Naktuellt
Naturistdokumentär på TV

Filmproducenten Peter Gaszynski, med bolaget House Production, arbetar sedan i somras med en dokumentär om naturismen. Filmen kommer troligen i TV1. – Under SNF:s utvecklingskonferens och riksmöte på Gustavsberg i Nora i slutet av juli togs en del exteriörer och några intervjuer gjordes.

I Uppsala har Peter sedan intervjuat webbtidskriften Naturistens redaktör om naturismens historia.

I Sundsvall gjordes i september en längre inspelning ute i Indalsälvens delta med stavgång och havsbad. Ordföranden i Naturistföreningen Nat-Y-risten var ansvarig för genomförandet.
Dellenträffen

Lördagen den 20 september sken solen över norra Hälsingland. Anders Sandkvist, som bor på en gammal hälsingegård i Svedjebo väster om Friggesund vid Norra Dellen, hade bjudit in till naturistträff med övernattning.

Programmet började med fika på gårdsplanen och fortsatte med rundvandring i byggnaderna. Anders har en stor samling av tavlor och andra konstföremål. Därefter en tipspromenad och sedan blev det fin middag. Nakenbadet vid Fönebo ligger inte långt från Svedjebo. En ny Dellenträff planeras våren 2015, då ska vi bland annat vårstäda stranden vid Fönebo.
Naturistföreningen Paradiset

Naturistföreningen Paradiset, ideell förening, har inregistrerats i de statliga registren. Adressen är Södra Slagenäsvägen 211-64 i Kyrkhult, det vill säga samma adress som Naturistcampingen Paradiset Partisanen har.

Det kan antas att den nya föreningen har något att göra med att "fem aktiva naturister" nu förvärvat naturistcampingen vid Slagesnässjön. Under senare år har NF Gränsbygden, med säte i Markaryd i Kronobergs län, bistått med driften av campingen i Kyrkhult. Enligt Gränsbygdens webbsidor kommer föreningen även 2015 att ha verksamhet på campingen i Blekinge.
Bättre förr med nakenheten

Dagbladet publicerade 26 september en betraktelse av Knut Nærum. Ämnet var "En kort historisk gjennomgang av nakenhet i Norge".

Dette er det nye: Vi er nakne på nettet og påkledde i dusjen. Det var annerledes med vikingene og våre tipptipptipptipper bøndene og de som levde i gråbeingårdene for hundre år siden.

Det var alltså bättre förr, med nakenheten, i "Gamle Norge". Och man kunde se på en naken kropp utan att tänka på sex. Numera törs nordmännen bara lägga in nakenbilder på nätet, yngre årgångar duschar med kläderna på. Författaren berättar om sin barndom i industristaden Halden (inte långt från gränsen till Sverige). På det offentliga badet var det herrarnas dag på lördagar, badkläder var förbjudna. Pojkar, män, och gubbar badade tillsammans, man visste hur nakna kroppar såg ut. Mer var det inte med det.

Numera är det slut med herrarnas nakenbad (sedan 2010.) Påklätt gemensamhetsbad är det som erbjuds. Och även i de enkönade omklädningsrummen törs man inte visa sig naken. Enligt bilderna i media är det endast perfekta kroppar om räknas, yngre årgångar föredrar att duscha hemma. Detta för att slippa visa upp sin nakna - och ofta inte helt perfekta - lekamen för kamraterna: en moderne skam, skapt av den postmoderne kapitalismen og nyvinninger innen forbrukerelektronikk.

Not: Knut Nærum (f. 1961) är en norsk komiker och författare. Han är medlem i Rødt , ett radikalt politiskt parti.
Kurbad med musik

Danske Naturister har förutom vanliga inomhusbad även så kallade Kurbad. Då är det mat och annat festligt som erbjuds utöver bassäng och bastu.

Duo Natura (bilden) har uppträtt många gånger hos DN. För vinterns kurbad i Frederiksberg Svømmehal har DN:s lokalförening engagerat olika orkestrar som ska konsertera. Den 8 november spelar Copenhagen Guitar Duo.
Stephen Gough dömd igen

Den 6 oktober var det dags igen, Stephen Gough, nu 55 år, fick en ny fängelsedom för uppträdande i naturdräkten. Nu fick han två och ett halvt år för att en andra gång ha brutit mot av domstol ålagt förbud mot att vara utan kläder. Han har tidigare suttit inspärrad mer än åtta år för denna förseelse som INTE finns i lagen. Under många år satt han i skotska fängelser för att han påstods ha väckt förargelse genom sin nakenhet. För ett sådant brott fick han några månaders fängelse. När han efter avtjänat straff lämnade fängelset stod myndighetsrepresentanterna på lur och blev "förargade" redan vid fängelseporten. Så Stephen blev inburad på nytt.

