Naktuellt
Förslag om nakenbad i Höganäs

Knähakens Naturistförening föreslår att Höganäs kommun ordnar ett skyltat nakenbad. Kommunen i nordvästra Skåne har lång kust både mot Öresund och Skälderviken. Nog borde det finnas plats för ett nakenbad någonstans!

Helsingborgs Tidning, som skriver om saken, har även möjlighet att kommentera artiklar. En insändare påpekar att Höganäs kommun har intressen att bevaka på badområdet. När friluftsbadandet började på 1800-talet var det alltid skilda platser för kvinnor respektive män. Men i Mölle på Kullaberg, nu en tätort i Höganäs kommun, var det gemensamhetsbad vilket på sin tid väckte mycken uppståndelse. Detta trots att både män och kvinnor badade i väl täckande badkostymer!

Föreningen påpekar också att det redan finns ett spontant nakenbad på den södra delen av Margretebergs badplats i Norra Höganäs.

Källa: Helsingborgs Tidning
Radioinslag om nakenbad i Växjö

Vi berättar på nyhetsplats om förslaget att ordna ett skyltat nakenbad i Växjö. Här är det lokalradion som har tagit upp ämnet och gjort en intervju med Carina S som gärna vill ha ett skyltat nakenbad.

Det finns på sidan även en pågående omröstning om nakenbad. För närvarande är det hela 75 procent som tycker att det vore trevligt med fler nakenbad.

Källa: Sveriges Radio
"Naturister tycker inte om sex på stranden"

Källa: HD.se

Så här års brukar även tidningar som inte ägnar naturism och nakenbad särskilt mycket utrymme i vanliga fall åstadkomma en del skriverier i detta ämnet. Dock är det som påstås i vissa blad inte särskilt trevligt. Snarast en form av sensationsjournalistik och försök att koka soppa på ryktet om en fjäder ...

Våra nakenbad påstås vara träffpunkter för folk som vill utöva sexuella aktiviteter inför öppen ridå. Våra bad är offentliga platser, här gäller att alla besökare måste uppträda på ett sådant sätt att ingen störs eller ofredas. Vanlig svensk lag gäller. Det är ingen skillnad om det är ett textilbad eller ett nakenbad. Alla inom syn- och hörhåll måste uppträda hyfsat.

Vad vi, naturister och baddräktsfolk, tycker har ingen betydelse, extravagant uppträdande, sexuella utsvävningar, är inte tillåtna på en offentlig badstrand. Gör sig någon skyldig till sexuellt ofredande, eller uppträder förargelseväckande, är det påkallat med myndighetsingripande. Det gäller på gatorna i staden, i stadsparken, och på badstranden.

Här ett radioinslag om "sex på allmän plats": Sveriges Radio
Danske Naturister på "Ø-tur"

Under pingsthelgen genomförde DN årets ö-utflykt, det var femte gången som en sådan resa ordnades. Cirka 80 personer deltog i evenemanget. Denna gång besöktes Søby Camping på Ærø, en textilcamping som för tillfälligt hade övergått till att vara naturistcamping.

Cirka 80 personer deltog i evenemanget som började på fredagen den 6 juni och avslutades på måndagen den 9 juni. Annandag pingst är fortfarande helgdag i Danmark och i år sammanföll pingsthelgen dessutom med Grundlovsdagen den 5 juni, så det var upplagt för en lång ledighet.

Saunavognen.dk - en mobil bastu - var på plats nere vid stranden och en stor badtunna på campingen. På programmet fanns besök på Rise Bryghus, havsbad och vandringar, sång och musik samt grillfester och andra gemensamma måltider.
Naturiststrand ska locka turister till Nordsjökusten

Husby och Vedersø ligger på den danska västkusten norr om Ringkøping. Dessa trakter är inte så väl kända i turistsammanhang men det vill de lokala myndigheterna ändra på. Inrättande av ett skyltat nakenbad är en sådan åtgärd. Den tilltänkta platsen ligger 800 m söder huvudparkeringen i Vedersø klit.

