Naktuellt
Tjuvholmen i Sundsvall

I inloppet till Sundsvall ligger en stor holme med tusenårig historia. Det finns järnåldersgravar, befästningar från krigiska tider, badklippor, sommarstugor och en nedlagd servering. Ön är nu obebodd och används främst av båtfolk som här har ett utflyktsmål nära de båthamnar som finns vid Sundsvallsfjärden. Nat-Y-risten, naturistföreningen i Sundsvall, har en idé om att öppna en fritidsplats för nakenbadare på holmen. Det finns gott om utrymme, något problem med att även textilfolk vistas där blir det inte. Frågetecknet är tillgängligheten. Egen båt behövs för att komma till ön. NF Nat-Y-risten kan ordna med båt men på holmen finns för närvarande endast en enkel brygga. På fastlandet skulle naturistbåten i så fall hamna i Ortviken, därifrån är det några minuters båtfärd ut till holmen.

Naturisterna i Sundsvall har de senaste åren gjort en del trevliga båtutflykter till Tjuvholmen. Men ett permanent besöksmål – med regelbunden turlista – vore förstås ännu mycket bättre.

Foto: Wikipedia

Källa: Sundsvalls Tidning (även video)
Låt människor få välja sätt att umgås

Insändare i Uppsala-Tidningen 20 oktober 2015:
Om det fanns en badplats i varje kommun där männi­skor skulle få bada nakna skulle lusten att bada utomhus bli större. Hur vore det om det en dag i veckan skulle vara tillåtet med nakenbad i badhus? Då blir valfriheten större, och människor skulle finna större glädje i att bada.
Hela texten: UNT
Här är hemliga nakenbadet

Ett gammalt tips från GT, publicerat 24 juni 2013. Men tipset är fortfarande aktuellt, hoppas vi.

En intervju med Stefan Gadd, presschef på turistorganisationen Göteborg & CO. Han avslöjar bland annat sitt hemliga favoritställe i Göteborg.

I Göteborg just nu passar han på att tipsa göteborgarna om det bästa smultronstället:
– Man ska ta färjan ut till Brännö, och promenera eller hyra en cykel där. Och så promenerar man allra längst ut på Galterö, det är en av de vackraste platserna i Göteborg.

– Och där nakenbadar du? frågar intervjuaren.
– Ja det kan man göra. Det är fantastiskt, säger Stefan Gadd.

Källa: Expressen
Hur fungerar ett nakenbad egentligen?

Nyhetsmorgon i TV4 från 2015-07-14: Christer Nilsson som är ordförande i Sveriges Naturistförbund svarar på frågor om nakenbad. Vad är tjusningen med nakenbad? Vad är en textilare? Och finns det någon särskild nakenbadsetikett?

Observera dock att det INTE finns någon naturistförening i Jönköping, i varje fall inte någon som vi känner till. I Jönköpings län fanns tidigare NF Björsbo men den föreningen är nu nedlagd.

YouTube
Femen-aktivist frikänd för bara bröst

Femen, det nätverk för kvinnliga bara bröst-aktivister som började i Ukraina har numera anhängare i många länder. I februari 2015 protesterade svenska Femen mot den invandrarfientliga organisationen Pegidas möte i Malmö. Ordningsmakten ingrep mot den barbröstade demonstrationen och i augusti åtalades en av kvinnorna för förargelseväckande beteende. Med bar överkropp hande hon kastat rosor mot Pegida-följet.

Aftonbladet skrev 28 augusti: En mer harmlös aktion är ju nästan svår att föreställa sig. Men rättsväsendet går rakt i Femen-fällan. Åtalet avslöjar att inte bara välkänt kvinnoförtryckande regimer i andra länder utan även Sverige gör skillnad på kön. Ingen man skulle ju någonsin ha åtalats för att demonstrerat med bar överkropp.

Femen i Paris 2012, Wikipedia. Foto Joseph Paris from Paris, France

Men domstolens utslag blev ett frikännande. Det är alltså inte förbjudet, ens för kvinnfolk, att protestera med bara bröst.

Källa 1: Aftonbladet
Källa 2: Aftonbladet

Men Femen-aktivisterna räknar detta domstolsutslag bara som en halv seger. Malmö Tingsrätt har i domen en formulering som tyder på att det i alla fall ska vara skillnad på manligt och kvinnligt i detta avseende. Och det ska avgöras från fall till fall när, var, hur kvinnor – endast kvinnor – får visa sina bröst. Femen protesterar mot att kvinnors kroppar sexualiseras medan männens inte gör det.

Svenska Femen på Facebook
Danske Naturister: Vil gå nøgne rundt i parker

Danske Naturister har en bred målsättning. Där ingår att påverka opinionen och att öka möjligheterna att vara naturist. Inte bara bara på stranden och på några få inhägnade campingplatser. De vill också vara nakna i parker i staden och i skog och mark.