Så rullade det på under flera år ända tills de skotska myndigheterna ändrade taktik och lät honom löpa. Fortfarande naken kunde han ta sig över gränsen till England och utan större incidenter vidare till södra England där han hade sin bostad. Problemet för myndigheterna är att vanlig oskyldig nakenhet inte är något brott, det gäller för övrigt de flesta civiliserade länder i Europa. Istället hittade man en paragraf där domstolen kunde förbjuda en person att fortsätta med ett icke önskat beteende. Skrivningen var i första hand tänkt som ett medel att stoppa män som förföljde kvinnor genom att ständigt vistas utanför deras bostäder. Nu användes denna paragraf en andra gång mot Stephen, han förbjöds att vara naken i offentliga sammanhang, med undantag av allmänna omklädningsrum, för medicinsk undersökning eller på en "nudist beach". I brittiska naturistkretsar är man mycket oroad över hur myndigheterna använder sina paragrafer för att förbjuda nakenheten. Om man nu hindrar Steve att vara utan kläder annat än på nakenbadstränder är det väl bara en tidsfråga innan motsvarande förbud införs även för dej och mej ...

I domstolen fick Steve bara göra ett kort framträdande, då han uppmanades att klä på sig. Då han vägrade genomfördes rättegången i hans frånvaro.

Efteråt sade han i en intervju att han hade ett giltigt skäl att för att bryta mot det nakenförbud som han fått i den tidigare domen: “It don’t make sense to me. I want to live my life in a reasonable way. I am not a robot and have to follow what makes sense to me.”

Källa: Hampshire Chronicle
Naturistförbundet ordnar inomhusbad

Waterworld i Stoke-on-Trent i Staffordshire (West Midlands) är ett stort äventyrsbad. Wirral Naturist Club har organiserat naturistbad där under flera år. Under 2014 fick klubben svårigheter att finansiera verksamheten och nedläggning hotade.

Men, i Storbritannien finns ett aktivt naturistförbund som i egen regi ordnar naturistevenemang som Nudefest, Alton Towers och andra veckoslutsevenemang som vi brukar berätta om i Naturisten.

BN:s samordnare tog kontakt med de lokala naturisterna och lyckades ordna så att verksamheten i Waterworld kan fortsätta, nu med stöd från förbundet.

Källa: British Naturism
Nakna "tigrar" demonstrerar

Zoological Society of London (ZSL) är en internationell institution som sedan grundandet 1826 ägnar sig åt att bevara olika djurarter. ZSL har samarbete med London Zoo och och där genomfördes 15 augusti ett välgörenhetsjippo i form av en "tiger-streak". Omkring 300 streakare hade infunnit sig och disponerade 30 minuter för avklädning, kroppsmålning och uppvärmning. Arrangörerna tillhandahöll tigermasker för alla deltagare. Själva "gatloppet" beräknades ta 10-15 minuter i anspråk. Deltagarna hade att betala dels en registreringsavgift och en donation för sumatratigrarnas bevarande. Evenemanget ägde rum på kvällstid då anläggningen var stängd för vanliga besökare. Men intresserade "tigerskådare" var välkomna att titta på - om de betalade entré och donerade en lämplig penningsumma.

Mycket publicitet blev det förstås och förhoppningsvis en och annan tolvskilling till sumatratigrarnas bevarande.

Källa: ZSL.org

Video: YouTube
Oktoberbad

Trots att badvattnet på den engelska Nordsjökusten inte kan ha varit särskilt tempererat gjorde brittiska naturister i oktober ett nytt försök att slå världsrekordet för nakenbad. Den gällande noteringen uppges vara 744 deltagare på en strand i Nya Zeeland. Druridge Bay, där North East Skinny Dip genomfördes, ligger i Northumberland, ett landskap som gränsar till Skottland. Och något nytt rekord blev det inte men cirka 300 deltagare räknades in. Överskottet gick till The National Trust (som äger stranden) och "the mental health charity MIND".

Källa: Sunderland Echo
Vulgär "nakenhet" i golfshoppen

Mail Online hade i september en "nyhet" om peggar, de små plastpinnar som golfspelare sticker ner i gräset och där golfbollen placeras före slaget. Sådana brukar vara vita och enbenta, de här var av skär plast och materialiserade en huvudlös kvinnokropp. Istället blir golfbollen kvinnofigurens huvudknopp som sålunda utsättas för slaget ...

I den aktuella affären sade man att man haft denna vara till försäljning i tio år, att golfhustrur brukade köpa sådana som julklapp till sina golfande män och att omsättningen varit mycket god. Efter klagomål hade dock dessa kvinnoben flyttats till en mer undanskymd plats varvid omsättningen minskat.

Särskilt illa tycks vara att den gigantiska nätbokhandeln Amazon visade sig ha dessa vulgära tingestar till försäljning. Nu är ju dessa skära golfpeggar långtifrån de enda kvinnoförnedrande skämtartiklar som finns att köpa, och även vi naturister tycker förstås att sådana "skämt" är lika fjantiga som allt annat i den här vägen. Men på det hela taget finns det - dessvärre - mycket allvarligare exempel på kvinnoförtryck. Och för er som störs av nakenheten, det finns även en bikiniklädd variant!
Nakenvandrare friad i domstol

En domstol i Périgueux frikände den 10 september en 52-årig man som stått åtalad för blottning (indecent exposure). Det var i februari månad som han stötte ihop med två andra vandrare i Dordogne, ett departement som ligger öster om Bordeaux i sydvästra Frankrike.

