakenbad?
I Sydafrika finns ett naturistförbund, anslutet till INF, och ett litet antal naturistplatser. Med stränder skyltade som nakenbad är det inte särskilt väl beställt. Via nätet nåddes vi i mitten av februari av glädjande nyheter: Ett förslag att göra en strand i provinsen KwaZulu-Natal, norr om hamnstaden Durban, till nakenbad hade fått ett bra mottagande, sades det. Naturisterna i Sydafrika gladdes åt detta besked.

Men snart hördes andra tongångar. Lokala myndigheter menade att det inte fanns någon strand som lämpade sig för ändamålet. Och turistmyndigheterna trodde inte att ett skyltat nakenbad skulle innebära något uppsving inom turistnäringen:

- Om det nu är så bra förhållanden för nakenbadarna i Europa, med lättillgängliga stränder för naturister, varför skulle folk då åka tusentals kilometer för nakenbad vid en avlägsen och svåråtkomlig strand i Sydafrika?

Källa: NEWS 24
Dopp stopp Sanya
Vi har tidigare rapporterar om Hainan, den kinesiska ö-provinsen med tropiskt klimat och nakenbadet i storstaden Sanya vid Sydkinesiska havet. Nu kommer nya nyheter. 11 februari grep polisen en manlig nakenbadare och höll honom fängslad fem dagar. Myndigheterna jobbar hårt för att stoppa nakenbadet. Stränderna patrulleras regelbundet, övervakningskameror ska sättas upp. Straffet för den som ertappas anges vara förvaring i 5-10 dagar.

Både lokalbefolkningen och turister på orten kräver att myndigheterna griper in mot nakenbadarna. De uppträder respektlöst mot kvinnor och barn, påstår man.
Gymnokratia
Den 11 januari samlades grekiska naturister till gemensamt nyårsfirande i Ekali, en förstad till Atén. Angelos Mimikopoulos, som driver naturistbiblioteket ADC och som är INF:s representant i Grekland, var värd för sammankomsten.

Avsikten med mötet var att staka ut färdriktningen för naturismen i landet, sedan starten 1978 har man samlat ihop 2 000 medlemmar men något egentligt naturistförbund har inte bildats. Angelos menar att rörelsen nu upplever en kris, inte bara i Grekland utan runt om i världen. Detta beror på en allmän bakåtsträvan i samhället och att naturismens fiender utmålar oss som promiskuösa sexgalningar. Den nya sammanslutningen i Grekland kallas "Gymnokratia", och alluderar på gymnos=naken och demokrati=folkstyre.

Ett "Naturistcenter vinter" med pool och gym finns i planerna liksom en förteckning över nakenbadstränderna i landet.

Källa: Greek Reporter
Fritid och semester i Utrecht
Vankantiebeures är en av de störta mässorna vad gäller fritid och semesterresor. I år hölls mässan 15-19 januari. De tyska och nederländska förbunden var på plats och gjorde reklam för naturistverksamheten. Även INF-presidenten Sieglinde Ivo deltog i informationsarbetet.
ENY Spring Youth Rally 2014
European Naturist Youth meddelar att nästa Ungdomsträff arrangeras av FENAIT, naturistförbundet i Italien, 28 maj - 1 juni. Platsen är La Betulle utanför Turin. 14-27 år ska man vara för att platsa in. Deltagarna tar med tält, liggunderlag, sovsäck etc. Anmälningen kostar 50 EUR men då ingår måltider. Anmälan ska vara inne 31 mars.
Bastu - bra för hälsan!
En trevlig tysk video som berättar om välgörande bastubad. "I bastun är man naken", en uppmaning som vi gärna vill understryka. Så ska det vara! Dessutom blir man, eller känner sig, både yngre och friskare, och det kan ju aldrig vara fel!

Video: www.br.de
Väg för Nakenvandring först 2015?
Enligt pressuppgifter är det förseningar på gång för en skyltad led för nakenvandrare sydväst om Berlin.

Myndigheterna i Trebbin fick förra året ett förslag om att ordna en vandringsled för nakenvandrare. Förslaget fick ett positivt mottagande, det ordnades med en "provvandring" som hade många deltagare. Att planeringen försenats beror på frågetecken om var leden ska dras. Den sträckning som nyttjades vid provet anses vara för nära bebyggelse, dessutom användes då samma parkering som för alla andra besökare i naturparken. Vi får hoppas att de kommunala planerarna får "drag under galoscherna" så att "barfotafolkets" vandringsled snart kan öppnas.

I Tyskland finns sedan tidigare två skyltade leder för nakenvandring, i Harz-området och på Lüneburger Heide.

Källa: /www.berliner-zeitung.de
Källa: www.maz-online.de
Nakenkälke igen ...
Vi har skrivit tidigare om detta märkliga jippo som samlar så många åskådare, 2012 i Braunlage i Harz kom det 25 000. Efter uppehåll 2013 var det åter meningen att köra "Nacktrodeln" i Braunlage. Men snötillgången uteblev och det istället hölls "tävlingen" 15 februari på flygplatsen i Cochstedt vid Magdeburg. Arrangör var en radiostation, 89.0 RTL.

Flygplatser brukar ha platta omgivningar, och i det här fallet så tycks arrangörerna möblerat upp en konstbana med snökanonsnö. De tävlande hade vita trosor respektive kalsonger, kälkarna var utbytta mot "innerslangar" i plast. Enligt rapporterna fanns denna gång ett lag från Storbritannien i startfältet - så tävlingarna gjorde i någon mån rätt för den något överdrivna benämningen "Världsmästerskap".
Stand-up show med Sanne Søndergaard
Den 15 februari var det stor föreställning hos Danske Naturister i Frederiksbergs simhall. Artisten Sanne Søndergaard uppträdde med sin senaste show "Mandehader?"


Cirka 100 nakna naturister bildade publik medan Sanne uppträdde i sina vanliga scenkläder. Föreställningen handlade om könsroller, feminism, sex, parförhållanden, självkännedom, likalön och en del annat.
Nakenmilen 13 juni
Även i år ska det bli en "nakenmil" i Padasjoki för naturister, man ska springa eller gå, stavgång är också tillåtet. Naturistiliitto, det finländska naturistförbundet, stöder tävlingen. Vill ni ha mer information går det att kontakta arrangören, Aarne Heino, som pratar svenska. Det finns också möjlighet att ordna övernattning på den närliggande campingplatsen, www.telaranta.fi, eller på annat sätt.
Månedalen på Syd-Mors
En ny dansk naturistplats för naket friluftsliv! Platsen öppnades 2013 på privat initiativ. Avsikten är att skapa en plats där den naturenliga livsstilen står i centrum. Månedalen har samarbete med DN Durup och ligger på södra delen av ön Mors i Limfjorden, på norra Jylland. Mors har vägbroar både norrut och söderut, man behöver inte åka båt.

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se