Naktuellt
Reportage från Skeppsmyra

Allt om Stockholm

Naturistcampingen Skeppsmyra längst söderut på Väddö-Björkö i Norrtälje kommun startade 2006. Det är föreningsområde för Skeppsmyra Norrtälje Naturistförening, SNN.

Webbtidskriften Allt om Stockholm, Aftonbladets lokala nöjesguide, träffade Rosmarie och Christer:
- Tystnaden, naturen, gemenskapen. Stämningen här måste upplevas! säger de till reportern.

Reportaget fortsätter med att berätta att badgäster är välkomna, även om någon inledningsvis önskar ha badkläder påtagna - och att Skeppsmyra inte är något "sexparadis". Denna medias fixering vid naturistplatser som snabbköp för sexuell utlevelse är mycket märklig. Alla som besökt en officiell naturistplats vet att synen på erotiska aktiviteter är precis likadan som på ett vanligt bad och på en vanlig camping, samma krav på hyfsat uppträdande.

"Sexfrågorna" har ingen plats i ett seriöst reportage som handlar om NATURISM! Vi naturister bör inte ursäkta oss med att vi är ointresserade av sex eller, som i reportaget, hävda att platsen är "avsexualiserad". Det som gäller är samma sociala regler som på motsvarande påklädda platser.

En annan sak som inte är godtagbart i reportaget är påståendet att naturister och nudister är skilda "subkulturer". Enligt ordböcker och annan vetenskap så finns det INGEN sådan skillnad. Det är olika ord för samma sak. Att hävda att "naturister" är nakna när det är "naturligt" medan "nudister" däremot vill vara nakna "jämt" är helt obestyrkta påståenden. - VEM bestämmer när, var och hur länge det är naturligt? Alla vet vi att var och en ÄR sin egen naturist/nudist/nakenkulturist. - Vi bör avstå från att bestämma och döma över vad andra "nakisar" tycker och tänker. I våra föreningar, på våra campingar, ska vi ha ordningsregler, men dessa ska baseras på hyfs och vedertagen ordning, samt på humanistiska principer grundade på respekt och hänsyn, inte på fördomar och tyckande.
Toppfri skandal!

Skånskan.se berättade 24 juli om en badvakt på Karlsrobadet, ett bad med utomhusbassäng, som trakasserat en kvinna som solat med bar överkropp. ”Du får inte bada topless här. Du måste ta på dig!” skrek badvakten. Kvinnan, som var där i sällskap med man och två barn, påpekade att alla badande män på badet var bara på överkroppen, och att det inte fanns någon information om att detta skulle vara förbjudet för kvinnor. Badvakten påstod då att det var "förargelseväckande beteende".

Kvinnan på bilden har inget med texten att göra

Familjen tog så illa vid sig att man packade ihop och lämnade badet. Efteråt skrev kvinnan till kommunen:
"Jag är både besviken och upprörd över att Eslövs kommun och Karlsrobadet har sjunkit så lågt att man väljer att diskriminera kvinnan och sexualiserar hennes kropp till den grad att hon inte själv får bestämma över den. Fy skäms på er!"

I det uttalandet vill vi gärna instämma!

Källa: Skånskan.se
Bara 12 procent svenskar är bara badare???

Ofta diskuteras hur inställningen till nakenbad är i Sverige jämfört med andra länder.

Som alla förstår är det mycket svårt att få fram någon tillförlitlig statistik på området? Vad är "nakenbad"; ensambad på öde ö, räknas det? En topplös kvinna, är hon "nakenbadare"?

Resetidskriften Vagabond har nyligen publicerat en så kallad undersökning. Och tvärt emot vad man kunde tro, svenskarna är enligt enkäten inte alls särskilt benägna att visa framfötterna på detta område. Både pryda amerikaner och till och med italienarna ligger före oss i tabellen! Tyskland och Österrike är i topp, 28 procent säger sig ha varit nakna på stranden.

Då det är resetidskriften som publicerat undrar vi om badlivet på fjärran resmål avses, eller om det även är medtaget nakenbad vid svenska sommarstugor, bastur och annat hemmavid. Allt inräknat borde det vara en stor majoritet svenskar, betydligt fler än 12 procent, som ägnat sig åt lite nakenbad - när plats och sällskap är rätt.

Dessutom tycker vi att den låga siffran för Nederländerna verkar konstig. NFN är världens största naturistförbund, i landet finns goda möjligheter till nakenbad och naturist-turismen till sydliga länder är mycket omfattande.

