Naktuellt
Nakenbad i Ystad

Ystads Allehanda hade i somras ett reportage från stranden vid Backåkra, öster om Tyge å. Vi missade artikeln då, i somras, men egentligen passar den mycket bra att läsa nu, under vintern ... Just sådana här trevliga nakenbadsreportage vill vi gärna se mera av i pressen!

Ystad Allehanda

Här en sida som tar upp nakenbaden i Skåne: Visit Skåne
14-årig tjej ville bada topless...

Den 3 februari rapporterades i media från en simhall i Göteborg. Det var en skolklass som badade. En 14-årig flicka valde att strunta i bikiniöverdelen. "Ett feministiskt ställningstagande" skriver GöteborgsPosten som var först med att rapportera om detta:

– Varför måste jag ha topp på mig, ingen kille har ju det? säger flickan, som precis hade lämnat omklädningsrummet när en badvakt stoppade henne.

I valet mellan att ta på sig eller lämna badet valde flickan det senare. En protest mot vad hon menar är diskriminering. – Så många bara säger att de är feminister, men jag ville visa att jag faktiskt är det. Actions speak louder than words. Om jag ska göra en förändring för samhället kan jag inte bara gå runt och snacka om det, säger hon till GöteborgsPosten.

Källa: MSN
Riksmöte 2015 och utvecklingskonferens

Naturistportalen meddelar att SNF:s riksmöte, alltså förbundsstämman, och utvecklingskonferens 2015 skall hållas på Paradiset Partisanen i Blekinge.

Datum är sista helgen i juli. Egentligen skulle "nästa riksmöte" ha beslutats 2014 då mötet var på Gustavsberg i Nora, men ingen förening åtog sig då uppdraget. Nu sägs att mötet och konferensen skall vara på "Paradiset" men ingenting om vilken förening som är värd. Tidigare har Gränsbygden svarat för driften på Paradiset Partisanen, nu har platsen nya ägare och en ny förening, Paradiset, är bildad. Den föreningen skall dock vara en "Special Interest Group" och inte någon ordinarie SNF-förening.
Nakenyoga i Frederiksbergs simhall

Danske Naturister, lokalavdelningen i Frederiksbergs simhall, ordnar "NøgenYoga" under badtiden tredje söndagen i månaden, januari-april.

Det är klassisk hatha yoga med fokus på andning, verklighetsuppfattning, balans och styrka. "Fokus er på yoga – ikke på nøgenheden." Det är ett föreningsarrangemang, endast för medlemmar. Instruktören är från USA, antar vi, eftersom "der foregår på amerikansk".

Källa: Danske Naturister
Naturistcamping nekade ensam man

En man som är medlem och ansluten till Dansk NaturistUnion nekades i somras tillträde till en naturistcamping i Danmark. Mannen menade att det var för att han var ensam man, utan kvinnligt sällskap. Han klagade hos Ligebehandlingsnævnet, en dansk motsvarighet till Diskrimineringsombudsmannen. Campingen hävdade att mannen avvisats för att han uppträtt illa. Då ord stod mot ord avstod myndigheten från att fälla något utslag. Problemet har funnits inom organiserad naturism, i princip sedan begynnelsen. Och inte bara i Danmark.

Det är närmast beklämmande att vi i dagens situation inte kommit längre i den här frågan. Fördomar och förutfattade meningar ska inte styra. Den som uppträder illa, bryter mot skrivna eller oskrivna regler, ska åtgärdas på lämpligt sätt. Men vi kan aldrig förutsätta att en ensam person, som vill vara med i vår verksamhet, är en skurk som skall avvisas direkt.

Och fördomarna lever och frodas. Ett exempel är denna artikel i en engelskspråkig dansk webbsida, den handlar om det aktuella fallet med den avvisade mannen, men rubriken är "Nudister plågade av tittare på campingarna". Javisst, det finns säkert män, kanske även kvinnor, på naturistcampingar, liksom på textila platser, som uppträder på ett sätt som besvärar andra människor. Dessa fridstörare måste vi kunna hantera utan att förfalla till portförbjudande av alla "ensamma män".

