Naktuellt
Jutiskalendern i Arjeplog

Expressen berättade 10 november om årets nakenkalender från byn Jutis i Arjeplogs kommun. Kalendern kommer nu för åttonde året i rad och pengarna går till cancerforskningen. Förutom byinnevånare försöker man varje år värva "outsiders", alltså folk som inte bor i byn Jutis. I år har man fått kommunalrådet Britta F och hennes man Stephan att ställa upp. Han är kontorschef för Sparbanken Nord på orten.

- Ett kommunalråd och en bankchef, menar kalenderfotografen, bättre kan man inte önska sig.

Insamlingsmålet är att få in 200 000 SEK - allraminst.

Källa: Expressen
Björsbo Naturistanläggning...

Björsbo Naturistanläggning i Gnosjö kommun är nu nedlagd. Markområdet har ny ägare, och fortsatt naturism är det inte tal om.

Här ett reportage i Värnamo Nyheter som berättar om campingen sommaren 2013.

Källa: Värnamo-Nyheter
Naken man orsakade kaos

Nyhet i Göteborgs-Tidningen 16 december 2014:
"En naken man skapade på tisdagseftermiddagen kaosartade scener på Älvborgsbron i Göteborg".

- Han springer runt där och är helt naken och är uppe på broräcket några gånger.

Två bilar kolliderade och det var enligt tidningen "stor oro" på bron.

Naken är som alla vet ett rubrikord som säljer. Och här uppges att mannen verkligen var helt naken. I tidningar kan naken ofta betyda halvnaken. Annars vill man gärna tro, att hade mannen spatserat på broräcket i badbyxor, hade även detta väckt en del uppseende.
SNF:s riksmöte 2015?

SNF:s riksmöten ordnas på förbundets uppdrag av någon av föreningarna. Förr i tiden var riksmötena tältläger och riksmötesveckan ett stort evenemang som ingen ville missa. Numera är många riksmötesdeltagare lite till åren komna och vill helst bo i stugor och möblerade rum. Naturistplatser som erbjuder sådana faciliteter i tillräcklig mängd är inte så många i Sverige.

2013 hölls riksmötet på Brommagården utanför Trosa, en stugby med många bäddplatser. Då anmälde stockholmsföreningen Eos att man preliminärt kunde åta sig riksmötet 2015 på Brommagården.

2014 hölls riksmötet på Gustavsberg i Nora, en camping där det finns både rum och småstugor. ¨ Dock kunde inget beslut tas om nästa års riksmöte. Eos anmälde nu att man inte hade personella resurser för ett sådant arrangemang.

Enligt vad Inge Gullander meddelar i Tillsammans nr 4 2014 kommer NF Paradiset att erbjuda SNF att arrangera utvecklingskonferens och riksmöte 2015 på Paradiset, Partisanens naturistcamping. På platsen finns dock endast ett rum att hyra utöver platser för tält och husvagnar. Galaxen, ett före detta konferenshotell, som nyttjats vid tidigare riksmöten på Partisanen, är nu flyktingförläggning och kan inte användas.
Youtube på nakenstranden

Danske Naturister berättar i sitt nyhetsbrev att den 45-årige man, som filmade fem nakna män på stranden i Næstved och sedan lade ut filmen på Youtube, nu har fått sin dom. Påföljden blev i detta fall 20 dagsböter à 250 DKK. Maxstraffet för en sådan gärning är enligt dansk lag fängelse i 6 månader.

Händelsen inträffade i juli 2013 på Enø. Dagen innan hade mannen blivit arg på de fem nakenbadarna, han hade bett dem att ta på badbyxor av hänsyn till hans då 11-åriga dotter som också var med på stranden. Männen fortsatte dock att nakenbada och det gjorde de även nästa dag. Mannen filmade då de fem och lade ut klippet på klippet på YouTube och Webtv.dk under titlarna ”Liderbasser” och ”Perversesvin”.
Bastu och isvak

Cath Luyten gör resereportage i belgisk TV. Här är hon i Finland och badar bastu. Vi får också se den inklädda isvaken utanför bastun, där man badar i iskallt vatten.

Daily Motion
Nakenbadandet på Sylt

På den nordsjöön Sylt öppnades 1920 det första skyltade nakenbadet i Tyskland. Och den sandiga ön, som ligger på gränsen till Danmark, har alltsedan dess varit ett paradis för naturenliga badare. Och är så fortfarande. Men, enligt ett reportage från i somras, som publicerats på webben, är näckandet på nedåtgående. Webbtidningen har talat med Bernd Struve, som arbetat som livräddare på stränderna vid Kampen och List. Han anger några orsaker: Mobilkameror, kortare semestrar, "strandbistros" och uppfostran.

