Naktuellt
Bastukvällar på Hellasgården

Enligt Hellasgårdens hemsida så har man programsatta bastuevenemang på lördagsvällarna, kl 18.30 och två timmar framåt. Tidplanen finns på hemsidan, det är vissa uppehåll för lov och helger. Vårterminens program är genomfört, vi får hoppas att det blir en fortsättning i höst.

Hellasgården har nöjet att under ledning av aufgussmeister Berthold Saar erbjuda en lite lyxigare form av upplevelsebastu på lördagskvällarna. Under dessa aufguss-föreställningar få du en lite mysigare bastumiljö med stearinljus, bakgrundsmusik, suverän handduksteknik och ett brett urval med lyxiga dofter. Alla dessa arombastu-evenemang utom Kvinnodagsbastu är i mixad miljö, det vill säga öppna både för damer och herrar att basta gemensamt.

Men dessa trevligheter kostar förstås en smula: 190 kr per person (100 kr för den som har årskort). Och man måste boka plats i förväg genom epost.

Men vintertid finns isvak för avsvalkning!

Läs mer: Hellasgården.se
Aftonbladet skriver om nakenbad

Allt om Stockholm

Artikeln bygger på en Intervju med Malin Arlinder Ekberg som är ordförande i Naturistföreningen Eos. I första hand handlar det om Ågestabadet som Eos driver i samarbete med Stockholms stad.

Men även en del andra nakenbad får vara med.

Torpesand, Ingarö:

Malin: ”Här finns det en långgrund sandstrand och även beklädda människor badar här ibland. Jag gillar inte det personligen. Jag tycker att det ska vara antingen eller. Vi är ju där för att få vara nakna. Men alla är olika. Det finns naturister som tycker att det är helt okej."

Torpesand ligger i Björnö naturreservat på södra Ingarö. På klippuddarna på ömse sidor finns en del nakenbadare, det har varit så i långliga tider. Men på den breda sandstranden har det bara varit textilare. - Är det numera så att nakenbadarna är i majoritet på sandstranden, och att "beklädda människor (bara) badar här ibland" som det sägs i artikeln?

Någon av läsarna som kan klara ut hur det ligger till?

Svärdsön, Saltsjöbaden:

Malin: "Här är en liten strand där det varken finns papperskorgar, toaletter eller andra faciliteter. Det är en strandsnutt och en spontan naturiststrand som har startat och som folk samlas vid."

Det väl kända nakenbadet Svärdsön är ingen "liten strand", det är fråga om ett stort bergsområde vid havet med fin utsikt om man klättrar upp på toppen. Klipporna vid stranden är ganska vassa, skor på fötterna behövs. Och att komma ut i vattnet helskinnad är inte så enkelt.

Svärdsön från ovan

I artikeln nämns en liten sandstrand, men någon sådan - där det nakenbadas - känner vi inte till i området. Gör någon av läsarna det? Naturister har hållit till på Svärdsön sedan urminnes tider. 1975, när Eos bildades under namnet Stockholms Friluftsförening, fanns planer på att föreningen skulle etablera Svärdsöns vilda klippor som ett skyltat nakenbad, men detta projekt rann ut i sanden.

PGs udde, Hellasgården:

Malin: "Den här udden ligger i Hellasgården vid sjön. Runt omkring finns caféer och allt möjligt. Udden är inte jättestor utan ett mindre ställe där det inte samlas lika mycket folk som på en stor strand."

Hellasgården söder om Källtorpsjön i Nacka är ett välkänt utflyktsmål. Bastun är öppen året runt och vintertid finns isvak för svalkande bad under bastuturerna. På norra sidan av sjön, ungefär mitt emot Hellasgården, finns en liten udde, PG:s udde, där nakenbadare hållit till. Även på en bergig skogsudde på nordöstra stranden av sjön, öster om textilbadet, förekommer nakenbad.

Björnö-Björkvik:

Malin: "Detta är ett spontant naturistbad som ligger i ett naturreservat. De flesta människor som badar här hittar klippor ute på en udde."