Kim Bindesbøll Andersen, som startade DN år 2000, och som nu är ordförande för DN Nordjylland, menar att vi idag är vana vid att nakenhet exponeras i det offentliga rummet. Han säger till webbtidningen: Att man blir förfärad av att några personer sitter nakna i ett avsides hörn i parken tycks mig vara ett uttryck för kroppsförakt och förnekelse.

Källa: DR.dk
Islandic Naked Yoga Project

Island är ett land av is och eld. Den här fotoboken visar olika nakna yogapositioner i öde isländsk natur.

Utgivare är Tony Prower och Hanna Birna, vi törs anta att det även är de som poserar på bilderna. På hemsidan går det att köpa boken både med och utan signering av författarna.

Källa: Iceland Aurora
Nakenvandring och andra aktiviteter

På det tyska förbundets hemsida finns finns numera mycket information om nakenvandringar som organiseras av olika grupper. Också en del reportage från genomförda nakenvandringar. Men det finns förstås många andra ”naturistsporter”.

Det tyska förbundet länkar till en Aktivitetskalender där vi hittar information om:
  • Nakenvandring
  • Naken Nordic Walken (stavgång)
  • Nakenjogging/nakenlöpning
  • Nakenpaddling
  • Nakensimning
  • Naken båtstur
  • Naken bergsvandring
  • Nakencamping
  • Nakenbowling

Källa: Natury.de

På en tysk turistsida finns följande information för turister som besöker sydvästra delen av bergsområdet Harz, mitt i Tyskland.

För den som gärna är ute i naturen, och som tycker om att vandra, och detta utan alla tillbehör som GPS och vandringsstav, finns ett vandringsområde i den lilla orten Herzberg am Harz med möjlighet att prova på något nytt: Nakenvandring.

Att utan kläder ströva genom Harz' skogar och känna sig som ett med naturen, det är en upplevelse som nakenvandraren gillar. Och i Herzberg kan ni utöva denna speciella hobby. Expedia.

Herzberg, ligger i sydvästra delen av bergsområdet. På östra sidan av Harz, i det forna Östtyskland, öppnades för flera år sedan Tysklands första led för nakenvandring.

Men, det är väl inte utan att ”nyheten” om Herzberg som eldorado för nakenvandrare låter lite väl spännande. - Och det finns bara den här notisen på nätet. Enligt vad sakkunskapen säger, finns inte så mycket bakom; turistmyndigheterna i den lilla orten är frågande. Dock visar det sig, att i staden finns en FKK-plats och den ligger i anslutning till en skog. I och för sig finns inget som hindrar att besökare på naturistplatsen går en vända i skogen, om de så önskar. Men sådant går ju för sig på många andra platser i Tyskland, inte bara i Herzberg.
Ny fotobok

Bühne Frei: Nackedei - Mensch, Natur, Faszination FKK är den fullständiga titeln.

Fotografen heter Norbert Sander. A4-format, 120 sidor. Kostar ca 20 EUR.

”Fri kroppskultur” handlar om kultur, livskvalité och livsinställning. Mot den bakgrunden är det inte att förvåna att så många ”nakisar” också ställde upp för fotografering.

I boken finns också intervjuer med personerna där de berättar om naturupplevelser och vardagslivet i största allmänhet.

Källa: www.sander-fotograf.de
Stephen Gough häktad igen

Efter fyra veckor i frihet grep polisen The Naked Rambler den 11 september i Twyford i Hampshire. Liksom vid tidigare tillfällen är det enskilda som tillkallat polisen, ordningsmakten menar att han uppträtt förargelseväckande. Att vara naken i offentligheten är egentligen inget brott, inte heller i England.

Men Stephen har ålagts ett personligt förbud mot att uppträda utan kläder och detta lagrum kan nu återigen användes mot honom. Rättegången i Winchester Crown Court var utsatt till 7 oktober, då skulle Stephen höras per länk från fängelset i Winchester, men detta genomfördes inte. Istället kallades till en ny förhandling 19 oktober. Stephen, som liksom tidigare var helt naken, avstod från att ha någon offentlig försvarare. Han ville läsa upp ett anförande, men fick inte göra det eftersom han inte efterkom domarens uppmaning att sitta ner. Rätten beslutade därefter att Stephen Gough skulle genomgå en psykiatrisk undersökning. Ett domslutet kan väntas först om 6 à 8 veckor.

Stephen Gough har snart tillbringat 10 år av sitt liv bakom galler och detta har kostat skattebetalarna minst en miljon GBP. Källa: Naked Rambler
Facebook
IKEA-reklam med svenskt naturistläger

Franska IKEA har producerat två reklamvideo med ”svenskt” innehåll. Den ena visar ett naturistläger, men av videon att döma är det en pampig anläggning där en naken orkester finns på scenen. Sådana naturistcampingar finns nog inte många i Svedala, vad vi tror.