Förr i världen, säger han, var det självklart att ungdomsgängen som var här badade nakna. När de kom hem kunde de berätta vad de hade sett och upplevt. Nu har alla kameramobiler och kan visa bilder för allt och alla. Och då blir det så att "alla" behåller kläderna på, för att inte riskera att bli nakenfotade ...

Tidigare var det många som var här hela semestern och nakenbadade på stränderna. Nu är det så mycket utbud av alla slag, resor till andra länder. Folk kanske kommer hit några dagar i stöten, då hinner de inte bli nakenbadare. Brukar ta ett par dagar innan nykomlingar vågar ta av sig, de behöver lite tid innan de blir nog varma i kläderna ...

Under senare år har vi fått många nya serveringar nere på stranden. Folk äter och dricker och tittar ut på strandlivet. Nakenbadarna trivs inte med detta sällskap, de håller sig undan, eller behåller badkläderna på. - På Wonnemeyer-stranden i Wenningstedt upphörde nakenbadandet helt och hållet när strandrestaurangen byggdes.

Uppfostran av nya nakenbadare! Föräldrarnas föredöme är viktigt för barnen. Badar inte föräldrarna nakna gör inte heller ungarna det. Och då uteblir tillskottet av nya generationer nakenbadare.

Bernd Struve tycker att det är en beklaglig utveckling. Nakenbadet har under många decennier varit Sylts bästa dragplåster och det som placerat ön på turistkartan.

Källa: SHZ.de
Roddare

I Newcastle University Boat Club ägnar man sig åt roddsporten, det finns både herr- och damlag. Nu ger klubben ut en väggalmanacka enligt samma mönster som vi sett tidigare inom idrottsvärlden. På vår bild ser vi herrarna sitta still i båten, på webbsidan får vi även möta damlaget i duschen.

Insamlade pengar går till välgörande ändamål, Prostate Cancer UK och Breast Cancer UK.

Källa: Chronicle Live
Spielplatz

Norr om London, nära St. Albans i Hertfordshire, ligger Spielplatz, ett gammalt naturistområde. Medlemmarna bor i småstugor och det finns utrymme för husvagnar och tält. Spielplatz anses vara Storbritanniens äldsta, ännu i bruk varande, naturistplats. Området kom till 1929 och nu är det 85-års jubel.

Avgiften för dagbesökare är 10 GBP per person. Regler finns för "flashy or excessive piercings, especially in the genital area" - sådan grannlåt skall tas av innan man besöker området. Och fotografering är förbjudet.

Under december har Spielplatz fått rätt mycket publicitet med anledning av jubileet. Och två personer från platsen har varit i morgon-TV. Någon nakenshow var det inte fråga om, de inbjudna gästerna förevisades iförda underkläder ...

Källa: ITV.com
Källa: Daily Mail
Vinskörden

Winerist, en "vinsida" på nätet berättar om vinproducenten Domaine Marcel Lapierre i vindistriktet Beaujolais i Frankrike som marknadsför sitt vin med en väggkalender med bilder från vinskörden. Vingårdsarbetarna är sprillans nakna, att döma av fotona, men även druvklasar, vinflaskor (förra årets skörd?) eller arbetsredskap finns med på bilderna.

Vinmakaren Mathieu Lapierre avslöjar för webbsidan Punch: Vi fick idén en kväll när vi hade goda drycker på bordet, är ju så alla klipska idéer kommer till, eller hur?

Källa: Winerist.com
Naturistgolf La Jenny

La Jenny är en stor naaturistanläggning som ligger vid havet väster om Bordeaux. Där finns även en golfbana med 6 hål. Banan började byggas 1993 och förlängdes 2006. I La Jenny-reklamen säger man att det är den enda banan i Europa som ger möjlighet att golfa på naturistvis. På naturistplatsen Sunny Sands i Florida finns också en golfbana, men där verkar det vara en lite enklare anläggning; 9 hål utan "putting greens". Det gäller att få golfbollen inom tre fot från flaggan för att få godkänt.

Här en golfsida på nätet som handlar om golfbanor i hela världen - längst, varmast, svårast och så vidare. La Jenny är medtagen som enda golfbana för naturister.

Källa: T-OnLine
Nakenvandrarfoto

En fotoutställning i Biel/Bielle som är öppen 7 december till 18 januari har en nakenvandrare som affischbild. Den avbildade är vår vän Puistola, en känd nakenvandrare som besökt många länder i Världen och prövat på olika terrängtyper.

Han brukar besöka Finland, hans Nome de guerre --Puistola - är hämtat därifrån. Puistola (på svenska Parkstad) är en villastadsdel i norra Helsingfors.