Visserligen är det så i Danmark att nakenbad är tillåtet på alla stränder. Men visst finns det både danska naturister och naturist-turister som skulle uppskatta ett skyltat nakenbad. Så en skylt i det vackra dynlandskapet vid havet kan väl aldrig vara fel!

Danske Naturister berättar om saken på sin webbsida: "Nära stranden finns Vedersø Klit Camping och där finns planer att göra en del av platsen till naturistområde. Detta under förutsättning att det verkligen kommer många naturist-turister till den nya nakenstranden."

Naturister.dk
Dagsblade Tringkjern
Badsommar med bar bak

Aftenposten publiserade 24 juni ett reportage från Kalvøya, ett nakenbad väster om Oslo.

Där intervjuades Leendert Combee som är "leder" i Asker og Bærum naturistforening, ABNF.

- Nakenbad är verkligen befriande! Jag tror att många som prövar det en gång tvekar att gå tillbaka till att bada med kläder. Det är som att äta något gott. Du får lust att fortsätta!

En annan som uttalar sig i reportaget är Lars Egeland. Han presenteras som "naturist, SV-er og læringssenterdirektør ved Høgskolen i Oslo og Akershus" (SV = Sosialistisk Venstreparti; Egeland har suttit i Stortinget för detta parti).

Lars Egeland har, berättar reportern, hållit föredrag om naturism och kroppsfixering. Han anser att det har skett en del förändringar i vårt förhållande till nakenheten sedan mitten av 1900-talet:
- Det är stadigt färre platser där man får se hur vanliga kroppar ser ut. De unga är rädda för att klä av sig i omklädningsrum, många har ett dåligt förhållande till sina egna kroppar. Och aldrig förr har ungdomar sett så mycket "porno" som nu. Också inom familjen är den naturliga nakenheten under press.

Egeland menar, enligt reportaget, att kommersialiseringen måste ta sin del av skulden, och speciellt reklambranschens "perfekta" men manipulerade kroppar.

Källa: Aftenposten

Not.
Kalvøya ligger i inre delen av Oslofjorden, utanför Sandvika i Bærum. Ön har vägförbindelse med fastlandet och där finns flera badplatser. Nakenbadet ligger längst ut på östra sidan.
Nakenmilen med blågult deltagande

Årets Nakenmil i finländska Padasjoki ägde rum fredagen den 13 juni. Vad vi vet så deltog åtminstone två svenskar i loppet. Det gäller att gå eller springa, sträckan är drygt 10 kilometer.

"Nakukymppi" är en folkfest i största enkelhet, det brukar vara lite fler åskådare än löpare.

Youtube
Nakencykling i Helsingfors

I Danmark ordnades 2008 ett WNBR-arrangemang. Åttiotalet cyklister kom till start men polisen hade förbjudit fullständig nakenhet, deltagarna fick cykla i kroppsmålning och "minsta möjliga".

Den 12 juni 2014 var det WNBR-premiär i Helsingfors. På FB-sidan hade ett hundratal anmälningar kommit in. Men vädrets makter var inte nådiga, det regnade och det bidrog väl till att många stannade hemma. Enligt tidningsrapporten var det ca 10 deltagare. Helsingforspolisen var på plats, till skillnad från de danska kollegorna, hindrades inte "nakencyklisterna" i den finländska huvudstaden från att vara så nakna som de nu ville.

Den länkade sidan är på finska men det finns en video-intervju där engelska språket används:
Ilasanomat

Här ett referat på engelska:
Finland Today
Naturiststranden i Hangö...

Vi har tidigare berättat om de finländska naturisternas förslag om ett skyltat nakenbad i Hangö. Myndigheterna har jobbat med saken, men för närvarande verkar det som om man inte riktigt vill komma vidare: Det går inte att hitta någon plats, det blir för dyrt etc. "Att vilja är att kunna" är en devis som myndigheterna borde ta fasta på!

