Naktuellt
Nakenbastu på Hellasgården

Stockholmsmagasinet DN.Sthlm rapporterade 2016-02-26 om bastu och isvak på Hellasgården vid Källtorpssjön i Nacka: ”Isiga dopp ger lugn i själen - och bättre sömn.”

Inne i bastun är det hetta och ”Aufguss”. Utanför väntar iskall isvak.

Tidningen skriver: Men bastubad är minsann inget för den blyge. Väl på bryggan åker handdukarna av och ingenting skyls för varandra.

- Alla här är nakna, det är inte konstigt. Det ger en helt annan känsla mellan värmen och kylan än med baddräkt, berättar en av de kvinnliga deltagarna.

Källa: DN.se

Och på Hellasgårdens hemsida finns information om bastu – vissa tider erbjuds gemensam bastu:
Mixbastu på måndagar, onsdagar och fredagar

På måndagar kl 10-20:30, onsdagar 18-20.30 (vid arombastu) och fredagar kl 18-20.30 tillämpas mixbastu. Kvinnliga besökare är då välkomna in till herrarnas bastu.

www.hellasgarden.se

SNF:s riksmöte 30 juli på Paradiset

Precis som förra året har SNF valt att förlägga förbundsstämman på den privatägda naturistcampingen i Kyrkhult i Blekinge. Platsen vid Slagesnässjön kom till redan på 1960-talet och har haft olika namn, Snapphanegården, Partisanen, Paradiset Partisanen. 2016 blir tionde gången som mötet hålls i Kyrkhult; en rekordnotering som delas med Solhejdan i Skanör; även där har riksmötet ägt rum tio gånger.
Naturister i TV-soffan

20 april visades i dansk TV ett inslag med Mette Duekilde, ordförande i DN, och hennes dotter Sigrid. Det handlade om kroppsuppfattning och det aktuella problemet med ungdomar som inte vågar duscha efter idrotten. De är rädda för att vara nakna inför sina kamrater.

naturister.dk

Naturist-turistbilder på Instagram

Danska BT rapporterar i lyriska ordalag om en ny och trevlig trend på det sociala bildmediat Instagram. Folk lägger upp nakna turistfoton från när och fjärran.

– Tja, varför inte! säger vi på redaktionen. Lite naturism gör bara världen både bättre och vackrare. Som synes!

Källa: BT.dk

Även i Storbritannien har man uppmärksammat fenomenet!
Daily Mail
Supermarket supernyhet

En del ”naturistnyheter” är mer spännande än andra. En brasiliansk naturistportal har en ”nyhet” om en Supermarket, nära gränsen mellan Danmark och Tyskland, som ”på lördagen” invarderades av nakna kunder. De första 100 nakisarna fick handla gratis för 270 EUR.

Mediauppbådet och åskådare hade en bra dag!

Jodå, vi har hört om detta reklamjippo! Det ägde rum för en del år sedan, 2012.

OS-Naturistas.com

Art Colonge

En konstutställning i Köln 14-17 april. Det visades uttjänta och på diverse sätt utsmyckade och utstyrda småbilar. Som extra tillägg erbjöds en naken rundvandring bland konstigheterna. Nakenvisningen anfördes av den australiske konstnären Stuart Ringholt. Ett namn bekant för läsarna av denna tidskrift. Vi har tidigare berättat om hans nakna konstvandringar i Australien. Nu var det dags för Europapremiär.

Ringholt: ”Man lämnar all ballast bakom sig, Ingenting står mellan besökaren och konsten. Kläder är en barriär. Efter ett par minuter glömmer de flesta att de är nakna.”

Särskilt störande, enligt konstnären, är färgrika kläder; lysande skärt, gult, men även svart, påverkar i hög grad upplevelsen av konstverken.

Källa: www.express.de

Naken fotbollsprotest

N24 är en tysk nyhetskanal som började sända 24 januari 2000. Här är en video som berättar om en protest mot fotbollens kommersialisering. Hundratalet nakna spelare, en naken domare och naken publik deltar. Även Sepp Blatter och andra höjdare i fotbollsvärlden får sig en känga.

Källa: n24.de
Vindsurfare och naturister i samarbete

Zuidlaardermeer är en insjö i norra Nederländerna, nära den stora staden Groningen. Där fanns ett nakenbad vid Meerwijck som stängdes av myndigheterna 2015, då det kommit många klagomål på att män som sökte sexuella kontakter stört den allmänna ordningen.

NFN, det nederländska naturistförbundet, började omedelbart arbeta för att få en omprövning av nedläggningsbeslutet. Vindsurfare och den lokala simklubben agerade i samma riktning. Tillsammans lade man fram en plan för området. Man ville öppna upp stranden och röja bort träd och buskar, bredda tillfartsvägen. Samarbetet mellan nakenbadare och surfare föll sig helt naturligt. Båda grupperna behövde en öppen strand med bra tillgänglighet. Nakenbadarna höll sig på land eller strandnära, surfarna seglade ute på sjön men behövde stranden som bas för sin verksamhet.