På utställningen finns nakenvandrarbilder tagna av fotografen Roshan Adhihetty. Här berättar han för webbsidan Blick am Abend om sina erfarenheter. Han har själv varit med på utflykterna, endast iförd kamerautrustning och marschkängor.

Källa: Blickamabend.ch
Naken på havet

Nakenkryssningar har vi skrivit om förr i Naturisten. Och denna solsäkra verksamhet på haven fortsätter. Aftonbladets Resesida berättar om detta i en artikel från 27 november 2014.

I huvudsak är det uppgifter från amerikanska arrangörerna Castaway "Kasta loss" och Bare Necessities "Bara det nödvändigaste" som utgör underlag för artikeln. Inget av dessa företag har egna fartyg, de chartrar sådana av olika rederier.

Vi får veta att en kryssning som utgår från Stockholm planeras 2-11 augusti 2016, med besök bland annat i Visby. MEN det är ju först om 1,5 år ...

Medan vi väntar på detta kan vi boka in nakna sjöresor i Karibien och på Medelhavet! Dock, att observera, dessa kryssningar kostar skjortan! Men, gör väl inget för en tvättäkta naturist ...

Källa: Aftonbladet
Krokiteckning stoppad

Krokiteckning med nakenmodell är etablerat sedan hundratals år. Även vid University of Oregon i Eugene, en stad i västra delen av delstaten, 100 km från Stilla Havets kust. I september 2014 var det dock slut med nakentecknandet vid universitetet. Man hade annonserat efter nakenmodeller, vilket fört med sig att några, som man sade, olämpligt utformade ansökningar om deltagande i teckningen inkommit. Ansvarig för konstverksamheten vid universitetet beslutade, med anledning därav, att krokiteckningen skulle upphöra.

Arkivbild - Krokiteckning hämtad ut redaktionens bildsamling

Här är en webbtidskrift som undersökt hur det gått med krokin i Eugene, där det bor cirka 100 000 människor. Lane Community College har utökat sin modellteckning med två kurser på lördagar, där de som blivit utestängda på universitetet är välkomna. Så krokiteckningen kan fortgå även i denna universitetsstad, 100 km från Stilla Havets kust.

Källa: Daily Emerald
Nakenbadstrand i Rio

Flera källor på nätet kommer med glada nyheter från Brasilien. Myndigheterna i Rio de Janeiro har beslutat att Playo do Abrico ska få officiell status som naturistbad.

Nakenbadarna har sedan länge hållit till här på stranden men det har varit "spontant nakenbadande". Risken har funnits att polismakten skulle få för sig att ingripa. Nu ska det bli en bättre tingens ordning, hoppas alla naturister. Enligt "aktivisten" Paula Nogueira är det ett modigt beslut som kommer att bli bra för turistnäringen och för kulturen i den stora staden. Rio med förstäder anses ha cirka 12 miljoner innevånare.

Källa: Blick.ch
Sandy Bay söker officiell status

Nu är det sommar i Sydafrika. Naturisterna firar tillkomsten av landets första skyltade nakenbad, på Hibiscus Coast, 10-talet svenska mil söder om hamnstaden Durban. Utanför Kapstaden finns Sandy Bay, som länge fungerat som paradisstrand för naturister, men som inte har officiell sanktion.

Nu pågår verksamhet för att ändra på detta. Länken går till en webbsida där man kan fylla i en petition i detta lovvärda ärende.

Petitions 24
Barefeet Naturist Resort

En naturistanläggning med spa för "barfota-naturister" är under byggnad i Bankok. Det ska bli den första "spa and mini-resort" i sitt slag i den thailändska huvudstaden. Målgruppen är både turister och inhemska naturister. Stället skall omgärdas med träd och gröna murar. Det blir fem gästrum på övre plan, spa och restaurang i gatuplanet. "Riktlinjer för naturistanläggningar" som tagits fram av Thailand Naturist Association ligger till grund för projektet. Scand-Media Group är byggherre och byggplatsen ligger nära gruppens huvudkontor på Ramintra Soi 14 in nordöstra Bangkok. Taklagsfesten enligt skandinavisk ritual var 12 september 2014.

Källa: MyNewsDesk.com
Stränderna i New South Wales

Förbundsstaten New South Wales finns i sydöst på Australiens östra kust. Metropolen Sydney är huvudstad i NSW. Här är en lista på de fem bästa nakenbaden i denna del av Australien, alla har enligt uppgift officiell status.

Obelisk Beach/Cobblers Beach, Sydney Harbour
Werrong Beach, Royal National Park
Armands Bay Beach, South Coast
Birdie Beach, Central Coast
North Belongil Beach, near Byron Bay

Artikeln i webbtidningen har ytterligare uppgifter om respektive strand:
Brisbane Times

Cobblers Beach vid Sydney

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se