Källa: Svenska Yle
TV-vandring i Brandenburg

Om planerna på en ny led för nakenvandring i Trebbin, sydväst om Berlin, har vi berättat tidigare här i Naturisten. Det har nu gått två år sedan det ursprungliga förslaget lämnades in. Förra året ordnades en provvandring med 85 deltagare. Här är senaste nytt.

En ny provvandring över 8 km är utlyst till 4 juli 2014. Borgmästaren i Trebbin är positiv till leden men det är ännu inte klarlagt vilken sträckning som markägare med flera vill ha. Troligen dröjer öppnandet till 2015.

TV-bolagt MDR ska i augusti sända ett program om nakenkulturen i Tyskland. Bolaget ska nu filma under vandringen den 4 juli och kommer även att bjuda deltagarna på mat och dryck. Vandringen är utlyst att starta kl 17. Men Naturparken ville senarelägga starten till kl 20. Det tyckte arrangören Ulfert Hanschur blev för sent. Istället ordnade han med en ny sträckning och en ny träffpunkt: Start kl 17 "am Ortseingang Lienewitz".
NFN - aktivt naturistförbund!

Förbundet i Nederländerna är världens största med 65 000 medlemmar. Och ett aktivt förbund som arbetar för att fler och bättre skyltade nakenbad ska tillkomma.

Aa en Hunze är en kommun i norra delen av landet där myndigheterna stängt en avsides "badsjö" (ett tidigare sandtag) som under många år besökts av nakenbadare (bilden). Avstängningen motiverades av den sextrafik, utövad av icke naturister, som där förekommit. Men kommunen vill nu hitta ett nytt ställe för nakenbad. NFN:s representanter arbetar aktivt för att stödja kommunen i arbetet.

En naturistplats bör enligt NFN ha:
(1) Ett bra läge, lättillgängligt för nakenbadarna och för de myndigheter som ska ha tillsyn över området.
(2) Tillgång till vattenområde, lämpligt för bad, med sandstrand och ängsmark för solbad.
(3) "Offentlighet och insyn" detta för att inte erbjuda exhibitionister och sex-sökare några möjligheter att verka i skymundan. Öppna sexuella handlingar, som ofredar andra, är lika förbjudet i Nederländerna som i alla andra länder. Önskemålet är att allt i den vägen ska kunna upptäckas och åtgärdas.

Även i vårt land hör man ibland uppfattningen att nakenbad ska placeras lång bort och undanskymt, men NFN har här en helt annan uppfattning!
London Naked Bike Ride 2014

Den första nakencyklingen i den brittiska huvudstaden ägde rum 2004, i år var det med andra ord elva års årsjubel. Och deltagarantalet har mångdubblats, första gången 130 deltagare, nu minst 1500. Starten sker sedan 2013 på flera olika ställen. Denna gång fanns det sex startplatser att välja emellan: Hyde Park, Regent’s Park, King’s Cross, Clapham Junction, West Norwood och Tower Hill.

Sedan gick färden in mot City. Cyklisterna möttes överallt av glada tillrop och vinkningar. Organisatörernas förberedelser fungerade väl, det fanns gulvästade funktionärer med i leden som såg till att cyklisterna kom fram i den täta Londontrafiken.

Många turister, bland annat sådana som strax innan tittat på Trooping the Colour, kunde glädja sig åt skådespelet med nakna och kroppsmålade cyklister. Det togs massor av foton, en del gäng sprang omkring och sprutade med vattenpistoler på deltagarna i den glada demonstrationen för miljövänligare trafik.

Här är en berättelse från 2,5 timmars nakencykling med bilder och video:
Charoigne Wordpress
Nakenyoga i naturen

Yoga i naturdräkten har funnits i USA i många år. I Europa är det väl ännu inte i så stor omfattning.