Den här texten hör väl snarast ihop med Torpesand (se ovan)? Björnö Naturreservat, där finns på södra sidan sandstranden Torpesand och på klippudden öster om sanden kan man träffa nakenbadare. Vid Björkvik (busshållplats och båthamn) börjar naturreservatet och där finns parkeringsplatser. Eller finns det numera "nya" ställen där nakenbadarna samlas här på Björnö. Kanske på norra sidan? Någon av läsarna som kan tipsa oss.
DN på Albuen Strand Camping

Ett naturist-evenemang under veckoslutet 12-14 juni 2015. Deltagarna bodde på Albuens camping som disponerades helt av naturisterna. Platsen ligger på sydvästra spetsen av Lolland.

Vädret var lite växlande och arrangörerna hade köpt in presenningar för att ordna vindskydd - de behövde dock inte användas. Och DN hade med två mobila bastur och en vedeldad badtunna. Badstranden vi Femern Bælt låg på gångavstånd från campingen och den ena mobila bastun ställdes upp där nere.

På lördagen genomfördes vandringen, 12 kilometer på Albuen som är en smal landtunga ute i havet. Längst ut finns ett fyrtorn och en nedlagd lotsstation. DN hade en lokal guide på plats som kunde berätta om gamla tider här på trakten.

På kvällen stor grillfest på terrassen. "En god aften med masser af sauna og vildmarksbad!"

På söndagen var det dags för en båtutflykt till Enehøje, en ö som tidigare ägts av polarforskaren och författaren Peter Freuchen (1886-1957). Nu är ön naturreservat. Sedan var det dags att packa inför avresan. - Ägarna på Albuen Camping hälsar naturisterna välkomna tillbaka. Om man anmäler fyra månader i förväg går det att ordna så att hela campingen blir naturistområde, annars erbjuds att dela av en mindre del av campingen som naturistplats.
Hellerups Roklub kan näcka med ro

Hellerup är en kommundel i Gentofte som gränsar till norra Köpenhamn. Roddklubben har en bastu med möjlighet att hoppa direkt från bryggan ner i Sundets böljor. Bastun är öppen året runt, det går att bli "bastumedlem" i roddklubben. Då betalar man bara en tredjedel av årsavgiften, jämfört med de aktiva roddarna.

Bastun är öppen för kvinnor och män, enligt reglerna ska man ha handduk om sig i bastun och även på bryggan. Men när man hoppar i havet får man vara sprillans naken - tycker roddarfolket.

Dock finns en granne som inte gillar näckandet. För två år sedan startade han en rättsprocess för att hindra nakenbad från roddklubbens brygga. Retten i Lyngby avvisade hans klagan mot bakgrund av att nakenbad är tillåtet på alla stränder i Danmark. Men nakenhataren nöjde sig inte med detta utan gick vidare till Østre Landsret (motsvarar hovrätten i Sverige). Och nu har även den högre instansen förklarat att det är helt lagligt för roddarfolket att nakenbada. I Danmarks finns ett beslut av justitieministeriet från år 1976 som säger att klädfritt bad och solbad på stranden icke är att betrakta som förargelseväckande. Och nu har vi ytterligare ett domstolsutslag som bekräftar detta.

Källa: B.dk
Naken cykeldag 12 juni

Den 12 juni 2015 var en varm och solig dag i Köpenhamn. Denna dag gick CycloNudista Copenhagen av stapeln, ett lokalt arrangemang inom ramen för World Naked Bike Ride, ett cykellopp med valfri klädsel.

Endast sju deltagare ställde upp, därav två utlänningar. De flesta kom iförda kläder av varierande slag. Men det mesta av textilierna togs av före start. En del behöll shortsen på, andra nöjde sig med specialkonstruerade, lövliknande beklädnader som påminde om Adam och Eva i Paradiset.