Förr i tiden fanns naturistcampingar där även ensamma kvinnor var portade...

Källa: CPH Post
Sanne Søndergaard i Frederiksberg

Danske Naturister i Frederiksberg Svømmehal, en av DN:s lokalavdelningar, hade 14 februari inviterat "stand-upper og komiker/debattør" Sanne Søndergaard att ta plats på scenen inför en oklädd publik. Hon bjöd på en "specialopsætning" av showen ‘Kvinde?’ Även förra året var Sanne här i simhallen, då hade föreställningen namnet 'Mandehader?’

Nu var det ett arrangemang för 100 personer, som förutom showen kunde avnjuta ett kurbad med mat och musik. Biljetterna till helkvällen kostade 285 DKK
Några Spa-anläggningar med nakenbad

Här är en webbsida som visar vackra bilder från en del tyska badanläggningar. Det finns även information om öppettider, priser etc. Travelbook


Länkar till anläggningarna:

Vabali, Berlin
Palais Thermal, Bad Wildbad (Baden-Württemberg)
Therme, Ludwigsfelde (Brandenburg)
Bäderhaus, Bad Kreuznach (Rheinland Pfalz)
SchwabenQuellen, Stuttgart (Baden-Württemberg)
Kaiser-Friedrich-Therme, Wiesbaden (Hessen)
Thermen am Europa-Center, Berlin
Asia-Therme, Korschenbroich (Nordrhein-Westfalen)
Therme Vierordtbad, Karlsruhe (Baden-Württemberg)
Therme Bad Wörishofen (Allgäu, Bayern)
Stadtbad Charlottenburg, Berlin
Stadtbad Neukölln, Berlin
Das nackte Leben in Münster

LWL-Museum für Kunst und Kultur är ett delstatligt museum i Münster. Under januari-februari 2015 hade man en utställning, Das nackte Leben, där man visade måleri av världsberömda konstnärer: Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach, Leon Kossoff, David Hockney, Richard Hamilton. För att få lite extra uppmärksamhet inbjöds till en särskild rundvandring med nakna deltagare. På forumet www.fkk-freunde.info, som nu ersatt gamla fkk-freun.de, kunde man anmäla intresse för detta besök. Det var 70-talet nakna och konstintressrande som kom till den speciella visningen.

Källa: LWL.org
Nakenhysteri på resebyrån

Kontrollera fakta och sätta rubriker, vad det gäller så kallade kvällstidningar finns ibland ett och annat i övrigt att önska.

Aftonbladet hade 13 februari en notis som handlade om folk som stormat en resebyrå som enligt tidningen erbjöd "nakenresor". - Resebyrån i fråga heter "Intimate Places" och den påstås vara specialiserad på "fördomsfria resor". Och sex-filmen 50 shades of Grey hade nu inspirerat folk att resa till dessa spännande ställen...

Här är att säga följande. Det finns en del hotellanläggningar Karibien där det är "barnförbjudet" och där folk tror att de kan "leva loppan". Men värst mycket mer än galanta fester, i och lite nakenbad är det knappast fråga om. Amerikanska naturistförbundet AANR har under senare år haft en del kontroverser med naturistplatser som lockat med sexpartyn och galanta shower med underkläder. Dessa anläggningar har strukits ur AANR:s medlemsförteckning. De naturistanläggningar som finns i olika länder har - som alla vet - ingenting att göra med sex-turismen. På en naturistplats kan du vara naken - ibland bara på stranden och inte i hotellet - men i övrigt är det ingen skillnad beträffande "erotiken" jämfört med vad som kan upplevas på vilket annat semesterhotell som helst.