Även tidningarna i Sverige har ju avhandlat nakenyoga i det amerikanska perspektivet. På den spanska medelhavsön Ibiza finns en så kallad retreat där man kan ägna sig åt nakenyoga. Expressen Resor berättar att platserna såldes ut på direkten. Priset är just nu nedsatt till 8 300 SEK. Då ingår yogaklasser på lyxig herrgård vid havet med helpension.

- Det handlar om frihet och inte nödvändigtvis om att vara just naken, säger yogaläraren Annette, till webbtidningen Mail Online. Det där med klädseln är valfritt. - Nakenyoga är en möjlighet att förbättra kroppens oskuldsfullhet och återupptäcka glädjen som det innebär att bli ett med naturen. Och vi naturister kan bara instämma, vare sig vi praktiserar yoga eller inte. Att vara naturlig är naturligtvis alltid alldeles utmärkt.

Källa: Expressen
Fördomar mot naturister med flera

Naturister fanns även under sovjettiden men de verkade i skymundan. När sedan det sovjetiska korthuset föll samman blev det uppsving för diverse friheter, även nakenbadande.

Men som alla vet blev utvecklingen i Ryssland inte så positiv, rövarkapitalister och politiker med storhetsvansinne angav tonen. En del gamla - och nya - fördomar fick luft under vingarna. Homosexuella personer förföljdes och undersökande journalister mördades.

Här är en ny undersökning som uppges spegla vad 1 600 ryssar i 45 olika regioner tycker om naturister:

- 12 procent är sympatiskt inställda till naturismen eller i varje fall toleranta. I första hand är det yngre personer, 18-24 år, som tycker detta
- 33 procent bryr sig inte
- 25 procent känner sig besvärade av naturister, och
- 27 procent ställer sig direkt avvisande.

I den sista gruppen utgjorde personer 55+ nästan hälften av de som svarade.

Samma undersökning gjordes beträffande inställningen till transsexuella personer. Där blev svaren 8, 23, 30 och 36 procent. Resultatet skulle alltså visa att transsexuella ligger ännu sämre till än naturister. Men på det hela taget finns ingen anledning att yvas över den uträkningen ... Fördomar och aversioner är aldrig bra, vare sig i Ryssland eller annorstädes. Leva och låta leva, det är grundbulten i ett humanistiskt samhälle.

Källa: RBTH
Geocaching på Bare Oaks

Geocaching är en ny form av orientering där man letar sig fram till kontroller i terrängen med hjälp av en GPS. Kontrollerna sätts ut enligt vissa regler och finns förtecknade på Internet-sidor. Sporten har många entusiastiska utövare och på det kanadensiska naturistområdet Bare Oaks har man nu tagit fasta på detta och satt ut en kontroll på sitt område. Platsen ligger långt in på området, detta för att verkligen ge letarna möjlighet att utnyttja möjligheten till textilfri verksamhet i terrängen. Först försökte man registrera kontrollen på Groundspeak Inc, den stora Geocache-sidan i Canada, men där blev det svårigheter då Bare Oaks krävde naturistklädsel på området. Det hjälpte inte att campingen förklarade att detta bara gällde vid lämplig väderlek, den som inte ville klä av sig kunde ju komma en dag när vädret inte tillät nakenhet ...

Istället är Bare Oaks nu registrerat hos OpenChaching.us

Källa: BareOaks
Trist, trist nakencykling i New York

Årets WNBR i New York blev en trist historia. Vädrets makter visade sig inte välvilliga, det regnade och var kallt. Endast ett fåtal tappra kom till starten. Och polismakten var inte nådig den heller.

På webbsidan finns även en video som visar de käcka cyklisternas framfart i New York:
Active Naturists
Bad i vintersol

Även detta år bjöds på vinterbad vid vintersolståndet i Hobart, huvudstad på Tasmanien. Denna sydliga ö utgör en delstat i Australien. På södra halvklotet är årstiderna tvärtom, den 22 juni kunde man fira att årets LÄNGSTA natt var till ända. Musikfestivalen Dark Mofo var arrangör och cirkus 700 personer passade på att ta ett gemensamt nakendopp i soluppgången.

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se