Danske Naturister berättar på sin hemsida om arrangemanget men säger att loppet INTE var sponsrat av DN.
Maria på skidtur

Maria Thorirsdottir, 22, är en av spelarna det norska landslaget som nu är med i damfotbollens VM i Canada. Förutom sina insatser på planen är hon bekant för en trevlig vinterbild från påsken 2014 som hon lagt ut på Instagram.

Enligt pressen säger hon så här om bilden:
"Jag har bara fått många roliga kommentarer. Folk som känner mig vet att jag kan hitta på sådana saker."

Vi var på påsksemester i Sirdalen. En dag satt vi på terrassen och det var verkligen sjukt fint. Då sa jag att vi måste hitta på något roligt. Då blev det en skidtur helt naken. Det var en fin utsikt och det blev lite roligt. En kommentar från en läsare av Expressens artikel: "Så himla störtskön att kunna bjuda på sig så. Fått en ny IDOL inom fotbollen... go girl!!"

Källa: Expressen
Naken reporter på Spielplatz

Spielplatz är en naturistanläggning i England, nordväst om London. I Naturisten har vi berättat om platsens 85-års jubileum som firades tidigare i år.

Svenska Aftonbladet har gjort en egen version av en norsk TV-video där en norsk reporter besöker Spielplatz.

Aftonbladet TV
"Naturistipäivät" och andra arrangemang

Nakenmilen i Padasjoki genomfördes 12 juni. Även denna gång med svenskt deltagande!

Helgen 27-28 juni var det en naturistträff på det nya nakenbadet i Hangö.

Den stora begivenheten för naturisterna i Finland blir det årliga naturistmötet som hållits varje sommar sedan 2002. I år är det alltså för 14:e gången. Datum 31 juli till 2 augusti. Platsen är Kristallstrandens stugby och camping i Säkylä som ligger vid sjön Pyhäjärvi i sydvästra Finland, mellan Åbo och Björneborg. www.kristalliranta.fi

Huvudarrangör är Finlands naturistförbund med understöd av de två föreningarna, "Naturenligt" och "Finlands Naturistklubb".

Naturistena disponerar hela anläggningen och det går att vara klädfri från fredag kväll till söndag kväll.

Enligt förbundets hemsida är det redan 120 personer anmälda, men från tidigare år vet man att de flesta anmäler sig under sista månaden. Så det kan mycket väl bli ett rekordartat antal deltagare i år.

I Finland behöver man inte vara organiserad i någon förening för att vara med på naturistträffen, det viktiga är att man "upplever nakenhet som ett normalt och naturligt tillstånd". Alla deltagare, även dagsbesökare, skall dock anmäla sig i förväg. Se finländska naturistförbundets hemsida.
Bara bröst i Reykjavik

Under decennier har vi sett många initiativ för att främja en smula kvinnlig frigörelse vad avser "bar överkropp". Målet är att kvinnor, på samma sätt som män, ska kunna plocka av sig tröjan när det är varmt och solen skiner.

Topless Freedom, Bara Bröst, Free The Nipple - kärt barn har många namn. Den här våren har vi sett en del bildbevis från olika delar av världen. Här är lite bilder från Island, när sommaren kom dit, den 13 juni 2015.

ICELAND-DORI-BLOGSPOT

För den som vill öva på sin isländska: www.dv.is
Krokiteckning på puben

Krokiteckning med nakenmdoell är ju något som förekommer i de flesta länder - i en eller annan form. Här läser vi på nätet om pubar i England som erbjuder kroki som ett avkopplande alernativ till det vanliga drickandet.

Enligt artikeln började detta ta fart 2007 när rökförbud infördes. Pubarna måste hitta något nytt att erbjuda.

Krokiteckningen äger i regel rum i något avskilt utrymme. Och det krävs särskild entréavgift där ritmaterial ingår. Dock verkar det vara sämre med arbetsbelysningen i de ofta något skumma lokalerna. Tillgången till "rusgivande drycker" påstås underlätta det konstnärliga skapandet....

Källa: Washington Post
DFK:s förbundsstämma i Berlin

Det tyska naturistförbundet har haft sin förbundsstämma, den 35:e i ordningen. Till ny DFK-president valdes Herbert Streffen.