Det är inte korrekt att koppla ihop swinger- och sexturism med naturism och "nakenhotell".

Källa: Aftonbladet
Nakenyoga i London

Även svenska tidningar skriver om naknyoga - i detta fall i London.

Vi citerar: Nakenyoga är mer än en sensation. Syftet är att stärka självförtroende och få utövare att känna sig bekväma i sina kroppar. - Det är en känsla av frihet. Särskilt för oss kvinnor, säger Monika Werner, delägare av "Bold & Naked".

Källa: Expressen
"Nakenhopp" i snödrivan

Även svenska media har uppmärksammat bostonbornas senaste vinternöje. Denna vinter, när stora mängder snö fallit på USA:s östkust.

Man hoppar alltså "naken" rakt ner i snödrivorna från flera våningars höjd. Ordningsmakten gillar det inte, snödrivor i storstäder kan innehålla en del annat bråte än mjuk, vit snö; det är risk för skador.

Och beträffande nakenheten, när pressen skriver "naken" menar de "iförd underkläder". - Det är nog att föredra, även ansiktsmask och knäskydd borde vara på sin plats...

Källa: Svenska Dagbladet
Protesterna fortsätter i San Francisco

Den 1 februari 2015 var det dags för ytterligare en naken protest i den amerikanska Västkustmetropolen. Det är de lokala myndigheternas förbud mot offentlig nakenhet som man inte gillar. Och det är viktigt att protestera. I San Francisco var det tidigare möjligt att vara naken i begränsad utsträckning utan att polisen grep in. Vi har här i Naturisten bland annat skrivit om det årliga stadsloppet Bay to Breakers, där en del oklädda löpare brukar delta.

Vad som sker i San Francisco har betydelse för hela USA och för resten av Världen, skriver protestanterna i sitt upprop. De vill ändra på den bannlysning av nakenheten som stadens republikanska majoritet infört.
Playa Puerto Bonito

På Twitter finns Naturismo Perú-ANNPE, en naturistorgansiation i Peru. Naturistträffar ordnas på Playa Puerto Bonito, en strand som ligger nära Perus huvudstad Lima.

Det finns också några video att titta på: YouTube
Naturisteremiten på Sotobanari Island

Organiserad naturism finns inte i Japan. Men naturister finns det förstås. Här ett videoreportage, men engelska undertexter, som handlar om 78-årige Masafumi Nagasaki. Han lever naturliv, ensam på en liten ö utanför Okinawa, den japanska ögrupp som ligger längst i sydväst, skild från övriga Japan.

Vice.com
Nakenfoto i heliga tempelruiner

Ett nutida jippo bland unga världsresenärer tycks vara att uppsöka något världsberömt ställe och ta nakenbilder framför ruinerna. Bilder som sedan kan spridas på nätet.

Från Kambodja i Östasien har vi här en rapport från Ankor Vat, en djungelstad med märkliga tempelruiner. För kambodjanerna sägs det vara en helig plats.

Ursprunget till Ankor Vat byggdes som hinduistisk tempel, tillägnat guden Vishnu. på 1100-talet. Under 1300- och 1400-talen omvandlades templet till en buddhistisk helgedom. Området upptogs på Unescos världsarvslista 1992.

Två unga amerikanskor, 20 och 22 år, besökte templet i början av februari och passade på att ta några fotografier, där de poserade sprillans nakna. Polisen grep in, det blev omhändertagande och förhör. Men även en vecka innan hade det varit problem. Då var det tre manliga franska turister som ertappades "med byxorna nere". De dömdes till sex månaders fängelse villkorligt. Och utvisning ur landet som gäller fyra år framåt.

Källa: N-TV
Källa: English RFI
Sydney Swim

Sydney Skinny Swim är en naken simgala i den största staden i Australien. Man kan välja att simma 300 eller 900 meter. Av videon att döma är det glada badare som har flyt!

Källa: Daily Telegraph

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se