Domstolen godtog mannens försäkran att han inte varit ute i avsikt att ofreda någon. Man tog även hänsyn till att han vid ett tidigare tillfälle, då han försökt gömma sig i ett buskage, illa skadat sitt ena öga. APNEL, den franska naturistföreningen med nakenvandring på programmet, hade engagerat sig i fallet och där glädjer man sig åt frikännandet.

Advokaten Tewfik Bouzenoune säger till webbtidningen: En seger för alla naturister, domstolen har skiljt på sexuell exhibitionism och naturism. Detta handlade om naturism med hänsynstagande till andra människor. Min klient hade kläder med sig så att han kunde skyla sig. Han var inte ute efter att provocera.

Åtalet mot mannen väcktes efter det att en kvinnlig vandrare sett mannen på långt avstånd, och sedan gått fram till honom i sällskap med sin dotterson för att kontrollera att han verkligen var naken.

Källa: The Local
Ensam nakenvandrare greps av polis

Frankrike har anseende som ett mycket bra naturistland. Men även där försöker nitiska myndigheter att använda lagparagrafer som handlar om sexuellt ofredande mot oförvitliga naturdyrkare.

Den här artikeln, i en fransk webbtidning som publiceras på engelska, handlar om en 62-årig man som flera gånger tidigare deltagit i organiserade nakenvandringar. Vid detta tillfälle var han dock ensam och vandrade i Fontainebleau-skogen strax söder om Paris.

Mannen berättar att han såg en grupp personer som kom i motsatt riktning, och han tog då på sig en sarong. Avståndet var 80 meter. Men gruppen bestod av polismän som menade att han gjort sig skyldig till sedlighetssårande uppträdande.

När han dagen efter anmälde sig på polisstationen vägrade han att betala ålagt bötesbelopp. Han kommer nu att få en rättegång där straffet kan bli böter och fängelse upp till ett år. APNEL, den franska gruppen för nakenvandrare är inkopplad på fallet (Association pour la promotion du naturisme en liberté). APNEL:s ordförande Sylvie Fassol säger: Det finns inget skäl varför naturister ska likställas med verkliga sexuella exhibitionister. Och APNEL:s advokat säger till tidningen Le Parisien: Lagen är oklar och inte tillräckligt preciserad. Vi måste få en debatt om detta en gång för alla.

Källa: The Local
Slut med nakenbad i "Dynerna"

Det äldsta nakenbadet i Sankt Petersburg hotas av nedläggning. "Dynerna" som platsen kallas ligger i Sestroretsk vid Finska Viken, en bit ut på Karelska Näset nordväst om staden. Avståndet till centrum är ca 34 kilometer. Här har under flera decennier varit ett populärt nakenbad. Redan på 1960-talet nakenbadade "sovjeterna" här, och 1992, när sovjetsystemet packat ihop, fick stranden officiell status som nakenbad. 2008 var platsen listad som en av de 1000 bästa nakenstränderna i hela världen.

Det är byggplaner som är hotet mot naturiststranden, de lokala myndigheterna ska ordna ett familjeorienterat badparadis med full service. Och då vill man inte ha något nakenbad i närheten. Nakenbadarna tänker man förvisa till något annat ställe, kanske vid någon insjö längre ut på Karelska Näset: "På en plats dit barnfamiljerna inte vill åka" som myndigheternas representant säger i reportaget.

Källa: The Moscow Times

--- Not. Sestroretsk hette tidigare Systerbäck och där gick gränsen till Finland fram till 1940. I Finlands fred med Sovjetunionen 1944 blev hela Karelska Näste ryskt område.
Nytt nakenbad i Sydafrika

Sydafrika är ett väldigt stort land, med lång kuststräcka. Nog borde det finnas plats för skyltade nakenbad. Naturister i KwaZulu-Natal, en provins vid Indiska Oceanen där Durban är huvudstad, har varit mycket aktiva för att få till stånd en strand för nakenbad nära Margate. Och nu har myndigheterna beslutat att 500 meter på Mpenjati Beach, nära Trafalgar Beach och Mpenjati Nature Reserve, ska bli "nudist-friendly".

Det blir den andra skyltade stranden i Sydafrika, nu finns endast Sandy Bay utanför Kapstaden.
Fängelse och dryga böter

Enligt webbsidan Malaysia Chronicle är det problematiskt att vara naturist i detta land. I augusti dömdes sex män till en månads fängelse och 5 000 MYR (ca 11 000 SEK) i böter.

"Penang Nude Sports Game” genomfördes i maj och det var under detta evenemang som förbrytelsena begicks. Ett videoklipp visar 18 personer som ägnar sig åt kroppsmålning och andra utomhusaktiviteter i Penang National Park. Åklagaren i målet var inte nådig: Vi måste sända ett budskap att vi inte accepterar en sådan kultur i vårt land, särskilt när förseelserna kan skada och korrumpera unga oskyldig sinnen. Källa: Malaysia Chronicle

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se