Källa: Vagabond
Lokalavisen besöker Solbakken

Källa: Lokalavisen.dk

Den danska webbtidskriften Lokalavisen har varit ute på Solbakken som ligger vid Isefjorden, ungefär mitt på Själland. Intervjun är gjord med Helle Ringsholm, ordförande i naturistföreningen Sjælland som driver campingplatsen.

Intervjun handlar om vikten att ha en sund kroppsuppfattning. I Danmark har naturisterna kommit mycket längre än i en del andra länder med att lyfta fram den viktiga frågan om att trivas med sin egen kropp. Danske Naturister, den nya naturistförbundet i Danmark, presenterar sig till och med som "kroppspolitisk förening".

Helle menar att det är illa när hälften av de danska kvinnorna har så låg uppfattning om sina kroppar att de väljer bort att bada på stränderna överhuvudtaget, de vill inte visa sig ens i baddräkt ... Inom naturismen, på Solbakken, är det bättre beställt med självförtroendet!

Även i den här intervjun kommer reportern in på sexfrågan. Ordföranden svarar:
“Du er her ikke, hvis du bliver seksuelt opstemt, for så forbinder du nøgenhed med noget seksuelt. Det er slet og ret udvisningsgrund, hvis det sker." Även i Danmark är det precis samma ordningsregler och krav på hyfsat uppträdande, du blir "rätt och slätt" utkastad om du inte förstått detta.
Nakenbad i Helsingfors

Fölisön i Helsingfors är ett friluftsmuseum i stil med Skansen i Stockholm. Det finns också ett nakenbad, uppdelat i dam- respektive herrbad. Badstränderna är åtskilda av ett högt plank.

Denna typ av "nakenbad" finns ju på många håll, även i Sverige. Och en del nakenbadare föredrar ett sådant könssegregerat badande och det är förstås okej. Var och en måste få bada på det sätt som önskas.

Förra sommaren infördes dock en ny regel på nakenbadet på Fölisön. onsdagar och söndagar förbjöds nakenbad, baddräkt respektive badbyxor skulle bäras både sidor av planket..

Mer naturistiskt sinnade personer gillade förstås inte nyordningen. Enligt uppgift vidtogs förändringen för att öka antalet besökare; då sommaren 2013 var lite opålitlig i väderhänseende blev det dock inget klirr i kassan. Hur det gått denna sommar har ännu inte rapporterats.

På Rönnskär, en ö utan landförbindelse, utanför Helsingfors finns också ett nakenbad. Där är det "naturistbad", både män och kvinnor är välkomna - och alla dagar i veckan.

Våren 2013 kunde vi läsa om en kvinnlig politiker i Helsingfors, Sari Näre från "De gröna", som ivrade för kvinnors möjligheter att nakenbad, alltså könsuppdelat bad. Bland annat menade hon att gemensamt damnakenbad främjade kontakterna mellan kvinnor i olika åldersgrupper, och det ligger säkerligen något i detta.

Sari ville att Georgsgatans simhall, där man har skilda tider för damer och herrar, skulle hållas öppen även sommartid. Staden svarade att det blev för dyrt att tillgodose detta.

Dessutom menade politikern att det gemensamma nakenbadet på Rönnskär borde ändras så att det blev tryggare för kvinnor att bada där:
- Det är otrevligt för kvinnor att gå dit. Där finns män som bara kommit dit för att blotta sig.

Vi naturister vill gärna tro att även finländarna är betjänta att det finns åtminstone något bad där familjer, kvinnor och män kan bada tillsammans, utan att skiljas av plank och staket. Rönnskär är i nuläget det enda friluftsbadet i Helsingforsregionen där detta kan ske. Ett alternativ vore att göra som Västerås kommun har gjort på Östra Holmen: Här finns separata dam- och herrbad samt ett "familjenakenbad" där både kvinnor och män kan bada.

Källa: Svenska YLE
Trevlig kväll på krogen

Från Essen i Ruhrområdet kommer rapporten om en händelse en vanlig fredagskväll i somras. På Café Nord, i uteserveringen, satt fem unga personer vid sitt stambord. Samtalet kom att handla om sexism, rätt som det var så tog man av sig kläderna, för att så att säga ge syn för sägen. Och även vid andra bord var det en del som gjorde likadant; en kul episod på krogen, en lite overklig situation ... Sent på kvällen lämnade de fem i glad stämning krogen för att gå till sitt gemensamhetsboende som låg alldeles i närheten. Natten var varm, kläderna behövdes inte ...

Men, ack och ve! Upprörda grannar uppmärksammade den nakna troppen, tillmälen ropades, blomkrukor och andra livsfarliga föremål kastades från balkongerna. Polisen tillkallades och hade en del bestyr med att stävja det nakna våldet.