I hans anförande, efter det han blivit vald, läser vi bland annat följande:
"Jag är medveten om den internationella naturiströrelsens stora betydelse. Och en naturism som arbetar världsomfattande förutsätter solidaritet med de nationella förbunden.

På den andra sidan har vi det täta samarbetet med idrottsförbunden i "Der Deutsche Olympische Sportbund" (det tyska idrottsförbundet där DFK är medlem. Vår anm.), ett samarbete som är av största vikt för att DFK skall fortleva. Av vital betydelse även samverkan och samtal med de många icke organiserade FKK-anhängare som finns i vårt land, en dialog om gemensamma intressen och med ömsesidig uppskattning."


Vår kommentar:
Det är helt andra tongångar än vad vi får höra från det svenska naturistförbundet. Där är idottsverksamheten noll och ingen, likaså finns inget intresse att ha något samröre med icke organiserade naturister, eller med naturistföreningar som inte är med i SNF, alla dessa naturister betraktas av SNF som icke existerande.
Naturistloppet 1 augusti

I år genomförs det sjätte internationella naturistloppet vid Östersjöns södra strand. Platsen och upplägget är samma som tidigare år. FKK Camping Ostsee på Rosenfelder Strand. Arrangemanget Mee(h)r Erleben pågår samtidigt på campingen men även deltagare utifrån är välkomna.

Anmälningsformulär finns på DFK:s hemsida. Banor 10 och 5 kilometer; löpning, Nordic Walking eller gång. Anmälningsavgift 10 EUR som går till allmännyttiga ändamål.
Nakna 30-skyltar

Touillon-et-Loutelet är en liten by i östra Frankrike med 200 innevånare, alldeles vid gränsen till Schweiz. Stora vägen E23 passerar genom byn.

Byrådet har länge varit mycket bekymrade över genomfartstrafiken, bilisterna kör alldeles för fort.

Därför beslutade sig elva personer i byrådet, tio män och en kvinna, att göra något åt detta. Man ordnade en fotograf. Av bilden gjordes stora plakat som sattes upp vid infarterna. Där figurerar byfolkets representanter nakna, med 30-skyltar framför sig.

"Våra barn tackar er" står det med stora bokstäver.

Vi får hoppas att genomfartstrafikanterna nu kommer att efterleva fartbegränsningen. Om inte återstår för byrådet att posera utan skylande skyltar. DÅ borde trafiken lugna sig, eller vad tror läsarna?

Källa: The Local
Art Basel

Nakenheten i konsten är ju inte något nytt. Har funnits i alla tider, från fruktbarhetsgudinnan Venus från Willendorf (20 000 f. Kr) och framåt. Inte minst i vår tid då vi möter avbildad nakenhet överallt i det offentliga rummet. Från den kosmopolitiska metropolen Basel, som ligger vid Rhen där gränserna för Schweiz, Tyskland och Frankrike möts, finns en ny konstyttring att notera. Under konstevenemanget Art Basel finns 32-åriga performanceartisten Milo Moiré på plats på torget, som passande nog heter Barfüsserplatz (Barfotatorget). Men själv är hon inte barfot utan har trendiga sportskor på fossingarna. Det senare har väckt viss lokal opposition, man menar att fotomodeller ska bära högklackat.

Milo står till förfogande för så kallade Selfies. alltså fotografisk dokumentation av mer eller mindre magisk art. Avsikten med detta jippo uppges vara att visa avkläddheten i sociala medier.

Källa: Bazonline
Naturister går till Europadomstolen?

I Spanien är naturism på badstranden en laglig rättighet. Under senare år har vi dock fått uppleva, att lokala myndigheter försökt begränsa denna rättighet. Lokala förbund mot nakenbad har införts. Ett exempel är Castell-Platja d’Aro, 80 kilometer norr om Barcelona där nakenbadförbud infördes 2009.

Naturisterna har överklagat detta lokala förbud men högsta domstolen menade i sitt utslag att naturismen INTE var en mänsklig rättighet eller "ideologi" i lagens mening.