Den andra videon handlar om en vampyr; finns sådana typer verkligen i Sverige? Hemskt i så fall!

Aftonbladet har en video i detta reklamerade ärende:
Euroweekly News
Fotopris till nakenvandrande fotograf

Den unge schweiziske fotografen Roshan Adhihetty (född 1990 i Lausanne) har fått ett fotopris. Han gav förra året ut en serie bilder ”Die Nacktwanderer” och fick en del publicitet, även här i Naturisten. Han har gått med under bergsvandringar och tagit bilder. Och nu i år fick han Prix Photoforum för sina bilder. Priset är instiftat för att uppmärksamma unga fotografer och utdelas årligen.

Källa: Photo-Forum
Smygtagna foton på nätet

En italiensk kvinna, 38 år gammal, tänker åtala flera webbsidor som har publicerat nakenbilder av henne. Foton som måste ha tagits i smyg när hon 2013 en dag besökte en naturiststrand på Kanarieöarna.

Hon uppmärksammade smygfotograferingen först när en manlig vän visade henne bilder som fanns på nätet. Hon kontaktade webbplatsen men fick till svar att fotona fanns på många så kallade naturistsidor på nätet. Kvinnan menar att publiceringen skadat hennes anseende och privatliv, nu vill hon ha ekonomisk gottgörelse.

Källa: Euroweekly News
Politiker vill förbjuda naturism

Amerikanska CNN rapporterar från Moskva om myndigheternas önskemål att stänga naturistplatser och införa lagar som förbjuder naturism.

Anledningen skulle vara att nakenheten är depraverad, alltså ett urartat mänskligt beteende. – Deras möten slutar ofta med bråk, dryckenskap och offentligt sex påstår en ledande kvinnlig politiker i Putins parti. Hon kommer att ta upp behovet av lagändringar för att stävja ”det vansinniga nakenbadandet”. Från Serebryany Bor, en flodstrand i nordvästra delen av jättestaden Moskva, finns rapporter om att naturisterna lämnat så mycket skräp efter sig att platsen inte längre kan användas för rekreation.

En lag som förbjuder naturism ligger helt i linje med Putinregimens övriga åtgärder för att inskränka mänskliga rättigheter. Homosexualitet blir alltmer förbjudet och omgärdas av lagparagrafer som hindrar alla former av ”propaganda” för denna sexuella läggning.

Källa: CNN
San Francisco – tillåtet demonstrera

I San Francisco infördes ett nakenförbud 2013. Men naturisterna i staden ger inte upp. Nu har man fått juristerna att förklara att i en demonstration – med myndigheternas tillstånd – är det tillåtet att näcka.

Naturistgruppen, som förgäves försökt överklaga nakenförbudet, har nu fått tillstånd att genomföra en demonstration, kallad ”Nude-In-March” och ”Declaration of Body Freedom”.

Men tillståndet satt hårt inne. Naturisterna räknade med att samla 50-100 personer och då tyckte polisen att de kunde gå på trottoaren, då behövdes inget godkännande. Men utan tillstånd fick de som skulle demonstrera inte vara nakna ... Så naturisterna stod på sig och med hjälp av jurister fick man till slut ett tillstånd för en naken gatuparad.

En tidigare demonstration i San Francisco
Instagram och censur av naket

Instagram är en gratis mobilapplikation för fotodelning och där man kan dela bilder till Facebook och andra sociala nätverk. 2012 köptes Instagram av Facebook men fortsätter på nätet på samma sätt som före upphandlingen.

Instagram tar bort nakenbilder, till exempel kvinnliga bröst. Efter att kampanjen Freethenipple tagit fart, med kritik över denna censur, skyller Instagram på Apple.

Det är Apples appar det är fråga om. Där finns riktlinjer för åldersgränser. Instagram vill gärna ha kvar ålderskategorien 12+. Och då får det inte vara nått naket som visas i bild. Instagrams VD Kevyn Systrom säger:
– Det är värt att notera att Apple INTE plockat bort Twitter från App Store, trots att tjänsten är full av direkt pornografiska konton och har en åldersrekommendation på 4+.

Källa: SVD.se
Federation Focus skriver om boken

Nordic Walking – Stavgång för naturister


Federation Focus är INF:s webbtidskrift. Den utkommer varannan månad och finns på engelska, tyska och franska. Nedladdning från INF;s webbsidor, www.inf-fni.org

I oktoberutgåvan 2015 finns en artikel om Stavgång för naturister – den bok som givits ut av föreningarna Nat-Y-risten och Umenaturist. Som källa anges ”Regenmacher” som regelbundet skriver krönikor i det tyska forumet www.fkk-freunde.info/

Källa: FNI-FOCUS-OCTOBER-EN (PDF)

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se