Enligt vad de fem säger till Westdeutsche Allgemeine Zeitung var de förstås medvetna om att nakenheten kunde vara provokativ. Men om någon bett oss att ta på kläderna hade vi gjort de, säger en av dem. Istället kastades livsfarliga föremål mot oss. Polisutredning pågår.

Källa: Derwesten.de
Mee(h)r erleben 2014

Naturistveckan på Rosenfelder vid Östersjön är ett mycket populärt arrangemang. Det ordnades också detta år en nakenvandring över 6 kilometer. Det femte internationella naturistloppet hade sammanlagt 192 deltagare. Deltagarna kunde vandra, springa eller ägna sig åt stavgång runt banan. 17 länder, även USA, var representerade.

För vuxna löpare fanns två banor att välja mellan, 5 och 10 kilometer.

Varje deltagare i loppet fick ett ståtligt plakat att hänga på väggen, som bevis på sitt deltagande.

I barn- och ungdomsklasserna fick varje segrare en fin pokal. Två av dessa troféer erövrades av danska tjejer och en hemfördes av en ung svensk löpare, övriga pokaler stannade i värdlandet Tyskland.

Danske Naturister berättar på sin webbsida att inte mindre än 30 danskar var på plats under naturistveckan och 19 deltog i naturistloppet (bilden). Charlotte från Danmark segrade i damklassen på 5 km banan, tiden var 30 minuter. Søren M behövde bara 23 minuter men det räckte endast till en femteplats i herrklassen.

Också på den längre banan blev det fina danska placeringar. Iben fick segertiden 47 minuter i damklassen, Finn segrade i sin åldersklass på herrsidan. Totalt tre "guld" till Danmark! Vi gratulerar!
Adam och Eva

Tyska TV-kanalen RTL har startat sändningen av en serie program på temat Adam söker Eva. Förebilden är liknande serier i USA och Nederländerna. Programidén är nakna möten i paradisisk miljö. De två anländer sprillans till en öde ö och skall där mötas och bygga sig en lägerplats. Ett nytt inslag i den tyska varianten är en ytterligare en naken person, en man eller kvinna som dyker upp en bit in i programmet. Det blir alltså en valsituation, kvinnan/mannen måste välja en av två och den som blir bortvald måste lämna ön. - Alltihop låter väldigt spännande, eller hur?

En ytterligare nyhet i den tyska serien är att vi slipper pixlandet av vissa kroppsdelar som florerat i förlagorna. - I USA har nu en kvinnlig deltagare, en yrkesmodell, stämt TV-bolaget. Hon påstår att pixlingen glappade någon sekund så att folk kunde se hur hon såg ut framtill. För detta önskar hon nu gottgörelse med miljontals dollar.

Det första tyska programmet går att se här!
Inget naket i parken!

Naturister ville genomföra en naturistträff i Wollaton Perk i Nottingham, man trodde på 400 deltagare. Men Nottinghamshire City Council sade nej.

- Vi har inga principiella invändningar mot naturism, men vi tror inte det är lämpligt att folk vistas utan kläder i en familjebetonad omgivning som en stadspark, det är risk för att andra besökare i parken besväras.

Andrew Welsh från British Naturism säger att man ville uppmärksamma förbundets 50-års jubel. Vi förstår att det kan vara känsligt, men det är inte naturligt att vi ska tvingas vara påklädda hela tiden. Ingen är besvärad av nakenhet även om de skulle kunna bli förvånade.

Han hänvisar också till den ökade acceptansen för Naked Bike Ride, där tusentals nakna cyklar genom London, ett tydligt bevis för att naturismen är allt mer accepterad.

Källa: Independent
Naket på fjorden

Naturisterna i Skottland valde att uppmärksamma British Naturism och organisationens 50-årsfirande med en båtutflykt på Firth of Forth, havsviken vid Edinburgh. 70-talet deltagare kunde ägna sig åt barbecue och levande musik. En representant för arrangörerna berättar att de ville ha en dag att minnas och att de också fick detta. Även sälarna i fjorden deltog i firandet genom att sola sig på de klippstränder som båten passerade förbi.

Källa: Glasgow STV
WNBR Manchester

Nakna cykeldagen i Manchester, det var nionde gången i rad som man cyklade för "mjuka värden". Mer än 200 deltagare enligt arrangörerna. Enligt videon som publicerats på nätet (se webblänken nedan) var det liv i luckan. Signalhorn och visslingar! Nakna cykelåkare, glatt humör, fint väder - allt samverkade till ett minnesvärt evenemang, både för deltagare och åskådare.