Spanska naturistorganisationer är naturligtvis upprörda över denna tolkning. Nu överväger man att gå vidare till Europadomstolen.

Newsweek har publicerat en intervju med FEN:s president Ismail Rodrigo: Newsweek
Toppfritt på Venice Beach?

I södra Kalifornien, där det enligt visan aldrig regnar, ligger världsberömda Venice Beach, vid Stilla Havets strand, utanför Los Angeles. På playan vimlar vackra dagar det vackra folket. Det är här kroppsbyggarna tar chansen att visa sina muskler.

Men, enligt Kaliforniens lagar är det bara män som får ha överkroppen bar och exponera sina fysiska företräden. Turistande kvinnor, vana vid barbröstat badmode på europeiska stränder, blir en smula irriterade över badvakternas täta turer för att kontrollera att det inte blivit alltför uppknäppt...

Men, de bara bröstens vågor har nu nått denna strand i Kalifornien. Stadsdelsfullmäktige Venice har röstat för toppfrihet på stranden, även för kvinnor. Men fullmäktige i Los Angeles måste nu godkänna det hela.

Källa: Aftonbladet
Topless i San Diego

20 maj firades Go Topless day i San Diego. Evenemanget var utlyst av studenterna vid universitetet. - San Diego är en storstad vid Stillahavskusten i södra Kalifornien, nära gränsen till Mexico.

Avsikten var att stödja "free the Nipple", en paroll som nu används över hela världen för att avsexualisera kvinnliga bröst. Man vill att kvinnor ska ha samma möjligheter som män att ta av sig på överkroppen, till exempel i stadsparken, när det är varmt och solen skiner.
Naken på kryssningsfartyg

De stora kryssningsfartygen åker runt på haven hela året. Under europeisk sommar kan de även finnas i våra vatten, annars så håller dessa båtar helst till på varmare latituder.

Här ett brittiskt reportage från Bare Necessities, ett amerikansk reseföretag som är experter på nakenkyssningar. 2010 hade man 30 000 passagerare att ta han om.

I texten får vi veta att det inte är någon swingerverksamhet, 99 % av deltagarna är par. Åldersgränsen är satt till 18+ men de flesta resenärerna är mellan 30 och 70 år.

Enligt reportaget är det en myt att man måste vara naken hela tiden. Tvärtom, det är bara när fartyget är på internationellt vatten och kaptenen meddelar att nu kan kläderna åka av. Det är klädplikt i restaurangerna, men där behövs inte mer än shorts och t-tröja. Och det finns också enklare matställen ombord, där man inte behöver klä på sig alls.

Källa: Daily Mail
Nakenfoto orsakade jordbävning

Enligt pressrapporter häktades en grupp turister på grund av "otuktigt beteende". Ungdomar från Canada, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland. Den 30 maj 2015 hade de klätt av sig på toppen av berget Kinabalu och tagit fotografier.

Men, inte nog med detta! Kinabalu, 4 095 meter över havet, på nordöstra Borneo, är ett heligt berg, gudarna bor här uppe. Och dessa högt uppsatta potentater tog en gruvlig hämnd som drabbade hela landsändan. Den 5 juni 2015, utlöstes en jordbävning med magnituden 6.0. Ett tiotal människor omkom. I brittiska media finns nu rapporter om 23-åriga Eleanor Hawkins och hennes återkomst till Storbritannien. Hon har överlevt gudarnas vrede, tre dagar i häktet och böter på motsvarande 1 300 GBP. I TV har Eleanor och hennes föräldrar framträtt med stor ursäkt till Malaysias folk för det dumma beteendet på berget.

Och därvidlag är att notera att Eleanor bara lättade på tröjan... Vi får vara tacksamma för att hon inte drog av brallorna också. I så fall hade väl gudarna låtit hela halva Borneo sjunka i havet. Eller vad tror läsarna?

Läs mer: IB Times
Läs mer: Dagens Nyheter

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se