Och det gemensamma arbetet fick framgång. I februari 2016 beslutade kommunfullmäktige enhälligt att åter öppna stranden vid Meerwijck.
Hemma hos mamma

Sedan nakenvandraren Stephen Gough fick lämna fängelset 15 januari har det varit ganska tyst om honom, även i naturistmedia. En del av hans vänner har haft farhågor att han snart kommer att ge sig ut på vandringsvägarna igen, och återigen bli inburad.

Lokaltidningen Hampshire Chronicle, meddelade i mitten på april att Steve hade beslutat att behålla kläderna påtagna. Han bor nu hos sin mor Norah som är 89 år gammal, hon har alzheimer och kan inte klara sig själv. När Steve tar ut henne på promenad har han kläder på, han kan inte riskera att modern blir lämnad ensam om han åter blir häktad.

Dock, skriver tidningen, han inte har givit upp sin kamp för rättigheten av vara naken offentligt. – Om det blir förändringar i framtiden får jag fundera på detta. Jag har inte givit upp någonting, säger Stephen.

Naken restaurang

I London ska en ”naked restaurant” öppna i juni. Namnet The Bunyadi är ett indiskt ord som betyder fundamental, grundläggande, naturlig. Plats vid borden för 42 sittande. Enligt skisser publicerade på nätet kommer det att vara bambustaket runt borden, stearinljus svarar för dämpad belysning och även serverings personalen kommer att ägna sig åt trivsam klädfrihet (nästan). En middag kommer att kosta 60 GBP per person och då ingår en badrock ipriset..

Det är mycket hallå om den nya restaurangen i media. Det finns nu pressuppgifter på 24 000 förhandsbokningar.

Källa: Telegraph

Den 24 april publicerades nyheten även i Sverige: DN.se

Nudefest besöker bilmuseeum

Under Nudfest-veckan 5-11 juli görs en utflykt till Haynes International Motor Museum utanför Sparkford. Mer än 100 nakisar väntas då spatsera runt bland bilar och andra utställningsobjekt med motoranknytning. Detta kommer att ske på kvällstid då museet är stängt för övriga besökare.

Det är British Naturism som är arrangör för Nudefest.
Naturistdag med naturistmiddag

Den 5 juni firar naturisterna i Portugal naturismen dag. Det är på Playa naturista Adiça strax söder om Lissabon. Efter mötet på stranden arrangeras en naturistmåltid på en restaurang. Arrangör är naturistförbundet i Portugal.


Källa: www.fpn.pt
Naken man i fontänen

Nu har det hänt igen. I en av Roms många fina fontäner, Fontana dei Quattro Fiumi. En nakenbadare har siktats. Stor uppståndelse i lokala media, och även internationell uppmärksamhet! Video på nätet!

Anita Ekberg, född i Malmö, blev också hon världsbekant, när hon badade i en annan Rom-fontän, Fontana di Trevi. Trots att hon minsann hade klänningen helt tillknäppt!
Inget förbud mot nakenhet i naturparkerna i Oregon

I Naturisten för mars-april skrev vi om NAC:supprop mot planer på ett förbud mot nakenhet i naturparkerna. Nu meddelas att myndigheterna i Oregon avvisat förslaget.

”En stor seger för naturisterna och för de aktivister som protesterat mot lagförslaget”, skriver Young Naturists of America (YNA) på sin hemsida.

Källa: Young Naturist America
Nakna födelsedagsfester

Enligt vad Pablo Urzomarzo, ägare till en naturistanläggning i Rio Ceballos, berättar för portalen Osnaturistas är naturismen populär i Argentina. Och detta år, säger han, har vi fyra nakna födelsedagsfester inbokade. Problemet är dock att man riskerar att äta alldeles för mycket, inga bälten eller stramande kläder signalerar när det är dags att sätta stopp för istoppandet ...

APANNA, naturistförbundet i Argentina, håller fram att de nakna festdeltagarna inte ska kopplas ihop med swingers. Reglerna är som på ett nakenbad: Inget uppseendeväckande sexuellt beteende, inga sexuella handlingar offentligt, inga obscena gester, inga sexuella förslag, inget ohyfsat tittande.

”Nema problema” med andra ord. MEN, den vackra bilden som illustrerar födelsedagsfirandet i Argentina, den känner vi igen. En arrangerad bild från Skottland 2007. Se BBC-nyheterna !

BBC

OS-Naturistas.com
WNBR för sista gången

Söndagen den 28 februari kördes World Naked Bike Ride i Melbourne. Mer än 100 cyklister deltog. Åskådarna var många fler än deltagarna. Banan mätte 15 kilometer.

Men, det var för sista gången, enligt vad de nuvarande arrangörerna uppger: ”Det är en massa jobb med att ordna en sådan aktivitet.” Målsättningen har ändrat s under det 10-tals åren, nu är bevakningen av cykling och cyklister ett heltidsjobb, inget som vi kan fixa med en enda cykeldag, säger en av arrangörerna. Och så är det en fråga om allmänhetens intresse.

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se