Källa: Manchester Evenings
Nakna svenska orienterare...

Från italienska alplandet rapporteras att polisen fångat tvenne svenska orienteringspojkar spritt språngande. Enligt notisen i finländska Hufvudstadsbladet ropade polismännen: "Why are you naked? It is not allowed in Italy! De två ville skoja med sina landslagskamrater men istället fick de böta 50 EUR var. Det svenska orienteringslandslaget - liksom det finländska - var på täningsläger inför VM, i trakten runt Asiago och Lavarone nära gränsen till Österrike.

Källa: HBL.fi
Nakenlopp på stranden

Federação Portuguesa de Naturismo, FPN, det portugisiska naturistförbundet, är ett ganska litet naturistförbund. Men nakenloppet Légua Nudista, som i år kördes för andra gången, erbjöd ett bra tillfälle att göra reklam för naturismen.

Löpsträckan var 5.21 km. 47 deltagare enligt resultatlistan. Bäste manlige deltagare noterade 22:28, bästa kvinnliga 30:17.

Källa: Sport-TV
Poliserna på Wreck Beach

Wreck Beach utanför Vancouver vid Stilla Havskusten är en av världens mest kända nakenbad. Inför årets badsäsong rapporterades att "ridande polisen" tänkte göra sig ännu mer synlig för badfolket genom att sätta upp ett polistält på stranden. RCMP, Royal Canadian Mounted Police, har även tidigare haft närvaro på stranden men då i lite diskretare former.

Polisens avsikt var att förstärka bevakningen av alkohol och droger samt avskräcka voyeurer och andra som kunde tänkas ofreda de fredliga badgästerna. Men naturparkens representanter gillade inte polisens förstärkta närvaro. Man menade att folk kunde få intrycket att Wreck Beach var ett farligt ställe och den uppfattningen ville man inte sprida. Naturisterna menade att de själva organiserade vakthållning och åtgärdade smygande fotografer om det var nödvändigt. Nu är väl badsäsongen på upphällningen även i British Columbia, kan man förmoda.

Någon av läsarna som var på "Vrakstranden" i somras och som kan berätta om "ridande polisens" insatser?
WNBR Portland

Portland, den största staden i Oregon på USA:s västkust, är en metropol med mer än 600 000 innevånare. Nakna cykeldagen firas här traditionellt med mycken pompa och ståt. Man genomför denna folkfest under dygnets mörka timmar, det blir mer suggestivt. Tusentals deltagare brukar vara ute på hjul.


Skapande och befriande nakenhet

Naturismens mål är - som alla vet - att främja människans fysiska och psykiska hälsa. Professor Johan Almkvist slog fast detta redan på 1930-talet, den målsättningen har sedan dess haft världsvid acceptans inom organiserad naturism.

Brasilien är ett ganska nytt naturistland, men där finns unga entusiaster som tagit fasta på. Här möter vi gruppen Além (ordet betyder "dessutom") som ordnar workshops i detta ämnet.

"Här är vi nakna förvänta sig för dig.
Att vara naken i ett kollektivt sammanhang är en fin erfarenhet, en process för naturalisering och fritt skapande, som får oss att inse nakenheten inte i sig är sexualiserad utan ett sätt att bara vara som man är, utan masker och förklädnad.

Det är en form av terapi, som ger en ökad självkänsla och en demontering av de låsningar som rör själva kroppen själv. Det är en utmärkt övning i självacceptans och befrielse."


Några uttalanden av deltagare:
... En stark upplevelse, en mycket bra erfarenhet, ett tillstånd av frihet, känslan är nästan oförklarlig ... (Maria Augusta).
... Jag tror att det finns ett stort behov i vårt samhälle, att åter erövra naturens värden ... Mekaniska saker är mycket, mycket kalla ... Gruppen gjorde ett bra arbete för att lyfta fram känslan av naturlig interaktion (Luis).


Källa: vivencianu.alem.art.br
Ny naturiststrand vid Rio de la Plata

Ny och ny! Naturister sägs ha badat där sedan minst 15 år tillbaka. Både inhemska naturister och naturist-turister från andra länder. Men nu skulle det bli mer officiellt, så att säga. Uruguays största "nudiststrand" ska det bli, 40 km öster om Montevideo. Själva stranden sägs vara 13 svenska mil, och det är en del av denna sträcka som ska bli nakenbad, sträckan mellan badorten Villa Argentina och El Fortin.

Avsikten är att locka turister till området så att hotell och andra näringar kan få klirr i kassan.

Källa: The Costa Rica News

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se